veronmaksajat.fi

RAHAT

Finanssiala huolissaan: EU hoputtaa pankkien yhteisvastuuta, tuleeko kalliiksi suomalaiselle veronmaksajalle?

Finanssiala huolissaan: EU hoputtaa pankkien yhteisvastuuta, tuleeko kalliiksi suomalaiselle veronmaksajalle?
9.12.2020

Euromaiden valtiovarainministerien ryhmä päätti viime viikolla aikaistaa pankkien ylimääräisten vakausmaksujen tuomista yhteisvastuun piiriin. Koronan vuoksi pankkien riskit ovat edelleen korkealla, eivätkä suomalaiset pankit halua Kreikan, Kyproksen ja muiden ongelmamaiden pankkien maksumiehiksi.

EU:ssa on nyt vireillä sääntelyuudistuksia, jotka uhkaavat heikentää pankkien kykyä jatkaa kotitalous- ja yritysasiakkaiden luotottamista siinä laajuudessa, mitä talouden elpyminen edellyttäisi, varoittaa pankkeja edustava Finanssiala ry.

Finanssialaa huolestuttaa, että suomalaispankit voivat joutua jo vuosina 2022 ja 2023 tukemaan eurooppalaisia kriisipankkeja yhteisvastuun aikaistamisen vuoksi. Pankeilta perittävät ylimääräiset vakausmaksut on tarkoitus tuoda yhteisvastuun piiriin etuajassa jo vuonna 2022. Yhteisvastuuseen oli tarkoitus siirtyä, kun pankkien riskejä olisi saatu merkittävästi karsittua.

Näin ei ole tapahtunut. Esimerkiksi Kreikassa edelleen noin kolmannes pankkien lainakannasta on järjestämättömiä eli hoitamattomia, ja todennäköisesti tuomassa luottotappioita pankeille. Suomessa järjestämättömien lainojen osuus on vain 1,5 prosenttia.

”Suomalaiset pankit joutuvat jo nyt maksamaan vuoteen 2024 mennessä 1,5 miljardia euroa vakausmaksuja, mutta jos lisärahoitusta tarvitaan, meille voi kertyä tuon summan lisäksi vielä 2 miljardin ylimääräiset maksut”, totesi Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Teams-tiedotustilaisuudessa.

Finanssialan johtava lakimies Olli Salmi muistutti, että pankkien maksamat maksut tuntuvat lopulta myös suomalaisen veronmaksajan taloudessa ja taskussa.

”Pankit joutuvat sopeuttamaan toimintaansa eli leikkaamaan palvelujaan, sulkemaan konttoreitaan,  vähentämään henkilöstöään ja tiukentamaan lainahanojaan. Samalla pankkien maksamat verotulot vähenevät. Tämän jälkeen valtion on etsittävä verotuloja muualta,” sanoi Salmi.

Finanssiala toivoo, että Suomi pitäisi kiinni EU:n perussopimuksen periaatteesta, jonka mukaan kukin maa vastaa lähtökohtaisesti taloutensa ongelmista. Kriisinratkaisusääntelyn lähtökohta on ollut, että kukin pankki vastaisi omista ongelmistaan ja pankin omistajat vastaisivat omasta pankistaan.

Satu Alavalkama

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti