veronmaksajat.fi

RAHAT

Mikä pörssin toimiala tokenee koronakriisistä nopeimmin?

Mikä pörssin toimiala tokenee koronakriisistä nopeimmin?
14.5.2020

Koronakriisi koettelee kaikkia pörssiyhtiöitä, mutta jotkin toimialat ovat toistaiseksi selvinneet muita paremmin. Millaiset yritykset selviävät vähimmillä kolhuilla?

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuorein suhdannebarometri kertoo, että yritysten odotukset tulevasta ovat synkentyneet dramaattisesti koronakriisin aikana.

Viruksen leviämistä ehkäisevät rajoitustoimet iskivät ensimmäisinä palveluihin. Helsingin pörssistä löytyy kourallinen yrityksiä, joita poikkeustila on koetellut poikkeuksellisen kovalla kädellä. Matkustusrajoitukset romahduttivat lentoyhtiö Finnairin sekä laivayhtiöiden Tallinkin ja Viking Linen liikevaihdon.

Ravintoloita omistava Noho Partners ajautui rahoituskriisiin ja tavarataloyhtiö Stockmann velkasaneeraukseen.

EK:n mukaan teollisuus ja rakentaminen ovat selvinneet toistaiseksi suhteellisen vähin vaurioin, mutta sielläkin tilanne on heikkenemässä.

”Häviäjiä löytyy pörssistä paljon enemmän kuin voittajia, kun taloudellinen toimeliaisuus ja kuluttaminen vähenevät”, OP:n senioristrategi ja analyytikko Kim Gorschelnik tiivistää.

Teleala ja ruokakauppa voittavat

Gorschelnikin mukaan tässäkin tilanteessa vähimmillä kolhuilla ovat selvinneet niin sanotut defensiiviset toimialat, joiden liiketoimintaa talouden laskut tai nousut heiluttelevat muita vähemmän.

”Teleoperaattorit ovat todennäköisesti voittajia lyhyellä ja pidemmälläkin aikavälillä, kun esimerkiksi etätyö, pelaaminen ja suoratoistopalvelut lisäävät dataliikennettä.”

Myös päivittäistavarakauppa ja vaikkapa energiaa tarjoavat yhdyskuntapalvelut ovat pitäneet suhteellisen hyvin pintansa. Keskolle ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli jopa ennätysmäisen hyvä.

Sen sijaan yleensä tasaista kassavirtaa tuovalla terveydenhuoltoalalla osa yrityksistä on ollut vaikeuksissa, kun koronaviruksen tarttumista pelkäävät asiakkaat ovat jääneet kotiin.

MIKÄ NYT STRATEGIAKSI OSAKEOSTOISSA? ”Nyt on syytä kiinnittää huomiota etenkin taseisiin ja vakavaraisuuteen. Isot yhtiöt ovat tässä suhteessa usein paremmassa asemassa kuin pienemmät yhtiöt.” Senioristrategi ja analyytikko Kim Gorschelnik, OP

”Pidemmällä aikavälillä terveydenhuoltoa joudutaan kuitenkin vahvistamaan. Sen myötä voi odottaa kasvua myös toimialan yrityksille”, Gorschelnik sanoo.

Viime viikkojen aikana on nähty ennenkokematon loikka sähköisten palvelujen käytössä videoneuvotteluista aina ruuan verkkokauppaan.

Gorschelnik arvioi, että digitalisaation vauhdittuminen tuo pidemmällä aikavälillä lisää töitä it-alan palveluja tarjoaville yrityksille. Helsingin pörssissä toimialaa edustaa muun muassa Tieto Evry.

”Myös Nokian kaltaisen verkkovalmistajan pitäisi hyötyä, kun tiedonsiirtoon rakennetaan entistä tehokkaampaa 5g-verkkoa”, Gorschelnik toteaa.

Kotiin toimittaminen kovassa nosteessa

Sijoittaja.fi-palvelun hallituksen puheenjohtaja Timo Heikkilä sanoo, että koronakriisin voittajiin kuuluvat ennen muuta stay home -taloudesta hyötyvät pörssiyhtiöt. Esimerkiksi verkkokauppayhtiö Amazon ja suoratoistopalvelu Netflix ovat saaneet kosolti lisää asiakkaita, kun ihmiset pysyvät kotonaan ja tilaavat sinne tuotteita ja palveluja.

”Helsingin pörssissä stay home -yhtiöt ovat kuitenkin valitettavan harvassa”, Heikkilä toteaa.

Eristäytyminen kotioloihin on lisännyt esimerkiksi Elisan tietoliikennepalvelujen kysyntää ja Verkkokauppa.comin myyntiä. Ehdottomiin hyötyjiin kuuluvat myös peliyhtiöt, joita Helsingin pörssissä ovat Rovio ja Remedy. Korona ei tosin ainakaan vielä näkynyt Rovion pelaajamäärissä.

MIKÄ NYT STRATEGIAKSI OSAKEOSTOISSA? ”Sijoittajan kannattaa olla varovainen, sillä edessä voi olla vielä uusia notkahduksia. Ostoja kannattaa hajauttaa ajallisesti ja pitää osa varoista käteisenä.” Hallituksen puheenjohtaja Timo Heikkilä, Sijoittaja.fi

Nosteessa ovat Heikkilän mukaan myös yritykset, joita tarvitaan tavalla tai toisella koronaepidemian selättämiseen. Kansainväliset sijoittajat etsivät nyt riskipitoisia kohteita rokotteita ja lääkkeitä kehittävistä yhtiöistä.

Myös terveydenhuollon tarvikkeita valmistavat yhtiöt kiinnostavat. Helsingin pörssissä sellaisia ovat hengityssuojainten materiaaleja valmistavat Ahlstrom-Munksjö ja Suominen.

Megatrendit tukevat metsäyhtiöitä

Koronavirus uhkaa iskeä ison loven konepajojen tilauskirjoihin. Myös huoltopuolella on vaikeaa, kun huoltomiehet eivät pääse rajoitusten vuoksi asiakaskäynneille.

Timo Heikkilä sanoo, että konepajoissa yhtiökohtaiset erot ovat suuret. Meneillään olevasta vuosineljänneksestä voi kuitenkin tulla vaikea jopa Koneen kaltaiselle tähtiyritykselle.

”Toisaalta loppuvuodesta konepajojen toipuminen voi olla nopeampaa kuin yleensä taantumassa. Tämä edellyttää kuitenkin, ettei kriisi pitkity”, Heikkilä toteaa.

Raskaassa teollisuudessa metsäyhtiöt ovat selvinneet toistaiseksi varsin hyvin. Kriisi on vähentänyt entisestään paperin kysyntää, mutta esimerkiksi ruuan ja verkko-ostosten pakkaamiseen tarvitaan jatkossakin materiaaleja. Sama pätee vessapaperin kaltaisiin hygieniatuotteisiin.

”Myös sellun hintatason vakautuminen ja lievä nousu Kiinassa on ollut metsäyhtiöille hyvä uutinen”, Kim Gorschelnik sanoo.

Hän huomauttaa, että pitkällä aikavälillä metsäyhtiöitä tukevat megatrendit, joissa fossiilisten materiaalien tilalle haetaan uusiutuvia ja kierrätettäviä ratkaisuja.

Koronakriisi on korostanut kotimaisen tuotannon merkitystä ruokahuollon turvaamisessa. Timo Heikkilä ei kuitenkaan usko, että elintarvikealan yhtiöt saisivat tästä suurta hyötyä.

”Suomalaiset ruokayhtiöt ovat olleet tähän mennessä kaikki surkeita sijoituksia pörssissä. Parhaimpia ovat olleet Atria ja Raisio. Kasvisruokabuumin on odotettu nostavan Apetitia, mutta sitäkään ei ole vielä tapahtunut. Ehkä yhtiön voisi kuitenkin nostaa mustaksi hevoseksi mahdollisena menestyjänä.

Matti Remes

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti