veronmaksajat.fi

RAHAT

First North -listautuja Bilotin visiossa soi TJ Groupin kaiku

First North -listautuja Bilotin visiossa soi TJ Groupin kaiku
4.3.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI "Yhtiön missiona on parantaa asiakkaidensa kaupallista kyvykkyyttä kehittämällä ylivertaista palvelukokemusta. Yhtiön visiona on olla kansainvälisesti tunnettu digitaalisen asiakaskokemuksen edelläkävijä ja asiakkaidensa strateginen kumppani, joka tunnetaan kyvystään tunnistaa merkittävimmät innovaatiot ja tuottaa niistä kilpailuetua asiakkailleen."

Tässä vaiheessa löin kädet korvilleni, noin niin kuin vertauskuvallisesti.

Se, kuinka First North -markkinapaikalle kaupankäynnin kohteeksi hakeutuva Bilot esittelee itseään yhtiöesitteessään, kaiutti mieleeni muistoja kahdenkymmenen vuoden takaa. Silloin elettiin dotcom-kuplan viimeisiä vaiheita. Kupla oli nostanut pörssiin ja etenkin pörssin NM-listalle kaikenkarvaisia nettikonsultteja, joilla oli juuri tuollaisia visioita ja missioita.

Ollaanko taas siinä vaiheessa pörssisykliä, että sijoittajille myydään suut ja silmät täyteen strategisia kumppanuuksia ja ylivertaisia digitaalisia asiakaskokemuksia?

Kasvulupaus edellä 

Bilot on kasvuhakuinen yhtiö. Taloudellisista tavoitteistaan se laukaisee ensimmäiseksi liikevaihdon, jonka olisi tarkoitus olla 50 miljoonaa euroa vuonna 2024. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 18,5 miljoonaa, joten neljän vuoden kasvun pitäisi siis olla 170 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 28 prosentin vuosikasvua.

Viime vuonna Bilot kasvatti liikevaihtoaan 11 prosentilla, edellisenä 12 prosentilla. Kasvuvauhdin täytyisi siis kiihtyä huimasti. Mutta ei hätää, ainahan voi ostella muita yrityksiä eli kasvaa epäorgaanisesti.

Muistaako kukaan vielä TJ Groupia?

Bilot lupailee myös kannattavuutta. Keskipitkän aikavälin tavoitteena on kymmenen prosentin EBITA-marginaalin saavuttaminen. EBITA tarkoittaa tulosta ennen liikearvonpoistoja, tai toisin sanottuna liiketulosta, johon on lisätty tulosta rasittavat liikearvonpoistot.

First North -yhtiöt voivat pitää kirjaa suomalaisen kirjanpitokäytännön (FAS) mukaan. FAS:ssä toisin kuin pörssiyhtiöiden käyttämässä IFRS:ssä liikearvoa poistetaan poistosuunnitelman mukaan. Se voi syödä varsinkin kovahintaisia yritysostoja tehneiden yhtiöiden tulosta. Poistoilla ei kuitenkaan ole kassavirtavaikutusta.

Entä jos Bilot saavuttaisi 50 miljoonan liikevaihdon ja 10 prosentin EBITA-marginaalin? Jos yhtiöllä ei olisi muitakaan poistoja eikä lainkaan rahoituskuluja ja jos sen veroaste olisi 20 prosenttia, tässä idealisoidussa tilanteessa se tekisi neljän miljoonan euron nettotuloksen.

Kukaan ei vain tiedä, paljonko yhtiöllä on silloin osakkeita. Yhtiön arvoa ei voi siksi ryhtyä määrittelemään tavoitteiden kautta. 

Immateriaalioikeutena logo

Sikäli kun ymmärrän yhtiöesitteen jargonia oikein, Bilot on it-konsultti, joka rakentelee yritysten digitaalisia konehuoneita. Hieman kärjistäen sitä voisi kutsu SAP-integraattoriksi, joka nikkaroi SAP:n ohjelmistojen pohjalta ratkaisuja asiakkailleen.

Omia immateriaalioikeuksia sillä ei ole kuin logo.

"Yhtiö on myös hakenut BILOT-sanamerkin rekisteröintiä Yhdysvalloissa sekä Bilot-logoa koskevan tavaramerkin rekisteröintiä Yhdysvalloissa ja Singaporessa, ja näiden hakemusten käsittely on yhtiöesitteen päivämääränä kesken. Lisäksi yhtiö on hakenut Bilot-sanamerkin rekisteröintiä EU:ssa, mutta hakemus on hylätty syksyllä 2019 väitteen johdosta", yhtiöesite tietää kertoa.

Väitteen johdosta?

Koska kyse on palveluyhtiöstä, Bilot myy viime kädessä työntekijöidensä tunteja. Ihan kelvollisesti se pystyykin laskuttamaan. Kun viime vuoden liikevaihto oli 18,5 miljoonaa euroa ja työntekijöitä oli keskimäärin 134, yhtä henkilöä kohden Bilot teki 140 000 euron vuosimyynnin. Henkilöstökulut olivat 11,0 miljoonaa euroa eli reilut 80 000 euroa nuppia kohden.

Bilot toimii Suomen lisäksi Puolassa sekä pienimuotoisesti Ruotsissa.  

Osakkeista niukkuustavaraa

First Northiin listautuessaan Bilot järjestää alustavasti enintään 1,1 miljoonan osakkeen mutta lisäosakkeet mukaan luettuna mahdollisesti enintään 1,2 miljoonan osakkeen annin. Kyseessä on täysimääräisesti anti eli yhtiön nykyiset osakkeenomistajat eivät myy osakkeitaan listautumisen yhteydessä. Osakkeen merkintähinta yleisölle ja instituutioilla on 6,70 euroa ja annin kokonaismäärä siten enintään kahdeksan miljoonaa euroa.

Käytännössä osakkeita ei kuitenkaan ole jaossa läheskään tuota määrää, sillä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Helsinki Securities, Merimieseläkekassa, Säästöpankki Pienyhtiöt -rahasto, Umo Capital ja Umo Invest ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita yhteensä noin 5,4 miljoonalla eurolla, mikä vastaa käytännössä koko alustavaa instituutioannin määrää. Ankkurisijoittajille on taattu osakkeita vähintään reilulla neljällä miljoonalla eurolla.

Yleisöannissa on tarjolla alustavasti noin 150 000 osaketta eli miljoonalla eurolla. Jos merkitsijöitä olisi tuhat, jokaiselle riittäisi vähimmäismerkintämäärän mukaiset 150 osaketta eli tuhannen euron sijoitus.

Annin myötä Bilotin osakemäärä nousee enintään 3,7 miljoonaan osakkeeseen, ja yhtiön markkina-arvoksi 6,70 euron osakekohtaisella hinnalla tulee 24,9 miljoonaa euroa. Toki annin jälkeen yhtiön kassa pullistelee rahaa, sillä toisin kuin monissa pääomasijoittajien pörssittämien yritysten kohdalla on asianlaita, Bilotin tase on vahva. 

Yritysostoja kohti

Vahvan taseensa ansiosta Bilot voi käyttää käytännössä kaikki annissa keräämänsä enintään seitsemän miljoonan euron nettovarat – kyllä, First North -listautumisesta ja annista aiheutuu yhtiölle lähes miljoonan kulut – yritysostojen tekemiseen.

Yritysostoja lieneekin suunnitteilla. Hyvällä, arvoa luovalla yritysostolla Bilot pystyy vipuamaan itseään kohti vuodelle 2024 visioimiaan liikevaihtolukuja.

Asioiden vireilläoloon viittaisi sekin, että yhtiö pyrkii First Northille koronaviruspaniikin pyyhkiessä pääomamarkkinoita. Joku toinen olisi odottanut aaltojen vaimenemista. Akuutteihin yritysostoihin varautuminen on positiivinen selitys listautumiskiireelle.

Voisi veikata, että sijoittajien kiinnostus uutta First North -yhtiötä kohtaan ei ole viime viikon kurssilaskun jälkeen järin korkealla. Kiinnostusta voi tietenkin lisätä edullisella arvostuksella.

Bilot teki viime vuonna 1,2 miljoonan euron nettotuloksen. Siitä laskettuna p/e-luvuksi tulee yli kaksikymmentä, mutta tällöin huomiotta jäävät osakeannilla kerättävät noin seitsemän miljoonaa euroa. Yritysarvolla tarkasteltuna Bilot näyttää huomattavasti edullisemmalta. 

Merkitäkö vai ei?

En näe Bilotilla mitään sellaista erityistä ylivoimaa, joka tekisi siitä kiinnostavan pitkän aikavälin sijoituskohteen, joten antiin osallistuminen olisi puhdasta pikavoiton metsästämistä.

Yhtiön arvostus on kohtuullinen ja sen on mahdollista yllättää positiivisesti fiksulla yritysostolla. Orgaaniseenkin kasvuun pitäisi olla eväitä.

Markkinatilanne on ainakin annin alkuvaiheessa kaikkea muuta kuin suosiollinen. Anti menee läpi, sitä en epäile, mutta onko yhtiössä mitään sellaista vetovoimaa, joka saisi suursijoittajat hamstraamaan sitä listautumisen jälkeen?

First North -listautumisiin liittyy aina suurempi riski kuin pörssilistautumisiin, joissa useimmiten järjestäjä hoitaa kurssin pysymään vähintään annin hinnassa ja pikavoiton hakeminen silmät kiinni on siksi huomattavasti turvallisempaa.

En ryntää ainakaan heti annin aluksi merkitsemään osaketta vaan seurailen markkinatilanteen muotoutumista. Tällä hetkellä saatavissa oleva mahdollinen pikavoitto tuntuisi pienenpuoleiselta korvaukselta.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti