Kun Suomen sähkönsiirron kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj laski liikkeelle 100 miljoonan euron vihreän joukkolainan marraskuussa 2017, laina meni kuin kuumille kiville.
Fingrid kertoo olleensa Suomessa ensimmäinen finanssialan ulkopuolella toimiva yritys, joka haki rahoitusta vihreällä lainalla. Laina laskettiin kansainvälisille markkinoille, ja myös lainan merkitsijät olivat pääosin kansainvälisiä suursijoittajia, muiden muassa sijoitusrahastoja.
Suomessa vihreät joukkolainat eivät kolme vuotta sitten innostaneet juuri ketään, mutta olivat ne maailmallakin vielä aika uusi juttu. ”Tarjontaa oli vähän, joten tällainen suomalaisen yrityksen pieni lainakin herätti paljon kiinnostusta”, Fingridin talous- ja rahoitusjohtaja Jan Montell muistelee. ”Siitä tulikin edullisin lainamme kautta aikojen.”
Sijoittajalle edullisuus tarkoittaa tietysti tavallista pienempää tuottoa. Usein vihreän joukkolainan ja vastaavan tavallisen joukkolainan tuottoero jää kuitenkin muutamaan prosenttiyksikön kymmenekseen.
Lisää tehokkuutta ja puhdasta sähköä
Valtaosa Suomen sähköstä kulkee Fingridin verkossa ainakin osan matkaa siirtyessään sähkönkäyttäjälle.
Fingrid käyttää vihreää lainaa muun muassa siihen, että uusiutuvan energian osuutta kulutettavasta sähköstä pystyttäisiin lisäämään. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi tuulipuistojen liittämistä verkkoon.
Itse kantaverkkoakin parannetaan vihreällä rahoituksella. Esimerkiksi sähköhävikkiä pystytään teknisin investoinnein pienentämään ja energiatehokkuutta lisäämään siten, että nykyisestä verkosta saadaan enemmän irti, jolloin uusien voimalinjojen rakentamistarve vähenee. Älykkäitä verkkoja kehitetään.
Tällaisia tavoitteita on lueteltu Fingridin vihreän rahoituksen ohjelmassa.
Samoissa piuhoissa monenlaista sähköä
On todennäköistä, että kun Fingridille tulee lainatarpeita, se hakee jatkossakin vihreää rahoitusta markkinoilta. Fingrid näkee itsensä jo lähtökohtaisesti ympäristöystävällisenä yhtiönä, jolle vihreä rahoitus sopii.
”Kaikkihan sähköistyy, mikä voidaan sähköistää. Kun sähköntuottajat vähitellen siirtyvät puhtaaseen tuotantoon, meidän kantaverkkomme mahdollistaa puhtaan sähkön jakelun. Se on alusta koko puhtaalle sähköjärjestelmälle tulevaisuudessa”, Jan Montell sanoo.
Suomessa kulutetusta sähköstä on tällä hetkellä (ennen Olkiluodon kolmannen yksikön valmistumista) noin neljäsosa ydinvoimaa. Sekin kulkee Fingridin verkossa. Onko ydinvoima hyvis vai pahis? Se on päästötöntä, eikä ydinonnettomuuksien riski tai lähes ikuinen ydinjäteongelma tunnu monen mielestä enää pahalta, kun huoli ilmastonmuutoksesta painaa.
Vihreiden lainojen ohjelmassaan Fingrid kertoo, että lainoilla ei suoraan rahoiteta ydinenergian tai fossiilisen energian tuotantoa.
VIHREÄ JOUKKOLAINA Lisää aiheesta artikkelissa Velka alkaa vihertää - joukkolainat revitään käsistä.
Ulla Simola