KARON GRILLI Kyösti Kakkosen julkinen pörssisalkku näyttää siltä, että siihen on koottu komea valikoima Helsingin pörssin surkimussarjaa. Monia yhtiöitä yhdistää se, että ne ovat tai ovat olleet pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa.
Eikä tämä ole sattumaa. Kyösti Kakkonen metsästää käänneyhtiöitä.
”Näihin keskisuuriin yrityksiin olen aika usein mennyt mukaan siinä vaiheessa, kun on ollut suunnattuja osakeanteja tai yhtiön tilanne muuten on ollut sellainen, että olen nähnyt niissä käänteen”, hän sanoo Karon Grillissä.
”Mielelläni arvioin näitä käänneyhtiöitä, koska jos oikeaan aikaan lähtee mukaan, niissä voi muodostua merkittävää arvonnousua.”
Kunnari Reveniossa
Niin kävi esimerkiksi Reveniossa, jossa Kyösti Kakkosen sijoitusyhtiö liputti viiden prosentin rajan yläpuolelle vuonna 2013 ja nousi pian yhtiön suurimmaksi omistajaksi. Kakkonen tuli mukaan Revenion hallitukseen ja oli osaltaan luomassa silmänpainemittarivalmistajan kansainvälistä menestystarinaa.
”Kun myin sitä, sain rahani 14-kertaisena takaisin”, Kakkonen laskee.
Kakkonen irtaantui Reveniosta useassa erässä. Suurin niistä oli kesällä 2020 tapahtunut myynti, jossa kauppasumma oli noin 29 miljoonaa euroa.
Osakkeen hinta tuolloin 27,50 euroa. Sittemmin Revenio käväisi paljon korkeammissa noteerauksissa, mutta tällä hetkellä kurssi on hieman Kakkosen suurmyynnin hintaa alempana.
”Niillä rahoilla on sitten pystynyt tekemään muuta mukavaa.”
”Muuta mukavaa” on tarkoittanut myös sijoituksia muihin pörssiyhtiöihin. Syksyllä 2020 Kauppalehti uutisoi Kakkosen sijoittaneen Reveniosta vapautuneita rahoja Componentaan, EAB:hen ja Enersenseen.
Niistä Componentassa Kakkonen on yhä usean miljoonan euron arvoisen potin omistaja. EAB:t ovat muuttuneet yrityskaupan myötä Evliksi, jota Kakkonen omistaa niin ikään reilulla kolmella miljoonalla eurolla. Sen sijaan Enersensen sadan suurimman omistajan listalta Kakkos-yhtiöitä saa etsiä turhaan.
Tusina yli miljoonan omistusta
Keräsin Helsingin pörssin ja First Northin yhtiöiden nettisivujen suurimpien omistajien luetteloista tiedot Kyösti Kakkosen määräysvaltayhtiöiden Joensuun Kauppa ja Kone Oy:n ja K22 Financen omistuksista sekä Kakkosen suorista omistuksista. Tiedot keräsin maaliskuun 2024 lopun tilanteen mukaan ja omistusten arvot laskin 5.4.2024 päätöskursseilla.
Keräystapansa vuoksi tuloksena ei ole ”Kyösti Kakkosen salkku”, sillä listan ulkopuolelle jäävät sellaiset omistukset, jotka ovat hallintarekisterissä tai joissa yhtiöt tai Kakkonen eivät ole sadan suurimman omistajan joukossa. Grillissä Kakkonen kertoo, että esimerkiksi UPM-Kymmeneä on hänellä kapitalisaatiosalkussa.
Rajoitetun ja vaillinaisen listan painavimmat omistukset ovat Endomines ja Incap, joita kumpaakin Kakkonen omistaa 16–17 miljoonalla eurolla.
Kakkonen nostaa esiin Incapin osakekurssin kehityksen. Kurssi käväisi päälle 20 eurossa, laski reiluun kuuteen, josta on palautunut nykyiselle reilun yhdeksän euron tasolle.
”Joku sanoo, että harmittaako, kun et silloin [kurssihuipulla] myynyt. Ei se ollut oikea hetki myydä. –– Olen mennyt itse sisään kurssilla 1,64. minusta 9,50 on isompi luku kuin 1,60.”
5–10 miljoonan euron omistuksia Kakkosen salkussa ovat Tecnotree, CapMan ja Dovre. Useilla miljoonilla euroilla Kakkosella on Aspocompia, Evliä, Componentaa ja Herantis Pharmaa. 1–2 miljoonan rivit on Afarakia, Optomediä ja Nexstimiä. Niiden lisäksi on joitakin pienempiä omistuksia kuten Harviaa, Administeriä ja Digiaa.
Monessa näistä yhtiöistä Kakkonen on suurin tai yksi suurimmista omistajista.
”Siitä voi tulla vaikka mitä”
Vaikka salkku äkkivilkaisulla vaikuttaa hajanaiselta, siinä on selviä klustereita: on sopimusvalmistajia kuten Incap ja Aspocomp, on finanssitoimialaa niin kuin Capman ja Evli.
Kaivostoimialaan kuuluu pörssilistattujen Endominesin ja Afarakin lisäksi Latitude 66, jolla on käynnissä fuusio ja listautumisprosessi Australian pörssiin.
Medikaalisektoria edustavat Herantis Pharma, Optomed ja Nexstim. Lääkekehitysyhtiö Herantis Pharmasta Kakkonen sanoo, että siitä voi tulla vaikka mitä.
”Kymmenkertaistuu? Ei. 20-kertaistuu? Ehkä. 30-kertaistuu? On sekin mahdollista.”
Vaikuttamista nimitysvaliokunnissa
Kyösti Kakkonen ei enää osallistu pörssiyhtiöiden hallitustyöskentelyyn, sillä hallitustyö vie liikaa aikaa. Sen sijaan hän käyttää valtaa yhtiöiden nimitystoimikunnissa. Hän laskee kuuluvansa kuuden yhtiön nimitysvaliokuntaan, joista kolmessa hän on puheenjohtaja.
Yhteyttä yhtiöihin hän pitää säännöllisesti.
”Parin kolmen toimarin tai hallituksen puheenjohtajan kanssa viikoittain on jotain palaveria.”
Joku voisi sanoa, että on kyseenalaista hyvän hallinnon näkökulmasta, jos suuri osakkeenomistaja keskustelee suoraan toimitusjohtajan kanssa.
”He kaikki ovat aktiivisia ja valistuneita, osaavia työssään. Kumpikin tiedämme, missä menee raja. En minäkään kysele sellaista, mihin tiedän, että en saa vastauksia”, hän sanoo.
Marinadissa Seitsemän rohkeaa yhtiötä
Magnificent Seven eli Seitsemän rohkeaa yhtiötä on yksi sijoitusmaailman kuumista puheenaiheista. Ovatko ne niin yhtenäinen joukko kuin nimitys antaa ymmärtää – ja mikä niitä yhdistää?
S-Pankki USA -rahastosta vastaava salkunhoitaja Antti Raappana analysoi yhtiöjoukkoa Grillin Marinadi-osiossa. Entä onko mahtiseitsikko yliarvostettu?
”On monia hyviä syitä, minkä takia nämä firmat ovat niin korkealle arvotettuja”, Raappana muistuttaa.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut grillinpitäjä. Mainituista yhtiöistä hän omistaa CapMania ja UPM-Kymmeneä. Ohjelmaan sisältyvä Marinadi-osio on tehty yhteistyössä S-Pankin kanssa.
Väliotsikon Kunnari Reveniossa alta korjattu vuosiluvut (2000 -> 2020) kolmannesta ja kuudennesta kappaleesta. 17.4.2024