Maksuväline kahdesta pankista, kännykällä toimiva pikamaksusovellus tai pieni määrä käteistä voi pelastaa paljon, jos pankin maksupalvelu tökkii tai on nurin.
Kaikkien suomalaisten kannattaa varautua myös omatoimisesti maksamisen häiriötilanteisiin. Suomen Pankki on listannut varautumiskeinoja, jos pankkien maksupalveluissa on niiden käyttöä estäviä häiriötä.
1. Avaa tili toiseenkin pankkiin ja aktivoi sen käyttö
Jos yksittäisen pankin palvelut ovat jonkin aikaa häiriintyneet, on hyödyllistä, että kotitaloudella on pankkitili, pankkitunnukset ja maksukortit kahdessa eri pankissa. Näiden verkko- ja mobiilipankit on hyvä aktivoida.
2. Ota käyttöön pikamaksusovellus
Päivittäisten raha-asioiden huoltovarmuutta voi parantaa ottamalla käyttöön vaihtoehtoisia maksutapoja, kuten mobiilisovelluksia. Näitä ovat esimerkiksi Mobilepay, Paypal ja Siirto, jota voivat käyttää Nordean, Osuuspankin, S-pankin ja Ålandsbankenin -asiakkaat.
3. Varaa käteistä muutaman päivän tarpeisiin
Käteistä rahaa on hyvä olla kotona pieni määrä osana normaalia varautumista. Kotivaraa suositellaan 72 tunniksi. Mieti millaisella summalla pärjäät muutaman päivän ilman maksukorttia.
Kotiin ei kuitenkaan kannata säilöä suuria summia käteistä.
MITEN TOIMIN KRIISITILANTEESSA? | Uusi Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu 18.11.2024 Suomi.fi-sivustolla. Ennakkoon varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi pitkät sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkot, sään ääri-ilmiöt ja suuronnettomuudet sekä pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti. Tutustu oppaaseen >>
Muista mobiilivarmenne
Maksamisen lisäksi pankkitunnuksia käytetään vahvan tunnistautumisen välineenä myös monissa palveluissa, joissa tarvitaan luotettavaa tunnistautumista.
Tunnistautumisessa voi käyttää muita vahvan tunnistamisen välineitä, kuten mobiili- tai kansalaisvarmennetta.
Mobiilivarmenne kannattaa ottaa käyttöön sekä häiriötilanteiden että tietoturvan takia. Käytä pankkitunnistusta vain pankkiasiointiin ja hoida kaikki muut palvelut erillisellä mobiilivarmenteella.
- Lue lisää: Mobiilivarmenne korvaa pankkitunnuksen – lähes kaikkialla paitsi pankeissa
- Lue lisää: Näin otat käyttöön kansalaisvarmenteen
Minna Petäinen
Juttuun on lisätty 18.11.2024 linkki uuteen Suomi.fi-sivustolla julkaistuun Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaaseen.