veronmaksajat.fi

RAHAT

Kuinka yhtiö tyhjennetään sijoittajien rahoista? Pikavippifirman tilinpäätökset esittelevät mallisuorituksen

Kuinka yhtiö tyhjennetään sijoittajien rahoista? Pikavippifirman tilinpäätökset esittelevät mallisuorituksen
8.2.2023

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kerää sijoittajilta rahaa uskottelemalla, että he tekevät turvallisen talletuksen. Siirrä rahat omaan taskuusi. Kerro sijoittajille, etteivät he pysty saamaan rahojaan takaisin.

Niinkö helppoa on rahan tekeminen?

Olen kirjoittanut pikavippifirmoista, jotka ovat keränneet yleisöltä pääomia lupailemalla kovaa ja vieläpä kevyesti verotettua "korkotuottoa" ja jotka sittemmin ovat lakanneet maksamasta rahoja takaisin.

Keskenään samankaltaisella konseptilla toimivien ja huomattavan usein turkulaisten yhtiöiden "korkotuotto" on ollut osinkoa ja "talletus" yhtiön osakkeiden merkitsemistä. Sijoittajien rahat menevät siten vippiyhtiöiden omaan pääomaan.

Tällaiset firmat ovat kyenneet houkuttelemaan yksityishenkilöiltä ja pieniltä yhtiöiltä useiden kymmenten miljoonien eurojen pääomat.

Mutta kuinka tällainen firma puhdistetaan ja rahat imuroidaan omaan taskuun – jos siis oletetaan, että sellainen olisi aikomuksena?

Kovin kummoista mielikuvitusta ei tarvitse päästäkseen listalla alkuun:

  • kovan palkan maksaminen itselle ja lähipiirille,
  • ylihintaiset palvelusopimukset oman tai lähipiirin firman kanssa,
  • rahan lainaaminen firmalle kovalla korolla,
  • lainan ottaminen lähipiirifirmalta ja sen maksamatta jättäminen.

Mutta ei kai kukaan pääsisi toimimaan noin härskisti? 

Top Financen tilinpäätökset kertovat keinot

Top Finance on yksi tällä konseptilla toimineista eli osakeanneilla yksityissijoittajilta rahaa keränneistä yhtiöistä. Nettisivujensa mukaan se ei "tällä hetkellä" ota vastaan uusia sijoituksia. Eikä se lunasta liikkeelle laskemiaan sijoitusosakkeita takaisin, joten yhtiöön sijoittaneiden varat ovat juntturassa. Tilanne on tältä osin sama myös muutamalla muulla samankaltaisella yhtiöllä.

Pari kuukautta sitten kirjoitin Blue Financesta, joka avasi hetkeksi rahahanat. Sittemmin Blue Finance on lopettanut osakkeiden takaisinoston.

Katsotaanpa Top Financen vuoden 2019 tilinpäätöstä. Tuona vuonna yhtiöllä oli liikevaihtoa 3,4 miljoonan euron edestä.

Palkkakulut olivat kohtuullisesti reilut satatuhatta euroa, mutta Top Finance kertoo maksaneensa hallinnointipalkkioita emoyhtiölleen Financematelle 115 000 euron edestä "tavanomaisin ehdoin".

Rahaa on siirtynyt Top Financelta emolle myös korkoina. Top Financella oli Financematelta lainaa, josta se maksoi vuoden 2019 aikana korkoja peräti 131 000 euroa. Vuoden 2018 lopun taseessa Top Financen velat saman konsertin yrityksille olivat pyöreä nolla ja vuoden 2019 lopun taseessa 415 000 euroa. Tuolla välillä velkaa emoyhtiölle on täytynyt olla todella paljon enemmän – tai sitten emo on kupannut Top Financesta korkoja, jotka saavat mafian näyttämään luostarin lukupiiriltä.

Huolimatta näistä mittavista Top Financelta saamistaan suorituksista Financemate teki vuonna 2019 liiketappiota 11 000 euroa.

Siinä missä Top Finance on lainannut rahaa emoyhtiöltään korkealla korolla, se itse on lainannut rahaa eteenpäin tytäryhtiölleen Easypay Finlandille. Easypay Finland ei kuitenkaan ole kyennyt maksamaan lainaa takaisin, ja siitä on tehty 13 000 euron alaskirjaus. Lisäksi osa lainasta on maksettu Easypay Finlandilla olleella 107 000 euron lainasaatavalla, joka siirrettiin Top Financelle. Tuo saatava alaskirjattiin vuoden lopun taseessa nollaan.

