veronmaksajat.fi

RAHAT

Katteeton optimismi kostautui pörssissä – Neste jäi jälleen odotuksista

Katteeton optimismi kostautui pörssissä – Neste jäi jälleen odotuksista
13.9.2024

Euroopan talous ei toipunutkaan odotetusti, ja toisen tuloskauden tunnelmat pörssissä lässähtivät. Eväitä pörssin elpymiseen alkaa kertyä, mutta aikataulu on hämärän peitossa. Nyt arvuutellaan, mitkä alat alkavat toipua ensimmäiseksi.

Loppukevään ripeä kurssinousu herätti toiveet Helsingin pörssin piristymisestä, mutta kesä–heinäkuussa voimakkaasti laskeneet kurssit palauttivat sijoittajien odotukset takaisin maan pinnalle.

Myöskään huhti-kesäkuun tulosjulkistukset eivät ole onnistunut nostamaan tunnelmaa. "Yhtiökohtaiset erot tuloksissa ovat olleet kuitenkin suuret jopa saman toimialan sisällä", analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioi.

Monet Helsingin pörssin yrityksistä ovat varsin riippuvaisia Euroopan talouden ja etenkin sen teollisuuden näkymistä. Ne ovat pysyneet heikompina odotettua pidempään.

"Vielä keväällä odotettiin, että pörssiyhtiöiden näkymiä parantaisi Euroopan talouden piristyminen. Kesän aikana tämä skenaario kuitenkin lässähti. Etenkin Euroopan teollisuudessa elpyminen on ollut kesälomalla", Viljakainen muotoilee.

Keväällä Helsingin pörssin arvioitiin saavan vauhtia myös siitä, että Yhdysvalloissa ja Euroopassa inflaatio talttuu ja keskuspankit pääsevät laskemaan korkoja useaan kertaan jo tänä vuonna.

"Tämä osoittautui liian optimistiseksi arvioksi. Koronlaskut Yhdysvalloissa ja euroalueella siirtyivät kauemmas. Euroopan keskuspankki tosin laski kesäkuussa korkoa, kun se oli tullut käytännössä niin luvanneeksi."

Konepajoissa floppeja ja onnistumisia

Huhti-kesäkuun tuloskaudella yhtiökohtaiset erot näkyivät etenkin Helsingin pörssin konepajasektorilla. Cargotec, Konecranes ja Wärtsilä raportoivat hyvistä tuloksista. Muun muassa Metsolla, Valmetilla ja etenkin Ponssella oli huomattavasti hankalampi tulosjakso.

"Konepajojen tilausten kehitys kiinnostaa aina tulevan kannalta. Se oli valtaosin mollivoittoinen Wärtsilää lukuun ottamatta."

Helsingin pörssin metsäyhtiöt paransivat suhteessa vertailukauden lukuihin, jotka olivat tosin ennätysmäisen heikkoja. Viljakaisen mielestä alan yhtiöiden tulostasot ovat edelleen kaukana tyydyttävästä.

"Metsäyhtiöiden tuloskuntoa rasittavat ennen muuta tuotteiden vaisu kysyntä ja puun korkea hinta Pohjoismaissa."

Finanssialalla menee edelleen suhteellisen hyvin. Nordean tulos oli jälleen vahva. Sampo ja Mandatum ovat edelleen erinomaisessa tuloskunnossa. Myös finanssipalveluja tarjoavat yhtiöt raportoivat kohtuullisista tuloksista.

Kotimarkkinoilla toimivia pörssiyhtiöitä painoi vaisu kuluttaminen. Korkotason rasittamien kuluttajien luottamus oman talouden kohenemiseen on edelleen heikko. Tästä kärsivät muun muassa Finnair, Kesko, Tokmanni ja Noho.

Elpyminen kiinni Euroopan taloudesta

Kesän aikana talousmittarit ja -ennusteet antoivat ristiriitaista tietoa talouden kehityksestä. Syyskauden kynnyksellä arviot tulevasta ovat muuttuneet ehkä hieman aiempaa valoisammiksi.

Elokuun optimistisimpiin talousennustajiin kuului OP-ryhmä, jonka mukaan Suomen talous kääntyi alkuvuonna kasvuun. Pankin mukaan elpyminen jatkuu vakaasti ja voimistuu ensi vuonna.

Viljakaisen mielestä Helsingin pörssin elpymiselle olisi perusteita. Se kuitenkin edellyttää, että Euroopan talous ja etenkin teollisuus alkavat vihdoin toipua odotusten mukaisesti.

"Sinänsä skenaario talouden elpymisestä ei ole kadonnut. Se vain on siirtynyt muutamalla kuukaudella eteenpäin. Tämän vuoden puolella reaalitaloudessa tuskin ennättää enää tapahtua juurikaan piristymistä."

Pörssiyhtiöiden tulosten kääntyminen kestävään kasvuun vaatii nykyistä parempaa kysyntää. Riskinä on edelleen myös korkojen laskun lykkääntyminen tai loiventuminen, jos inflaatio nostaisi syystä tai toisesta taas päätään.

Maailman pörsseihin vaikuttavia ikäviä yllätyksiä voi tulla jännitteistä, joita riittää eri puolilla maailmaa.

Myös OP-ryhmän mielestä talouden suurimmat riskit liittyvät maailmantalouden, inflaation ja korkojen kehitykseen.

Ensimmäistä nousijaa vaikea veikata

Sijoittajat pohtivat nyt, mitkä toimialat ja yhtiöt hyötyvät ensimmäisinä, kun talous jossakin vaiheessa lähtee kunnolla ylös. Se on Viljakaisen mielestä hankala kysymys, sillä korona-ajan jälkeen taloudessa ei nähty perinteistä suhdannekiertoa, jossa nousut ja laskut seuraavat toisiaan.

"Perinteisesti on ajateltu, että etusyklisiä ovat esimerkiksi kuluttajamarkkinoilla toimivat yhtiöt ja metsäteollisuus. Teollisuudessa ensimmäisinä saattaisivat lähteä liikkeelle vihreää siirtymää edistävät investoinnit."

"Viime aikoina yhtiökohtaiset erot ovat olleet kuitenkin niin suuria, että selkeitä johtopäätöksiä ensimmäisinä nousevista aloista ja yrityksistä on vaikea tehdä."

Onnistumisia ja pettymyksiä eri toimialoilla

Huhti–kesäkuun tuloskaudella onnistumisia ja pettymyksiä löytyi eri toimialoilta. Tässä Inderesin analyytikon Olli Koposen poiminnat toiselta vuosineljännekseltä.

Onnistujat

Harvia

Sauna- ja spa-tuotteita valmistava yhtiö teki yritysoston Yhdysvalloissa, ja etenkin sikäläisillä markkinoilla kasvunäkymä on hyvä. Myös kannattavuus pysyi hyvänä, vaikka yhtiö on panostanut merkittävästi tulevaan kasvuun.

Rahasivut_kurssi_HARVIA.png

Qt Group

Ohjelmistoyhtiö sai liikevaihtonsa vahvaan kasvuun. Samalla yhtiön skaalautuva liiketoimintamalli osoitti kannattavuuden parantuneen odotuksia vahvemmin. Yhtiön markkinanäkymät jopa piristyivät loppuvuoden osalta.

Rahasivut_kurssi_QTGROUP.png

Viafin Service

Teollisuuden kunnossapidon palveluita tarjoava yhtiö kasvoi erittäin vahvasti ja paransi kannattavuuttaan. Velaton ja vahva kassa sekä piristyvä markkina antavat hyvät lähtökohdat jatkoon.

Rahasivut_kurssi_VIAFIN.png

Vaisala

Mittausteknologiayhtiön kasvu ja kannattavuus ylittivät odotukset. Tilauskannan kasvu ja kohonneet marginaalit ennakoivat kysyntään liittyvien haasteiden asteittaista hälvenemistä ja parantuvaa tuloskasvua lähivuosille.

Rahasivut_kurssi_VAISALA.png

Wulff

Työpaikkapalveluja ja -tuotteita tarjoavan yhtiön liikevaihto ja tulos ylittivät ennusteet selvästi. Wulff näyttäisi pärjäävän haastavassa talousympäristössä. Yhtiön kasvava palveluliiketoiminta parantaa jatkuvasti kannattavuuttaan.

Rahasivut_kurssi_WULFF.png

Pettymykset

Neste

Polttoaineyhtiön kannattavuus oli pettymys, kun etenkin yhtiölle tärkeän uusiutuvien tuotteiden myyntimarginaalit jäivät jälleen odotuksia heikommiksi. Uusiutuvien markkinan arvioidaan saavuttaneen pohjatason, mutta elpymisen kulmakerroin ja aikajana ovat hämärän peitossa.

Rahasivut_kurssi_NESTE.png

Kempower

Sähköautojen latauslaitteita valmistava yhtiö antoi ennen tulosjulkistusta rajun negatiivisen tulosvaroituksen. Heikon markkinan vuoksi liikevaihto ja tilauskertymä laskivat merkittävästi vertailukaudesta, ja kannattavuus painui kasvuinvestointien vuoksi isosti tappiolle.

Rahasivut_kurssi_KEMPOWER.png

KH Group

Heikko huonekalu- ja konevuokrausmarkkina iski monialakonserniin voimakkaasti. Yhtiö joutui ennen tulosjulkistusta laskemaan ohjeistustaan jo toistamiseen kuluvana vuonna ja kertoi heikommista liikevaihto- ja tulosnäkymistä.

Rahasivut_kurssi_KH GROUP.png

Sitowise

Rakennusalan konsulttiyhtiön liikevaihto ja tulos olivat iso pettymys. Yhtiön talonrakentamisen liiketoiminnot kärsivät heikosta markkinasta. Ruotsissa yhtiöllä oli operatiivisia haasteita. Tuloksen tervehtyminen vaatii rakentamisen elpymistä.

Rahasivut_kurssi_SITOWISE.png

Oma Säästöpankki

Pankin suuret luottatappiovaraukset pilasivat tuloksen ja aiheuttivat markkinoiden luottamukselle kolauksen. Pankin johdolla riittää tekemistä, jotta luottamus palautuu.

Rahasivut_kurssi_OMA SP.png

Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti