veronmaksajat.fi

RAHAT

Internet demokratisoi osakekaupan – suomalaiskonkari kertoo, kuinka vallankumous tapahtui

Internet demokratisoi osakekaupan – suomalaiskonkari kertoo, kuinka vallankumous tapahtui
11.4.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Parikymmentä vuotta sitten osakekaupankäynti oli juhlavaa – ja kallista.

Jos osakkeita halusi ostaa tai myydä, täytyi marssia pankin konttoriin tai soittaa meklarille. Palvelu oli käsityötä ja hinta sen mukainen. Välityspalkkioon holahti puolesta prosentista prosenttiin kauppasummasta, ja vähimmäisvelotuskin oli korkea.

”Kun toimeksiannot annettiin virkailijalle pankkikonttoreissa usein päivän hintaan, käytännössä sijoittaja usein osti pankin omasta salkusta lähellä päivän ylintä hintaa ja myi lähellä pohjia. Ulkomaisiin pörsseihin sijoittaminen tuntui lähes kaukaiselta haaveelta”, muistelee Nordnetin osakekaupankäynnistä Suomessa vastaava johtaja Nuutti Hartikainen.

Hartikainen on osa suomalaisen osakekaupankäynnin rakennemuutosta ja osakekaupankäynnin avautumista kaikelle kansalle. Hän aloitti osakemeklarina eQ Onlinessa huhtikuussa 1998. Firma oli silloin startup-yhtiö, joka mahdollisti asiakkailleen kaupankäynnin suoraan pörssissä ilman välikäsiä.

Muutos oli järisyttävä.

Hartikainen on seurannut suomalaista nettiosakevälitystä tarkasti kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on yhä töissä samassa firmassa, vaikka yhtiön omistus on ennättänyt tällä välin myllääntyä pariin kolmeen otteeseen ja nimikin muuttua kerran. 

Itse omaksi meklarikseen

”Piensijoittajille oli täysin uutta, että he pystyisivät itse seuraamaan tietokoneen ruudulta pörssiä reaaliajassa ja syöttämään, muuttamaan ja poistamaan toimeksiantojaan. Menneisyydessä toimeksiannon muuttamisesta saatettiin periä pankissa 50 markkaa. Silloinkin muutoksen läpimeno saattoi kestää puoli tuntia. Toimeksiannon toteutumisesta sai tiedon vasta seuraavana päivänä käymällä konttorissa tai muutaman päivän päästä postilla tulleesta kauppavahvistuksesta”, Nuutti Hartikainen muistelee.

Innokkaat osakesijoittajat ottivat EQ Onlinen tarjoamat mahdollisuudet vastaan iloiten. Hartikainen sanoo, että messuilla ja asiakastilaisuuksissa käytiin kiittämässä kädestä pitäen. Sen sijaan perinteiset kilpailijat suhtautuivat tulokkaaseen varauksellisesti, vähätellen – ja ehkä peloissaan.

”Yhden ison pankin johtaja jopa epäili valtamediassa mahdollisuuksiamme onnistua ja veikkasi, että toimintamme tulisi loppumaan kannattamattomana hyvinkin pian. Loppu onkin sitten historiaa ja nettivälitys nykypäivää. Suurin osa asiakkaista ei voisi enää kuvitellakaan palaavansa vanhaan pankkikonttorissa tai meklarin välityksellä tehtävään osakekauppaan.”

Yksi iso askel kohti legitimoitua asemaa osakevälittäjänä oli se, kun valtio valitsi EQ:n yhdeksi paikaksi, jossa sijoittajat saattoivat osallistua Soneran osakeantiin vuonna 1998.

”Yksittäisinä päivinä Soneran annin aikaan uusia asiakkaita saattoi tulla jopa satoja, mikä oli todella paljon silloisilla manuaalisilla prosesseilla, jossa yksi asiakaspalvelija pystyi työpäivänsä aikana perustamaan noin 30 asiakasta pankin järjestelmiin.”

Maailman ensimmäinen wap-kauppa

Nokian ja Soneran johdolla Suomesta kehitettiin vuosituhannen vaihteessa ”mobiilimaailman piilaaksoa”. Kännykkään tuleva internet olisi internet 2.0, ja sen kehityksen kärjessä suomalaisyhtiöt halusivat olla. Wap-standardin varaan rakennettiin suuria odotuksia, ja myös EQ oli mukana kehityksessä.

”Tammikuussa 2000 pidimme nykyisessä Ravintola Pörssissä lanseeraustilaisuuden, jossa viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen teki maailman ensimmäisen osakekaupan Nokian wap-puhelimella. Paikalla oli paljon kansainvälistä lehdistöä, joka kirjoitti tapahtuneesta kymmeniä ellei satoja juttuja.”

”Olimme kuitenkin liian ajoissa liikkeellä mobiilikaupankäynnissä, sillä sen ajan mobiiliteknologia saati asiakkaat eivät olleet vielä valmiita kännykällä tehtävään pörssikauppaan.” 

Pörssipelistä järkevään taloudenhoitoon

Ensimmäisenä uudesta teknologiasta ja myös nettiosakevälityksestä kiinnostuivat nuoret miehet, joista monet työskentelivät itc-alalla. Alkuaikojen nettiosakekauppiaat olivat tyypillisesti riskinottohalukkaita ja jopa etsivät markkinoilta jännitystä. Käytiin päivänsisäistä tai muuten lyhyen aikavälin kauppaa.

Kaksi vuosikymmentä ovat arkipäiväistäneet onlineosakevälityksen.

”Nykyään tilejä avaavat sijoittajat ja säästäjät laidasta laitaan aina vauvasta vaariin. Osakesijoittamista ei nähdä enää samalla tavalla keinotteluna vaan enemmänkin säästämiskeinona, ja monet tavoittelevatkin taloudellista riippumattomuutta jo verrattain varhaisella iällä”, Hartikainen kertoo.

”Ennen finanssikriisiä ja konekaupan yleistymistä markkinoilla oli paljon puoliammattimaisia päivätreidareita. Nyt heitä on vähemmän.”

Kauppamäärät ovat monikymmenkertaistuneet pörssissä parin vuosikymmenen aikana.

”Vuonna 1998 Helsingin pörssissä tehtiin kauppoja kaikkiaan vähän alle 900 000 kappaletta, kun niitä tehtiin viime vuonna lähes 48 000 000 kappaletta. Eurovolyymissä kehitys ei ole ollut ihan näin kovaa.” 

Kansainväliset sijoittajat halusivat anonymiteetin

Kahden vuosikymmenen aikana osakemarkkinoilla on koettu teknokupla ja sen puhkeaminen, finanssikriisi ja sen jatkeena eurokriisi ja viimeisimpänä yhä käynnissä oleva keskuspankkien elvytyksen ja matalien korkojen aika.

Samaan aikaan pörssikaupankäynnissä on tapahtunut muutoksia. Meklareiden rooli on vähentynyt, algoritmi- ja konekauppa räjähtäneet. Indeksisijoittamisen suosio on kasvanut sijoittajien keskuudessa.

”Osan osakkeiden kaupankäyntiin tuotiin anonymiteettia piilottamalla markkinavastapuolet toteutuneissa kaupoissa. Tämä johtui erityisesti kansainvälisten sijoittajien painostuksesta, koska he eivät halunneet paljastaa intressejään vastapuolille”, Hartikainen nostaa myös esiin.

”Tiukka finanssialan sääntely on lisännyt merkittävästi palveluntarjoajien vaatimuksia, ja monet pienemmät pelurit ovat joutuneet pistämään pillit pussiin siitä aiheutuvien kulujen takia.” 

Nettivälittäjästä monipuoliseksi sijoituspankiksi

Kaksi vuosikymmentä sitten EQ Online aloitti osakevälityspalveluna samoin kuin ruotsalainen Nordnet, joka myöhemmin eri vaiheiden jälkeen osti EQ:n. Nykyisin Nordnet on laajentunut monipuoliseksi sijoituspankiksi, joka tarjoaa täysin kuluttomia omia indeksirahastojaan, mahdollistaa ostopalkkiottoman automaattisen etf-kuukausisäästämisen ja antaa mallisalkkuja erilaisille rahastosijoitusprofiileille.

Samalla suuret pankit ovat panostaneet myös itsenäisesti osakekauppaa käyviin asiakkaisiinsa ja tarkistaneet hintojaan alaspäin. Nettiosakevälitykseen erikoistuneet kansainväliset kilpailijat taas polkevat kaupankäyntipalkkioita Nordnetia edullisemmiksi, ja nettikeskusteluissa Nordnetia onkin arvosteltu hintavaksi.

”Jos vertaa vain kaupan toteutuksen hintaa, jäävät huomaamatta muun muassa valuutanvaihtokustannukset, säilytysmaksut ja muut asiakkaalle lankeavat maksut. Kun ne ottaa huomioon, Nordnetin hinnoittelu on varsin kilpailukykyinen”, Nuutti Hartikainen puolustautuu.

”Hinnoittelu on osa kokonaisuutta, jonka Nordnet pyrkii asiakkailleen tarjoamaan. Hinnoittelu on jokaisessa toimintamaassamme erilainen ja heijastelee muun muassa paikallista kilpailutilannetta, palvelutarjontaa ja kustannusrakennetta, johon vaikuttavat esimerkiksi paikallisen regulaation aiheuttamat kustannukset.”

”Varsinkin aktiiviselle sijoittajalle meillä on todella kilpailukykyinen ja kattava kokonaispalvelu”, Hartikainen vakuuttaa. 

Suomalaiset uskaltavat kulkea vastavirtaan

Nordnet toimii Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Norjassa, joten sinulla on aitiopaikka verrata suomalaisia osakesijoittajia pohjoismaisiin sisariimme ja veljiimme. Mitä meidän kannattaisi oppia naapureiltamme, Nuutti Hartikainen?

”Kärjistäen ja yleistäen: Ruotsalaisilta suomalaisten pitäisi ottaa opiksi hyvin johdettujen yhtiöiden suosiminen ja tanskalaisilta halu hajauttaa kansainvälisesti.”

Entä mitä naapurimme voisivat oppia meiltä?

”Muiden kannattaisi omaksua suomalaisilta henkinen kyky sijoittaa tarpeen tullen markkinoiden yleismielipidettä vastaan, kuten piensijoittajat tekivät muun muassa Fortumin kohdalla pari vuotta sitten ja tekevät Nordean kohdalla juuri nyt.”

Viikon trio: Nordea maaliskuun ostetuin

Nordnet laatii kuukausittaista tilastoa suurimpien suomalaisten onlineosakevälittäjien (Nordnet, FIM, Nordea ja Pohjola) kautta tehdyistä kaupoista. Maaliskuussa suomalaisten nettiosakesijoittajien keskuudessa ostetuin osake oli pääkonttorinsa siirrosta Suomeen päättänyt ja tuhdin osingon maksanut Nordea. Nordeaa ostettiin nettivälittäjien kautta nettona 78,2 miljoonalla eurolla. Nettoluku kertoo ostojen ja myyntien erotuksen.

Maaliskuun myydyin osake onlinepalveluiden kautta oli Metsä Board, jota myytiin nettona 10,2 miljoonalla eurolla.

Maaliskuun aikana suomalaiset yksityissijoittajat sijoittivat Nordnetin laskelmien mukaan Helsingin pörssiin uutta rahaa 130 miljoonaa euroa.

Osake

Netto-ostot maaliskuussa 

Nordea 78,2 milj. euroa
Nokia 51,7 milj. euroa
Orion  25,7 milj. euroa

Lähde: Nordnet

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti