KARON PÖRSSI Analyytikoiden yhtiökohtaisia ennusteita keräävän ja jalostavan FactSetin statistiikka ennustaa pakkasta kuluvan vuoden alkuun. S&P 500 -indeksiin kuuluvien suurimpien yhdysvaltalaisyhtiöiden ensimmäisen vuosineljänneksen tulosten ennakoidaan olevan 3,6 prosenttia viime vuoden tammi-maaliskuuta pienemmät.
Kyseessä olisi ensimmäinen kerta sitten vuoden 2016 toisen neljänneksen, jolloin tulokset laskisivat edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.
Muutos tulosennusteissa on ollut jyrkkä ja nopea. Vielä vuodenvaihteessa analyytikkojen konsensus odotti, että S&P 500 -yhtiöt kasvattaisivat tulostaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi FactSetin maaliskuun 15. päivälle päivätystä Earnings Insights -julkaisusta.
Vaikka tulosten ennakoidaan laskevan, liikevaihdot jatkavat kasvussa. Analyytikot uskovat S&P 500 -yhtiöiden liikevaihdon nousevan 4,9 prosenttia vuodentakaisista lukemista.
Ensimmäisen neljänneksen jälkeen yhtiöiden uskotaan saavan tuloksensakin kasvuun. Tällä hetkellä FactSetin konsensuksen mukaan S&P 500 -yhtiöt kasvattavat tulostaa toisella neljänneksellä 0,1 prosenttia, kolmannella neljänneksellä ja 1,8 prosenttia ja vuoden viimeisellä neljänneksellä peräti 8,1 prosenttia. Näin koko vuoden 2019 tuloskasvuksi saataisiin 3,8 prosenttia.
Kun ottaa huomioon sen, kuinka nopeasti ensimmäistä neljännestä koskevat tulosennusteet ovat laskeneet, lienee tervettä epäillä, että luvuissa on optimismin heliumia.
Tunnelmat laskussa mutta edelleen positiiviset
Fidelity-varainhoitotalo luottaa yritysanalyysiin ja aktiiviseen salkunhoitoon. Yhtiö kerää säännöllisesti 165 oman analyytikkonsa näkemykset yhteen ja esittää tulokset tilastollisesti.
Uusimman, viime viikolla julkaistun analyytikkokyselyn mukaan tunnelmat yrityksissä ovat edelleen positiiviset mutta selvästi vähemmän positiiviset kuin vuosi sitten. Yritysten tunnelmia kuvaava luku putosi viime vuoden 1,6:sta tämän vuoden 0,6:een.
Kysely osoittaa selvästi, että taloussyklissä on siirrytty eteenpäin. Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että talous on joko kasvun kypsässä vaiheessa tai hidastumisen vaiheessa.
Missä taloussyklin vaiheessa toimialanne on?
2019 | 2018 | |
Kasvun kypsä vaihe | 35 % | (38 %) |
Hidastuminen | 30 % | (12 %) |
Syklin keskivaihe | 16 % | (22 %) |
Lähde: Fidelity Analyst Survey 2019.
Myös Fidelityn analyytikot uskovat yritysten tulosten kasvavan tänä vuonna, neljän ja puolen prosentin verran. Fidelityn analyytikkojen arvioimat yhtiöt ovat kaikkialla maailmassa ja arvio koskee nettotuloksia, kun aiemmin referoimani FactSetin datat koskevat yhdysvaltalaisyhtiöiden osakekohtaisia tuloksia.
Vain terveydenhuollossa paranee
Toimialoittain tarkasteltuna vain terveydenhuollon (healthcare) näkymät ovat Fidelityn analyytikkokyselyn perusteella edellisvuotta paremmat. Toimialan tunnelmaluku kohosi 1,1:stä 1,4:ään.
Investointihyödykkeiden (consumer discretionary) kuten autojen valmistajia seuraavista analyytikoista peräti 47 prosenttia on sitä mieltä, että markkinasykli on hidastumisen vaiheessa. Toimialan tunnelmaluku on negatiivinen, -0,5. Myös teollisuuden(industrials) tunnelmat ovat heikenneet selvästi eikä tunnelmaluku pääse kuin hieman nollan yläpuolelle, 0,1:een.
Teollisuus ja investointihyödykkeet ovat syklisiä toimialoja, terveydenhuolto defensiivinen. Näkymien kirkkaus ei kuitenkaan kulje syklinen–defensiivinen-akselilla, sillä vakaiden infrastruktuuriyhtiöiden (utilities) tunnelmaa kuvaava luku on laskenut 0,8:sta pakkasen puolelle -0,3:een. Siihen kuitenkin vaikuttaa se, että alan yhtiöistä osan tuotot on sidottu sääntelyllä.
Analyytikot suopeimpia energiayhtiöille
Siinä missä Fidelityn tutkimus luotaa yritysten ja toimialojen tunnelmia, FactSet on vetänyt yhteen yrityksiä seuraavien sijoitusanalyytikkojen suosituksia yhtiöiden osakkeista sijoituskohteena. Tarkastelussa on mukana reilut 11 000 S&P 500 -yhtiöitä koskevaa sijoitussuositusta.
Analyytikot ovat kroonisesti optimisteja. Suosituksista peräti 54 prosenttia kannustaa ostamaan, 40 prosenttia pitämään ja vain 6 prosenttia myymään.
Toimialatarkastelussa eniten ostokehotuksia saavat energiatoimialan yhtiöt: ostosuosituksia on kaikista suosituksista kaksi kolmasosaa. Terveydenhuoltotoimialan yhtiö saa analyytikolta ostosuosituksen 59 prosentin todennäköisyydellä.
Kaikkein varovaisimmin analyytikot jakelevat ostosuosituksia päivittäistavarayhtiöille (consumer staples). Vain neljä kymmenestä suosituksesta kehottaa ostamaan, 11 prosenttia myymään. Alle puoleen ostosuositusten määrä jää myös infrastruktuuriyhtiöillä (43 %), kiinteistösijoituksessa (45 %) ja rahoituksessa (49 %).
Liekö taustalla se, että monet päivittäistavarayhtiöt, infrastruktuuriyhtiöt ja kiinteistösijoitusyhtiöt ovat profiloituneet hyviksi osingonmaksajiksi. Kenties markkinoilla puntaroidaan, kannattaako osingoista maksaa niin paljon kuin pörssitaululla lukee.
Viikon trio: Analyytikoiden kolme ”varmaa”
Kolme S&P 500 -indeksin yhtiötä saa sijoitusanalyytikoilta pelkästään ostosuosituksia, kun suositukset muutetaan FactSetin kolmiportaiselle suositusasteikolle osta–pidä–myy.
Amazon on verkkokirjakaupasta monialaiseksi digijätiksi kasvanut firma, jonka markkina-arvo on noin 850 miljardia Yhdysvaltain dollaria.
Marathon Petroleum on Ohion Findlayssä päämajaansa pitävä energiayhtiö, jolla on omien sanojensa mukaan Yhdysvaltain laajin öljynjalostusjärjestelmä: yli kolme miljoonaa barrellia päivässä.
Keysight Technologiesin juuret ovat Hewlett-Packardissa. 16 miljardin taalan markkina-arvollaan se on kolmikon pienin.
Eniten myy-suosituksia S&P 500 -yhtiöistä saavat FactSetin tilaston mukaan Franklin Resources (53 %), Campbell Soup Company (53 %) ja Torchmark (50 %). Tilastoissa ovat mukana yhtiöt, joita seuraa vähintään kolme analyytikkoa.
Yhtiö | Osta-suosituksia |
Amazon | 100 % |
Marathon Petroleum | 100 % |
Keysight Technologies | 100 % |
Lähde: FactSet: ”Where Are Analysts Most Optimistic on Rankings for S&P 500 Companies for Q1 2019?”. Tilanne: 15.3.2019.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.