veronmaksajat.fi

RAHAT

Luottokielto ennaltaehkäisee väärinkäytöksiä – milloin siitä kannattaa maksaa?

Luottokielto ennaltaehkäisee väärinkäytöksiä – milloin siitä kannattaa maksaa?
16.7.2024

Tietoturvariskien lisääntyessä moni harkitsee vapaaehtoisen luottokiellon ottamista. Luottokiellon voi hankkia maksuttomasti Verohallinnon positiivisen luottotietorekisterin kautta. Vaihtoehtoisesti sen voi ostaa luottotietoyritykseltä.

Jos omat tiedot ovat vuotaneet nettiin tai päätyneet rikollisten käsiin, riskinä on, että tietoja saatetaan käyttää identiteettivarkauksissa tai petoksissa.

Vapaaehtoisen luottokiellon avulla voi ehkäistä väärinkäytöksiä. Etenkin, jos oma henkilötunnus on päätynyt ulkopuolisille, kiellon tekeminen on hyvä ratkaisu.

Vapaaehtoinen luottokielto on merkintä. jonka henkilö itse ilmoittaa itselleen positiiviseen luottotietorekisteriin. Sen tarkoitus on, että luottotietorekisteriotteen tilaava osapuoli eli luotonantaja suhtautuu luotonmyöntämiseen erityisellä huolellisuudella ja varovaisuudella.

Positiiviseen luottotietorekisteriin kirjataan suomalaisten luotot, kuten asuntolainat, pikavipit ja osamaksut.

Luottokielto haetaan joko Verohallinnon ylläpitämän positiivisen luottotietorekisterin kautta tai maksullisena palveluna luottotietoyritykseltä, kuten Suomen Asiakastiedolta tai Dun & Bradstreetilta.  

Taloudenhallintaa luottokiellosta

Luottokieltoa voi hakea myös oman talouden hallinnan tueksi ja estää ylivelkaantumista. Luottokiellon asettamisen jälkeen esimerkiksi kulutusluottoa ei voi hakea enää ilman erityisiä järjestelyitä, joka tarkoittaa sitä, että uutta lainaa hakiessa sinun tulee hakea luottokiellon väliaikaista poistoa. Vaihtoehtoisesti voit esittää luottotietoyrityksen antaman todistuksen.

”Vapaaehtoisen luottokiellon voi poistaa milloin tahansa. Jos esimerkiksi tulee tarve hakea lainaa, luottokiellon voi käydä poistamassa lainaneuvottelujen ajaksi ja asettaa sitten uudelleen voimaan”, kertoo positiivisen luottotietorekisterin toiminnallinen vastaava Marjaana Ohralahti.

Luottotietoa haetaan sähköisessä palvelussa. Sähköisessä asiointipalvelussa voi antaa suostumuksen siihen, että tieto luottokiellosta välitetään myös luottotietoyhtiöille. Luottotietoyhtiöt saavat tiedon ja voivat välittää sen eteenpäin esimerkiksi teleoperaattorille tai sähköyhtiölle.

Jos haluaa, että luottokielto menee vain luotonantajien käyttöön ja koskee vain uuden luoton ottamista, suostumusta tietojen välittämiseen luottoyhtiöille ei tule antaa.

Positiivisen luottorekisterin tietoja kannattaa käydä tarkistamassa tasaisin väliajoin ja etenkin silloin, jos on hakemassa uutta luottoa. Luotonantajaan tulee olla yhteydessä, jos huomaa virheen omissa tiedoissaan.

Missä tilanteissa kannattaa valita maksullinen luottokielto?

Suomen Asiakastiedon palvelun tuoteomistaja Johanna Iisalo näkee ongelmallisena sen, että kaikilla yrityksillä ei ole pääsyä Verohallinnon ylläpitämään rekisteriin. Luottokiellon näkevät vain ne yritykset, joilla on oikeus tarkistaa tiedot positiivisesta luottotietorekisteristä.

”Esimerkiksi operaattorit eivät saa tarkistaa tietoja rekisteristä, jolloin toisen henkilötietoja väärin käyttävä rikollinen voi avata liittymän toisen ihmisen nimiin. Vapaaehtoinen luottokielto ei vaikuta mitenkään tämmöisessä tapauksessa”, Iisalo perustelee.

Iisalon mukaan luottokieltoja tarjoavat yritykset pystyvät palvelemaan asiakkaitaan kattavammin. Verohallinto ei esimerkiksi anna todistusta luottokiellon ottaneille. Todistusta tarvitaan, jotta asiakas saa haettua uutta luottoa.

Luottotietoyritykset, Suomen Asiakastieto ja Dun & Bradstreet, tarjoavat todistuksen asiakkailleen.   

Maksullinen luottokielto maksaa kymmenen euroa vuodessa.  Esimerkiksi Suomen Asiakastiedon asiakkaana sopimuksen voi solmia kahdeksi vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen palvelun voi laittaa tauolle tai lopettaa kokonaan.

Toinen vaihtoehto luottokiellolle on luottotietoyrityksen tarjoama tietovahtipalvelu. Tietovahti lähettää asiakkaalle välittömästi ilmoituksen, jos se havaitsee tietojen väärinkäyttöä.   

Verohallinnon ylläpitämää versiota ollaan myös kehittämässä. Jatkossa yksityishenkilö saa Suomi.fi-palvelusta tiedon, jos hänen luottorekisteriotettaan on kysytty. Tällöin tieto mahdollisista väärinkäytöksistä tulee nopeammin, kertoi Finanssiala ry kesäkuussa julkaisemassaan tiedotteessa.

Mitä muita toimia voin tehdä väärinkäytösten estämiseksi?

Helsingin kaupungin ja psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrot ovat kasvattaneet vapaaehtoisten luottokieltojen kysyntää. Esimerkiksi Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan toukokuussa kohdistunut tietomurto sai aikaan tilastopiikin. Toukokuussa luottokieltohakemuksia tehtiin 16 900, kun huhtikuussa vastaava luku oli 4 600. 

Vapaaehtoisen luottokiellon lisäksi jokainen voi asettaa itselleen rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta. Kiellon jälkeen kukaan ei voi ilman lupaa merkitä sinua yrityksen tai yhdistyksen vastuuhenkilöksi.

Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmässä ja Postin verkkosivuilla voit tehdä eston, jolla voit huolehtia siitä, että kukaan ei voi tehdä nimissäsi osoitteenmuutosta.

Oman teleoperaattorin kautta voit tehdä osoitetietojen luovutuskiellon, jotta osoitetietosi eivät näy numeropalveluissa.

Oman tilinumeron ilmoittamisen rajaaminen vain Omaveroon on hyvä varatoimi, joka estää tilinumeron vaihtamisen paperisella lomakkeella.  

Jos koet, että sinulla on kohonnut riski joutua identiteettivarkauden uhriksi, voit tehdä tietojenluovutuskiellon Digi- ja väestötietovirastoon ja Trafiin.

Jenni Vihtkari

Lähteet: Suomi.fi, Verohallinto, Finanssiala ry ja Kyberturvallisuuskeskus

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti