veronmaksajat.fi

RAHAT

Millaisesta yhtiöstä tulee kansanosake? Listalla 12 suosikkia

Millaisesta yhtiöstä tulee kansanosake? Listalla 12 suosikkia
1.2.2024

Omistajien lukumäärällä mitattuna Helsingin pörssin suosituimpien yhtiöiden kärkipaikoilla keikkuvat vuodesta toiseen samat suuryhtiöt. Mitä se kertoo meistä sijoittajina, Suomen Osakesäästäjät ry:n puheenjohtaja Karri Salmi?

Karri_Salmi_.jpg

"Se kertoo suomalaisten insinööriluonteesta ja varovaisuudesta säästämisessä. Osakesäästäminen on meillä vasta kehittymässä, vaikka maassa onkin jo yli miljoona osakkeenomistajaa. Olemme edelleen sijoittamisessa esimerkiksi Ruotsia jäljessä.

Sijoittaminen on helppo aloittaa kansanosakkeiden kaltaisista yhtiöistä, jos laajamittaista osaamista pörssistä ei vielä ole. Koko pörssilistaa ei tarvitse perata läpi."

Mikä kansanosakkeita yhdistää, entä erottaa?

"Kansanosake on tyypillisesti arvoyhtiö, jonka osinkotuotolla on perussijoittajalle iso merkitys. Helsingin pörssi on osinkovetoinen ja kärkiluokkaa osingonjaossa suhteessa yhtiöiden tulokseen.

Osinkotulot ovat omistajalle hyvä asia. Toisaalta antelias osingonjako kertoo, että yhtiöt eivät keksi rahoille muuta tekemistä kuin maksaa ne takaisin omistajille.

Omistajamääriltään suurissa yhtiöissä valtiolla on usein merkittävä omistusosuus. Ehkä piensijoittaja näkee sen yhtiötä tukevana asiana.

Finnairilla on mennyt viime aikoina huonosti yhtiöstä itsestään riippumattomista syistä. Ilman valtiota ankkurisijoittajana Finnair ei olisi välttämättä pysynyt hengissä.

Toisaalta Fortumissa valtio katkeroitti piensijoittajat, kun se käveli heidän ylitseen ja järjesti vuonna 2022 suunnatun osakeannin.

Valtion iso omistusosuus vähentää myös todennäköisyyttä sille, että sijoittaja saisi koskaan jättipottia eli houkuttelevaa ostotarjousta osakkeista."

Suuryhtiöiden ohella osakesäästäjien suosikkeja löytyy myös Harvian, Kempowerin, Qt:n, ja Tokmannin kaltaisista uudemmista tulokkaista. Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että jostakin yhtiöstä tulee uusi kansanosake?

"Esimerkiksi Harvia ja Tokmanni ovat helposti hahmotettavia yhtiöitä. Maalaisjärjelläkin pystyy analysoimaan, käykö kauppa Tokmannilla, onko kassoilla jonoa ja parkkipaikat täynnä autoja.

Kempower on puolestaan toisenlainen yhtiö, josta voi tulla kansanosake. Liikenteen sähköistyminen on paljon esillä, joten piensijoittajan on helppo samaistua sähköautojen latausjärjestelmiä toimittavaan yhtiöön.

Uusia kansanosakkeita tulee lisää. Tarvitsemme kuitenkin lisää aallon harjalla ratsastavia yhtiöitä, joista voi muodostua piensijoittajien suosikkeja. Helsingin pörssi on tällä hetkellä sijoittajan kannalta tylsä pörssi."

Kansanosakkeet TOP 12

Omistajamäärältään suurimmat yhtiöt Helsingin pörssissä 31.12.2023. Yhtiön nimi ja omistajien lukumäärä:

Yhtiön nimi Omistajien lukumäärä
Nordea 353 098
Nokia 247 880
Mandatum 222 329
Fortum 218 146
Sampo 206 962
Elisa 179 584
Neste 148 088
UPM-Kymmene 140 732
Finnair 123 042
Wärtsilä 112 457
Kone 110 747
Kesko 105 548

Lähde: Euroclear Finland

VOIKO HYVÄ OSINKO SOIKAISTA PIENSIJOITTAJAN? Hyvä osinkotuotto – ennen muuta se kiinnostaa piensijoittajia ns. kansanosakkeissa eli Helsingin pörssin omistajamäärältään laajimmissa yhtiöissä. Jäävätkö muut tekijät osingon varjoon? Lue juttu täältä >>

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti