KARON PÖRSSI Musti ja Mirri -lemmikkitarvikekauppojen takana olevaan, parhaillaan listautumisantiaan järjestävään Musti Groupiin kannattaa tutustua, vaikka internetissä leviävät kissavideot eivät innostaisikaan.
Lemmikkibisneksessä pyörivät isot rahat, eikä trendi tunnu olevan kääntymässä, vaikka lemmikin hankkiminen onkin vastoin toista suurta trendiä, ilmastotietoisuutta. Lemmikinomistajilta rahaa kuluu muun muassa lemmikkien ruokaan, tarvikkeisiin, eläinlääkäripalveluihin ja vakuutuksiin, joilla voi suojautua suuria kuluja vastaan.
Musti ja Mirri -liikkeistä saa hankittua paitsi kissanruokaa myös erilaisia palveluita niin lemmikeille kuin niiden omistajillekin. Yhtiö broukkaa myös esimerkiksi Pohjantähden lemmikkivakuutuksia.
Pörssiin listautuva Musti Group ei ole pelkästään Musti ja Mirri, vaan se toimii myös Ruotsissa (Arken Zoo -brändillä) ja Norjassa (Musti-brändillä). Yhtiö kertoo olevansa neljänneksi suurin lemmikkieläintarvikkeiden toimittaja koko Euroopassa.
Pääomasijoittajan exit
Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö EQT on kasvattanut Musti Groupia pääomasijoittajien yleisen pelikirjan mukaisesti. Nyt se katsoo exitin hetken koittaneen.
Pääomasijoittajan kannalta sijoituskohteen pörssilistaaminen on aina hankalampaa kuin myyminen teolliselle ostajalle tai toiselle pääomasijoittajalle. Vaivan palkaksi täytyy olettaa saavansa enemmän rahaa kuin vaihtoehtoisissa toimintatavoissa olisi tarjolla.
Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että pörssilistautumisen hinta olisi liian korkea. Itse asiassa pääomasijoittajat tyypillisesti jäävät listattavan yhtiön suureksi omistajaksi, jolloin ratkaisevaa ei ole listautumisannin ja -myynnin hinta vaan se, mitä osakkeista saadaan siinä vaiheessa, kun omistuksesta luovutaan kokonaan. Siksi pääomasijoittajalle jää yleensä hyvä syy toivoa kelvollista jälkimarkkinakehitystä.
Musti Groupin tapauksessa tämä ei tosin ole niin selvää kuin monissa muissa listautumisissa. Nykyiset omistajat nimittäin myyvät valtaosan omistuksistaan listautumisannin kyljessä järjestettävässä myynnissä – itse asiassa paremminkin anti järjestetään nykyisten omistajien myynnin kyljessä.
Musti Groupin tiedotteen mukaan myyjien tarkoituksena on myydä osakkeita sellainen määrä, että tarjottavat osakkeet eli sekä myytävät että annissa liikkeelle laskettavat uudet osakkeet edustavat 52–62 prosenttia Musti Groupin osakkeista listautumisannin jälkeen, jos lisäosakeoptio käytetään täysimääräisesti.
EQT:n omistus pienenee parhaimmillaan tai pahimmillaan 17,0 miljoonalla osakkeella 11,5 miljoonaan osakkeeseen.
EQT:n pienentäessä omistustaan merkittävästi tilalle tulee kaksi uutta ankkurisijoittajaa. Kapitalforeningen Investering & Tryghedin ja Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö ovat sitoutuneet merkitsemään Mustia annissa yhteensä 25 miljoonalla eurolla, eli niiden yhteenlaskettu omistusosuus yhtiöstä annin jälkeen jäänee hieman alle kymmeneen prosenttiin.
Markkina-arvoksi 260–300 miljoonaa euroa
Listautumisannin ja -myynnin hintahaarukka on huomiota herättävän leveä. Alimmillaan osaketta saattaa saada 5,65 eurolla, kalleimmillaan siitä voi joutua maksamaan 9,35 euroa. Hintahaarukan alalaidalla Musti Groupin markkina-arvoksi tulee 260 miljoonaa euroa, ylälaidalla 300 miljoonaa euroa.
Koska listautumisannin koko on määritelty euroina eikä osakkeina, uusien osakkeiden määrä elää lopullisen merkintähinnan mukaan: mitä korkeampi on merkintähinta, sitä vähemmän uusia osakkeita lasketaan liikkeelle. Merkintä- ja myyntihinta vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon nykyiset omistajat myyvät omistuksiaan.
Tässä jutussa olen käyttänyt oletuksena sitä, että merkintähinta asettuisi hintahaarukan puoliväliin 7,50 euroon. Silloin uusia osakkeita laskettaisiin liikkeelle 6,0 miljoonaa kappaletta, osakemäärä nousisi 37,3 miljoonaan kappaleeseen ja markkina-arvoksi annin jälkeen tulisi 280 miljoonaa euroa.
Tuolloin listautumisannin arvo olisi noin 174 miljoonaa euroa, josta 45 miljoonaa euroa menisi yhtiölle, loput myyjille. Tässä oletuksena on se, että myyjät myisivät tuolla hinnalla lasketun enimmäismäärän osakkeita ja että lisäosakeoptio käytettäisiin täysimääräisesti.
Vaikka rahaa virtaa yhtiöllekin miljoonamäärin – rahavirtaa tosin verottavat listautumiseen liittyvät noin viiden miljoonan euron kulut – Musti Group ei pääse kieriskelemään setelipinoissa vaan joutuu vastakin tyytymään kissanhiekkaan. Musti on nimittäin varsin velkaantunut. Velkaa se on erityisesti nykyisille omistajilleen, joiden antamia lainoja maksetaan takaisin paitsi osakeannista saatavilla varoilla myös Nordeasta järjestellyllä lainalla.
Musti Groupin yritysarvo annin jälkeen on karkeasti satamiljoonaa euroa markkina-arvoa suurempi.
Kasvava ja kannattava bisnes
Musti Groupin tilivuosi päättyy syyskuun lopussa, joten sillä on tarjota koko lokakuussa 2018 alkaneen ja syyskuussa 2019 loppuneen tilivuoden tulosluvut.
Tuona aikana liikevaihtoa kertyi 246,6 miljoonaa euroa, josta liikevoitoksi jäi 12,5 miljoonaa. Oikaistu liikevoitto, joka kuvannee paremmin kannattavuuspotentiaalia, oli 16,3 miljoonaa euroa. Siitä laskettu oikaistu liikevoittoprosentti oli 6,6.
Luku on varsin kelvollinen lukema kaupan alan yhtiölle, mutta Musti Group ei olekaan aivan tavallinen kauppa. Se tienaa rahaa franchising-maksuista ja vaikkapa vakuutusten ja muiden palveluiden myynnistä. Siksi liikevoittoprosentti ei tunnu yliviritetyn korkealta, vaan sillä pitäisi kaiken järjen mukaan olla hyvät edellytykset kohota toisaalta liiketoiminnan volyymin kasvun ja toisaalta palveluiden ja franchising-tulojen kasvaessa.
Suomessa kasvua haetaan pääosin nykyisillä myymälöillä, mutta sekä Ruotsissa että Norjassa aiotaan lisätä myymälöiden määrää. Varsinkin Norjassa Mustin asema on vielä vaatimaton.
Kasvunvaraa voisi kuvitella olevan, mutta en mitenkään pysty arvioimaan yhtiön johdon taitoa ohjata firmaa. Peräti 11-jäsenisen johtoryhmän jäsenistä valtaosa on tullut taloon aivan vastikään. Yhdellä heistä on kokemusta velkajärjestelystä (David Rönnberg, Indiska AB), yhdellä selvitystilasta (Lisa Farrar, Groupon AB) ja yhdellä konkurssista (Ingrid Jonasson Blank, Cosmetic Group AS / Cosmetic Group Holding AS).
Eläintenruuan markkinalla erikoistuneen kaupan valtteja ovat henkilökohtainen palvelu ja gourmet-herkut. Niiden paino kasvaa, jos ja kun eläimiä pidetään entistä enemmän perheenjäseninä.
Toisaalta mustinmurkinaa voi ajatella bulkkitavarana, jota on helppo ostaa vaikka kansainvälisestä verkkokaupasta, jossa valikoimat voivat olla vielä laajemmat kuin Mustin ja Mirrin verkkokaupassa. Arkiset kissanruokapurkit tarttuvat mukaan samalla kun muullekin perheelle hankitaan sapuskaa.
Merkitsen osakkeita
Musti Groupissa on moni asia kohdallaan. Se toimii lemmikkitrendistä hyötyvässä kuluttajabisneksessä ja on laajentunut palveluihin ja niiden välittämiseen. Markkinajohtajana se on houkutteleva neuvottelukumppani ja saa etuja mittakaavasta. Eväitä kasvuun ja kannattavuuden paranemiseen – sekä suhteellisesti että ennen muuta absoluuttisina euroina – pitäisi olla.
Niitä on kuitenkin hinnoiteltu sisään jo melkoisesti. Listautumishintahaarukan keskiarvolla ja 280 miljoonan euron markkina-arvolla Musti Groupin viimeisimmän tilivuoden nettotuloksesta laskettu p/e-luku on peräti 93. Tulosta toki ovat painaneet raskaat rahoituskulut. Ne piennevät sekä velkojen takaisinmaksun että uuden rahoitusjärjestelyn ansiosta.
Taseesta valtaosa on liikearvoa, eivätkä tasetta koskevat tunnusluvut Musti Groupin kaltaisen yhtiön kohdalla ole muutoinkaan relevantteja.
Entä markkina-arvon liikevaihtoon suhteuttava p/s-luku? Sekin on päälle yhden, mikä on kaupan alan yhtiölle melkoisen korkea.
Aion kuitenkin merkitä Musti Groupin osakkeita. Anti ja myynti ovat mittavat, ja instituutiosijoittajille riittää osakkeita parista ankkurisijoittajasta huolimatta. Se on omiaan painamaan merkintähintaa alaspäin. Jonkinmoiseen pikavoittoon pitäisi siten jäädä mahdollisuus. Lähden mukaan opportunistisena flipperinä, en pitkän aikavälin omistajana.
Yleisömerkinnässä on tarjolla alustavasti noin 750 000 osaketta. Pörssilistalle listautuvan kuluttajayhtiön annin voisi kuvitella kiinnostavan sijoittajia, joten merkinnöissä viuhunee jonkinmoinen leikkuri, mutta silti sijoittajilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet saada osakkeita enemmän kuin sata kappaletta, mikä ilmoitetaan osakemääräksi, joka pyritään antamaan kaikille yleisömerkitsijöille.
Viikon trio: Mustin myyjät
Musti Groupia myy suuri joukko nykyisiä omistajia. Suurin myyjä on pääomistaja EQT. Alla olevassa taulukossa myytävien osakkeiden määrä on ilmoitettu sillä oletuksella, että osakkeen hinta annissa ja myynnissä olisi hintahaarukan alarajalla, jolloin myytävien osakkeiden määrä on useiden myyjien kohdalla suurin – osa myyjistä tosin myy enemmän siinä tapauksessa, että hinta on korkein. EQT:n kohdalla oletetaan myös, että lisäosakeoptio käytetään täysimääräisesti.
Omistaja | Myytävien osakkeiden määrä |
EQT | 16 981 461 kpl |
Vaaka Partners | 1 249 612 kpl |
Braganza AB | 847 690 kpl |
Lähde: Musti Groupin listalleottoesite.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän aikoo merkitä Musti Groupin osakkeita listautumisannissa.