Osakesäästäjä valmistautuu kesäloman viettoon ja toivottaa hyvää kesää myös Helsingin pörssille – siinä toivossa, että väsähtänyt pörssi piristyisi. Helsingin pörssin kurssikehitys laahaa nimittäin pahasti jäljessä monia muita pörssejä.
”Helsingin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta koostuva indeksi on vuoden alusta laskenut vajaan viisi prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsin osakemarkkina on noussut noin 13 prosenttia”, kertoo Ålandsbankenin osakestrategi Tanja Wennonen-Kärnä.
Missä vika? Ruotsilla on tukenaan heikentynyt kruunu, mutta se ei selitä näin isoa eroa.
Tanja Wennonen-Kärnä ei liioin usko, että Venäjän läheisyys painaisi suomalaisyhtiöiden kursseja yleisesti. ”Venäjän vaikutusta on tosi hankala arvioida, mutta jo Natoon liittymisen jälkeen sen olisi kyllä pitänyt vähentyä olennaisesti tai poistua kokonaan.”
Roimia laskuja, hurjia nousuja
Ruotsin vetovoimaa vahvistaa se, että osakemarkkinat ovat huomattavasti laajemmat kuin Suomen. ”Ne ovat sijoittajalle kiinnostavat myös arvostukseltaan.”
Suomessa monien indeksissä painavien yhtiöiden kurssit ovat tänä vuonna laskeneet jopa 10–20 prosenttia. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi Fortum, Neste, Nokia, Nokian Renkaat, Orion sekä UPM.
”Toisaalta meillä on tosi vahva konepajasektori”, Tanja Wennonen-Kärnä iloitsee. Nousijoita on paljon, muun muassa Cargotec, Konecranes, Metso Outotec, Outokumpu, Valmet ja Wärtsilä. Sektorin vahvimmat ovat nousseet peräti 10–20 prosenttia.
”Nyt tuntuukin olevan tavallista isompia eroja melkein kaikessa – sekä eri markkinoiden, sektoreiden että yhtiöiden välillä.”
Ääriesimerkkinä häkellyttävästä kurssiponnahduksesta Tanja Wennonen-Kärnä mainitsee amerikkalaisen, tekoälyn kehittämiseen liittyvän puolijohdeyhtiön Nvidian. ”Yhtiötä ei juuri tunnettu vuosi sitten, ja nyt sen markkina-arvo on noussut yli triljoona dollaria. Yhtiön arvostus (p/e-luku) vastaa 50-kertaisesti ensi vuoden ennustettua tulosta.”
Ylipäätään teknologiayhtiöt ja niistä etenkin kaikkein isoimmat nimet ovat nostaneet Yhdysvaltojen markkinoita. Ne kiskovat osakeindeksejä ylös, mikä luo jossain määrin vääristynyttä kuvaa kokonaistilanteesta. Se on kuitenkin hyödyttänyt indeksisijoittajia.
”Vuoden alusta Yhdysvaltojen markkina on noussut dollareissa reilun 11 prosenttia. Jos laskettaisiin indeksi, jossa jokainen osake olisi yhtä suurella painolla, se olisi noussut vain suurin piirtein 1,5 prosenttia.”
Teollisuus purkaa varastojaan
Helsingin pörssiyhtiöiden tunnelmia on luonnehdittu odottaviksi ja joillain toimialoilla, kuten ohjelmistoyhtiöissä, jopa taantumapelkoisiksi.
Tanja Wennonen-Kärnä tuumii, että osakemarkkinoiden tunnelma vaikuttaa negatiivisemmalta kuin todellisuus on.
Taloudessa on toki jo pitkään ollut paljon epävarmuutta. Sitä on lisännyt viime talvena Yhdysvalloista alkanut pankkikriisi, joka ei ole paisunut laajaksi, mutta on kuitenkin kiristänyt luotonsaantia ja siten tiukentanut taloudellista toimintaympäristöä.
Teollisuusyrityksiin vaikuttaa myös iso muutos, joka on tapahtumassa varastoissa: koronapandemian aikana syntyneiden toimitusketjuongelmien katsotaan olevan ohi, joten yritykset ovat alkaneet purkaa varastojaan, mikä puolestaan näkyy vähäisempänä tuotantona.
”Yritysten toisen vuosineljänneksen tuloksissa saattaa näkyä, että tilauksia ei enää tule aiempaan tapaan. Se on riski, joka voi painaa kursseja”, Tanja Wennonen-Kärnä sanoo.
Inflaatio ja korot määräävät
”Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, mitä tapahtuu inflaatiolle”, hän painottaa.
Hän luonnehtii Ålandsbankenin markkinanäkemystä hieman keskimääräistä valoisammaksi, ja se perustuu juuri arvioon inflaatiokehityksestä. ”Uskomme että inflaatio laskee ja jatkaa laskuaan, ja viimeisimmät inflaatioluvut tukevat tätä. Euroalueella inflaatio on hidastunut odotuksia enemmän.”
Myönteisen inflaatiokehityksen toivotaan johtavan siihen, että Euroopan keskuspankki ei tässä vaiheessa nostaisi ohjauskorkoaan. ”Tai jos nostaisi, kommentoisi samanaikaisesti, että enempää nostoja ei todennäköisesti enää tarvita. Ja jos vielä Yhdysvalloista tulisi samankaltainen viesti, uutiset olisivat markkinoille positiivisia.”
Happea ja horisonttia!
Kun nämä uutiset on saatu, osakesäästäjä voi hyvin vetäytyä ansaitulle kesälomalle ja unohtaa kurssit ja käppyrät. ”Se on järkevä teko, saa happea ja horisonttia asioihin”, Tanja Wennonen-Kärnä kannustaa. Pitkäjänteisen säästäjän hajautettu salkku kestää lomailun.
Ulla Simola