Myös uudelle tytäryhtiölleen NettiTieto Oy:lle Top Finance oli antanut 380 000 euron lainan. Top Financen hallituksen jäsenen yhtiölle taas oli maksettu 50 000 euron palkkio yrityskauppakonsultoinnista.

Seuraavana vuonna eli vuonna 2020 Top Financen liikevaihto laski alle puoleen edellisestä ja oli enää 1,6 miljoonaa euroa. Palkkakulut kuitenkin nousivat 237 000 euroon, ja emoyhtiölle Financematelle maksettu "hallinnointipalkkio" nousi 153 000 euroon. Hämmentävästi Financemate on kirjannut vuodelta 2020 vain 123 000 euron liikevaihdon, siis 30 000 euroa vähemmän kuin mitä sen tytäryhtiö maksoi sille hallinnointipalkkioita.

Top Finance on ostanut vuoden aikana tytäryhtiöiltään ohjelmisto- ja tietotekniikkapalveluita lähes 300 000 eurolla, ja se on antanut niille vakuudetonta lainaa. Palkat, hallinnointipalkkio ja tytäryhtiöille maksetut palveluostot nousevat yhteensä lähes 700 000 euroon. 

Osta kalliilla, myy halvalla

Lähipiirikauppaa voi tehdä myös yhtiöiden osakkeilla. Tästäkin Top Finance tarjoaa oppikirjaesimerkin.

Toukokuussa 2019 Top Finance osti 2800 NettiTieto Oy:n A-osaketta ja saman määrän NettiTieto Oy:n B-osakkeita ja maksoi niistä yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Top Financen hallituksen jäsen oli myös NettiTiedon hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja.

Maaliskuussa 2020 Top Finance osti 2 000 kappaletta King Muffin Oy:n osakkeita ja maksoi niistä 1,3 miljoonaa euroa. Kauppahinnasta puolet maksettiin käteisenä, toinen puoli NettiTieto Oy:n osakkeina.

Jo saman vuoden marraskuussa Top Finance myi omistuksensa niin NettiTiedossa kuin King Muffinissa Lendiron Oy:lle ja sai niistä yhteensä 2,8 miljoonaa euroa. Osakkeiden ostoihin se oli käyttänyt käteistä rahaa 2,3 + 0,65 = 2,95 miljoonaa euroa, joten tappiota tuli 150 000 euroa ja varainsiirtoverot päälle.

Lendiron Oy oli YTJ-palvelun mukaan perustettu pari viikkoa ennen kuin se osti kahden yhtiön osakkeet Top Financelta. Lendiron Groupin hallituksen puheenjohtaja on sama henkilö, joka on aiemmin toiminut Top Financen toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

EY ei antanut lausuntoa

Vuodelta 2020 Top Finance teki alaskirjauksien jälkeen 3,2 miljoonan euron tappion. "Korkotuottosijoittajilta" eli yksityissijoittajilta kerättyjen pääomien ansiosta yhtiön oma pääoma pysyi edelleen tukevasti plussalla. Tilinpäätöksessään Top Finance kuitenkin arvioi, että "yhtiön toiminnan jatkuvuus on epävarmaa seuraavan 12 kuukauden aikana".

Emoyhtiö Financemate alaskirjasi Top Financen osakkeet nollaan omassa taseessaan, mikä romautti Financematen omavaraisuuden lähes 3000 prosentin miinukselle.

Heinäkuusta 2022 alkaen Top Financella ja Financematella kummallakin on ollut vain yksi hallituksen jäsen, ja hän on kummassakin yhtiössä sama henkilö.

Top Financen tilintarkastajana toimi Ernst & Young. Jo vuoden 2019 tilintarkastuskertomuksessa tilintarkastaja huomautti, ettei yhtiö ole rekisteröinyt aiempina vuosina liikkeelle laskettuja sijoitusosakkeita ennen kuin vasta marraskuussa 2020.

Kyllä, tilintarkastaja huomauttaa vuoden 2019 tilintarkastuskertomuksessa marraskuun 2020 lopulla tapahtuneista asioista. Tämä on mahdollista siksi, että vuoden 2019 tilinpäätös on allekirjoitettu vasta 17.11.2020 eli selvästi kirjanpitolain vaatimusta myöhemmin. Tästäkin tilintarkastaja jakaa pyyhkeitä. Kolmas huomautus tuli siitä, että sama oli käynyt edellisvuotena: vuoden 2018 tilinpäätöksen vahvistanut yhtiökokous oli pidetty vasta marraskuussa 2019.

Vuoden 2020 tilintarkastuskertomuksen teksti onkin jo tylympää luettavaa. Jälleen vettä on ennättänyt virrata Aurajoessa, sillä tilintarkastuskertomus on laadittu vasta helmikuussa 2022 eli yli vuosi tilikauden päättymisen jälkeen.

EY ei suostunut antamaan lausuntoa tilinpäätöksestä.

Tilintarkastaja ei pystynyt selvittämään, olisiko lainasaamisten määrää pitänyt oikaista. Lisäksi pysyvissä vastaavissa oli yli miljoonan euron sijoitus, jonka kuranttiutta tilintarkastajalla ei ollut mahdollisuutta arvioida. Sijoituksesta ei myöskään kerrottu tilinpäätöksessä, vaikka se vaikuttaisi olevan yhtiön kokoluokan huomioiden olennainen tapahtuma. 

Osta vielä kalliimmalla

Totta tosiaan, vuonna 2020 Top Finance osti osuuden KTI Laskutus Oy:stä. Kymmenen prosentin osuudesta maksettiin miljoona euroa, eli KTI Laskutuksen markkina-arvoksi arvioitiin ostohetkellä kymmenen miljoonaa euroa. KTI Laskutuksella ja Top Financella on sama posti- ja käyntiosoite. Firmat sijaitsevat uudehkossa toimistorakennuksessa kilometrin verran Turun rautatieasemalta E8-tietä Raision suuntaan.

Markkina-arvo tuntuu korkealta, sillä vuonna 2020 KTI Laskutus teki 1,1 miljoonan euron liikevaihdolla 163 000 euron liikevoiton. Tilikauden tulos oli hieman pakkasella. Vaikka seuraavana vuotena tilikauden tulos nousikin jo päälle 200 000 euroon, eteenpäin katsova p/e oli lähes viisikymmentä.

Vuonna 2021 Top Finance teki KTI Laskutus -omistuksestaan 600 000 alaskirjauksen. Ylihintaa oli selvästi maksettu – ja rutosti.

Tilinpäätöksen liitteen perusteella näyttää siltä, että Top Finance on lunastanut B-, D-, ja E-sarjan osakkeita eli sijoitusosakkeita yhtiölle itselleen yli 400 000 euron arvosta, vaikka se nimenomaisesti on kertonut sijoittajilleen, ettei se voi tehdä niin, koska sillä ei ole jakokelpoisia pääomia.

Toiset vaikuttavat olevan tasa-arvoisempia kuin toiset.

Osinkojakin on maksettu lähes miljoona euroa, vaikka osingonjakoon oikeuttavia vapaita pääomia ei ole.

Vuoden 2019 lopussa Top Financen oma pääoma oli 6,8 miljoonaa euroa. Kaksi vuotta myöhemmin siitä oli jäljellä enää 500 000 euroa. Kahdessa vuodessa pääomaa on saatu hävitettyä yli kuusi miljoonaa euroa. 

Kasa avoimia kysymyksiä

Top Finance vaikuttaa olevan esimerkillinen yhtiö. Siis erinomainen varoittava esimerkki.

Yritin soittaa Top Financen hallituksen ainoalle jäsenelle kuullakseni yhtiön näkemyksen tulkinnoistani. Tai ehkä olen ymmärtänyt jotakin väärin, ja väärinkäytökseltä haiskahtaviin tekoihin löytyykin luonnollinen, perusteltu selitys?

Hallituksen jäsen ei vastannut puhelinnumeroon, jonka hän on ilmoittanut Top Financen sivuilla. Lukuisista yrityksistä huolimatta puhelu päätyi aina tiedotteeseen, jonka mukaan numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä. Sähköpostitiedusteluun hän ei vastannut. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti