veronmaksajat.fi

RAHAT

Lääkevaihto säästänyt eniten potilaiden rahaa

Lääkevaihto säästänyt eniten potilaiden rahaa
2.3.2018

Lääkevaihto apteekeissa on tuonut tuntuvia säästöjä lääkekustannuksiin. Suurin hyötyjä ovat olleet lääkkeiden käyttäjät.

Lääkevaihto alkoi Suomessa vuonna 2003. Kelan tilastojen mukaan viime vuoden loppuun mennessä lääkkeiden käyttäjät olivat säästäneet lääkevaihdon ansiosta noin 850 miljoonaa euroa. Myös yhteiskunta on hyötynyt, sillä sairausvakuutusjärjestelmän lasketaan säästäneen lähes 150 miljoonaa euroa.

Lääkevaihdossa apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen vastaavaan, mutta halvempaan rinnakkaislääkkeeseen.

”Vuonna 2009 lääkevaihtoa täydennettiin lääkkeiden viitehintajärjestelmällä. Se toi vielä lisää säästöjä lääkemenoihin”, kertoo tutkija Hanna Koskinen Kelasta.

Viitehinta on ylin hinta, jonka perusteella lääkkeen Kela-korvaus maksetaan. Sen yli menevä hinta jää kokonaan asiakkaan maksettavaksi. Apteekki vaihtaa viitehintaa kalliimmat lääkkeet edullisempiin vastaaviin lääkkeisiin.

Lääkäri voi kieltää lääkkeen vaihdon lääketieteellisin tai hoidollisin perustein. Kiellot ovat erittäin harvinaisia.

Asiakaskin voi kieltää vaihdon, mutta hän maksaa silloin lääkkeestään suuremman osuuden itse. Järjestelmä siis kannustaa valitsemaan edullisemman vaihtoehdon.

Kilpailu hillitsee nyt hintojen nousua

Ennen lääkevaihdon käyttöönottoa Kela-korvattujen lääkkeiden kustannukset olivat hyvin nopeassa kasvussa. Lääkevaihdon alettua vauhti hidastui huomattavasti, mutta korvattujen lääkeostojen kokonaiskustannukset ovat silti pysyneet nousutrendillä viime aikoihin asti. Viitehintajärjestelmäkään ei kokonaan pysäyttänyt kasvua.

Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ovat kuitenkin luoneet uudenlaiset edellytykset lääkkeiden hintakilpailulle, joka on ollut omiaan hidastamaan kustannusten kasvua.

Lisäksi viitehintajärjestelmää vielä tiukennettiin viime vuonna.

Uudistuksen alku oli tyrmäävä

Suomen Apteekkariliitto järjesti perjantaina medialle tiedotustilaisuuden lääkevaihdosta ja sen tuottamista säästöistä. Tilaisuudessa oli mukana sosiaalineuvos Maija Perho (kok.). Laki lääkevaihdosta syntyi hänen ollessaan sosiaali- ja terveysministerinä 1999-2003.

Maija Perho kertoi, miksi lääkevaihtoa alettiin valmistella. ”Lääkekustannukset olivat olleet vuosia kovassa kasvussa. Lisäksi oli havaittu, että lääkkeet olivat monelle sairaalle liian kalliita. Siksi lääkkeitä jäi ihmisiltä hankkimatta ja ottamatta.”

Lääkevaihdosta oli myönteisiä kokemuksia monesta muusta maasta. Meillä lakiesitys sai kuitenkin myrskyisän vastaanoton. Vastarinnassa olivat lähes kaikki tahot Lääkäriliitosta Lääketeollisuuteen ja potilasjärjestöihin. ”Ajateltiin, että halpa lääke on yhtä kuin huono lääke”, Maija Perho sanoi.

Hän muisteli, millaisia kauhukuvia hankkeen vastustajat maalailivat. Potilasturvallisuuden sanottiin vaarantuvan ja lääkekehityksen pysähtyvän, kun lääketeollisuuden kannattavuus heikkenee.

Jopa Maija Perhon poliittinen tulevaisuuskin oli vaakalaudalla. ”Isäni sanoi ennen vuoden 2003 vaaleja, että vedä se laki pois eduskunnasta, taikka sää tiput!

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti