KARON PÖRSSI "Tänään on mainio päivä aloittaa pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen."
Sammon sijoittajasuhdepäällikkö Mirko Hurmerinta on tullut tunnetuksi kansankapitalismin puolestapuhujana. Hän kannustaa sijoittamisen aloittamiseen maalla, merellä ja ilmassa mutta ennen muuta tietoverkoissa sosiaalisen median palveluissa.
Aiemmin sijoitustoimittajana työskennellyt Hurmerinta edustaa sijoittajasuhteiden uutta aikakautta, jossa sijoittajasuhdepäällikkö on työssään kiinni persoonallaan ja osallistuu keskusteluihin.
Missä ja miten kiinnostuit sijoittamisesta, Mirko Hurmerinta?
"Numerot ja raha ovat aina kiinnostaneet minua, ja olen pienestä pitäen tykännyt säästää osan viikkorahoista sen sijaan, että olisin tuhlannut ne heti karkki- tai lelukaupassa. Lopullisen kipinän sain amiksessa, kun tunneilla ja kaveripiirissäkin alettiin enemmän jutella pörssistä ja sijoittamisesta.
Ensimmäiset rahasto-osuudet ja pian myös osakkeet ostin syksyllä 2007. Kuten arvata saattaa, alussa intoa oli enemmän kuin tietoa ja kärsivällisyyttä, eikä pitkäjänteisestä sijoitussuunnitelmasta ollut tietoakaan.
Kokemusten ja tietotaidon karttuessa hommaan alkoi hiljalleen tulla jotain järkeä. Yhtiöihin tuli tutustuttua perusteellisemmin ja sijoituspäätöksiä tehtyä harkitummin sekä pidemmällä horisontilla. Ehkä noin 5–6 vuotta sitten aloin kiinnostua enemmän osinkosijoittamisesta ja ajatuksesta, että jonain päivänä passiiviset osinkotulot kattaisivat elämisen kulut."
Jos katsot itseäsi sijoittajana ulkopuolisen silmin, millaisin sanoin luonnehtisit itseäsi sijoittajana?
"Ulkopuolinen voisi sanoa, että Mirko on varsin konservatiivinen ja osingoille perso sijoittaja, joka arvostaa enemmän tasaista kassavirtaa kuin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Osakevalintojen perusteella hän selvästi pitää yhtiöistä, joiden liiketoimintaa on helppo ymmärtää ja joka on kannattavaa nyt, eikä ennusteiden mukaan vasta joskus vuonna 2025."
Luonnehdi salkkuasi!
"Suurin osa sijoituksista on suorissa osakkeissa, minkä lisäksi omistan joitain rahastoja. Pidän hyvin hajautetusta salkusta (ja osingoista), enkä mielelläni nosta yhden osakkeen painoa yli kymmenen prosentin koko osakesalkusta.
Tällä hetkellä salkussani on 34 eri yhtiötä. Niistä 12 on listattu Helsingin pörssissä, 18 Pohjois-Amerikassa ja 4 Ruotsissa."
Mistä ammennat sijoitusideoita?
"Some on sijoitusideoiden suhteen ehtymätön kaivo! Erityisesti Seeking Alpha, Inderesin keskustelufoorumi ja Twitter ovat suosikkejani. Prosessi menee yleensä siten, että huomaan mielenkiintoisen kommentin tai blogikirjoituksen jostain yhtiöstä, minkä jälkeen tutustun yhtiöön ja sen tunnuslukuihin pintapuolisesti. Jos idea vaikuttaa edelleen hyvältä, jatkan perehtymistä syvemmälle.
Somessa sijoitusideoita kahlatessa on hyvä muistaa lukea myös kriittisiä kommentteja ja kaivaa esiin erilaisia näkökulmia. Jos koko yhtiöketju on pelkkää hehkutusta ja lupauksia varmoista tuotoista, on ehkä parempi vain siirtyä seuraavaan kohteeseen."
Mikä oli ensimmäinen osakesijoituksesi ja mitä sille kävi?
"Ostin ensimmäiset osakkeeni sittemmin Nordnetin nielaisemaksi päätyneen eQ Onlinen kautta syksyllä 2007. Ne olivat Outokumpu, Orion ja Telia (silloin vielä TeliaSonera).
Outokummun myin seuraavana keväänä likimain ennätyshintoihin, nettosin muistaakseni reilut sata euroa ja tunsin itseni suorastaan mestarisijoittajaksi. En enää muista, missä vaiheessa myin Teliat ja Orionit, mutta voittoa tuskin tein, sillä finanssikriisi puski silloin päälle.
Oppimisnäkökulmasta noususyklin huippu on muuten erinomainen hetki aloittaa sijoittaminen. Härkämarkkinassa sijoittaminen on kivaa ja helppoa ja vauhtisokeuden vaara ilmeinen, mutta karhumarkkinassa sijoitusmaailman realiteetit tulevat nopeasti vastaan ja oppirahat kuitattua.
Salkun nykyisistä osakkeista vanhimmat ovat vuonna 2013 alle 8 euron kurssiin ostetut UPM:n osakkeet."
Onko sinulla suosikkiosaketta?
"Olen ehkä jäävi kommentoimaan, mutta vastaan silti, että Sampo. Puolustuksekseni huomautan, että omistin osaketta jo ennen kuin siirryin yhtiön palvelukseen! Tylsyys on hyvästä, kuten myös osingot – osake sopii siis mainiosti salkkuuni."
Mistä sijoituksestasi olet kaikkein tyytyväisin?
"Olen erityisen tyytyväinen siihen, että olen onnistunut kasaamaan varsin hyvin hajautetun salkun, josta kilisee osinkoja tilille keskimäärin joka toinen viikko. Yksittäisistä yhtiöstä suurimman arvonnousun on tähän mennessä tarjonnut Harvia, jota ostin ensimmäisen kerran loppuvuodesta 2018 kurssin ollessa reilut viisi euroa."
Keiden kanssa keskustelet sijoitusasioista?
"Ystävien kanssa tulee liki päivittäin ihmeteltyä markkinaliikkeitä ja sparrattua omia ajatuksia."
Tienaat leipäsi Sammon sijoittajasuhdeosastolla. Mitä olet oppinut sijoittamisesta päästyäsi katsomaan sitä yrityksen puolelta?
"Kun on jo muutaman vuoden askarrellut tulosraportteja ja pörssitiedotteita, osaa myös muiden yhtiöiden rivejä ja rivien välejä lukea eri tavalla sekä kiinnittää huomiota asioihin, jotka aiemmin olisivat ehkä menneet ohi.
Myös se on tullut huomattua entistä vahvemmin, että sijoittajat eivät ole homogeeninen joukko, vaan erilaisia strategioita, lyhyen- ja pitkän aikavälin tavoitteita sekä näkökulmia on joka lähtöön.
Tämä on hyvä muistaa, kun lukee sijoittajien tai analyytikoiden kommentteja eri yhtiöistä. Yhden huomio saattaa olla vuoden sisällä tapahtuvissa asioissa ja sijoitusnäkemys sen mukainen, kun taas toinen katsoo isompaa kuvaa ja sijoitusnäkemys nojaa selvästi pidemmän aikavälin kehitykseen. Kumpikin heistä voi olla omaan strategiaansa peilaten oikeassa, mutta keskenään sijoitusnäkemykset voivat olla ristiriidassa."
Millä mielellä katselet nykyistä markkinatilannetta?
"Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen – eikä Euroopassa käytävä sota ainakaan helpota asiaa. En siis tälläkään kertaa tiedä, mihin suuntaan markkina tulee kehittymään, joten jatkan entiseen malliin eli ostan osakkeita kuukausittain.
Välillä kurssit menevät ylös, toisinaan taas alas, mutta liiketoiminnan rullatessa osingot kilahtavat tilille tasaisesti."
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainitusta osakkeista hän omistaa Sampoa, Outokumpua, Teliaa ja UPM:ää.
Jutun kolmannesta kappaleesta on 23.3.2022 klo 10.25 poistettu maininta osakehankinnoista.