veronmaksajat.fi

RAHAT

Mistä tunnistaa menestyvän yhtiön, Risto Siilasmaa?

Mistä tunnistaa menestyvän yhtiön, Risto Siilasmaa?
23.10.2024

KARON GRILLI Risto Siilasmaa on näyttänyt käytännössä, kuinka rakennetaan menestyvä yritys. Hänen tyhjästä perustamansa Data Fellows, sittemmin F-Secure, joka jakautui nykyisiksi With Secureksi ja F-Secureksi, on yli puolen miljardin euron arvoinen kokonaisuus. Kovin moni suomalainen ei ole vastaavaan pystynyt.

Käytännön opinnäytteen lisäksi Siilasmaalla on aiheesta myös teoreettinen opinnäyte. Hänen diplomityönsä “Creating Sustainable Competitive Advantages Through the Discovery of Disruptive Opportunities in the Software Business” käsittelee nimensä mukaisesti pysyvien kilpailuetujen luomista erityisesti ohjelmistoliiketoiminnassa.

Nykyisin Siilasmaa on ensisijaisesti pääomasijoittaja, jolle esitellään toinen toistaan kiinnostavampia yhtiöitä ja nokkelia liiketoimintamalleja.

Mihin kiinnität huomiota, kun arvioit sinulle tarjottavia kohteita, Risto Siilasmaa?

”Tähän tietenkin voisi kuvata jonkinlaisen ajatusprosessin, tietyt kriteerit ja Excel-taulukon, mutta loppujen lopuksi totuus on se, että kyseessä on jonkinlainen hahmontunnistuskyky, joka on muodostunut vuosikymmenten aikana, kun aloittelevia ja vähän pidemmälle päässeitä yrittäjiä on tavannut varmaankin tuhatmäärin”, Siilasmaa sanoo Karon Grillissä.

Jotkin seikat nousevat muita tärkeämmiksi. Yksi niistä on perustaja-toimitusjohtajan tapa ajatella.

”Ajatteleeko hän analyyttisesti? Pyrkiikö hän koko ajan löytämään säännönmukaisuuksia, löytämään vaihtoehtoja, arvioimaan niitä vaihtoehtoja datan pohjalta ja koko ajan ikään kuin oppimaan rakentamaan sitä lihasta, jolla yhtiötä luovitaan jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tämä on suhteellisen harvinainen kyky.”

Siilasmaalle perustaja-toimitusjohtajan ajattelutapa on tärkeämpi kuin se, mitä ideaa yhtiö lähtee toteuttamaan

Haussa disruptio

Risto Siilasmaa nostaa esimerkiksi sijoitusyhtiönsä First Fellow Partnersin salkkuun kuuluvan Hamina Wirelessin.

”Perustajatiimissä kaikki ovat tehneet aikaisemman uransa aikana suunnilleen sen, mitä he nyt tekevät – mutta vanhalla teknologialla. Nyt he tuovat nykypäivään ratkaisun, jolla disruptoivat olemassa olevat toimijat. Perustaja-toimitusjohtaja on äärimmäisen positiivinen ja valoisa tyyppi, joka verkottuu paremmin kuin suunnilleen kukaan, jonka olen ikinä tavannut. Se on arvokas ominaisuus. Hän saa maailman suurimmat verkkoteknologiayhtiöt puhumaan yhtiönsä puolesta”, Siilasmaa kertoo.

Tietenkään pelkkä perustajan mukavuus ei riitä. Hamina Wirelessissä ”tehdään tuote, jota ei ole aikaisemmin kyetty tekemään.”

”Se ratkaisee vanhan ongelman viisi kertaa paremmin kuin mikään olemassa oleva tuote.”

Siilasmaa päätyy miettimään disruptioiden logiikkaa ja syntyedellytyksiä.

”Kaikki yhtiöt ovat tavallaan oman historiansa vankeja, ja kaikilla yrityksillä on tuotekehitysvelkaa. On sitouduttu jonkin arkkitehtuurin, joka kahdeksan vuotta sitten, kun sitä työtä aloitettiin, oli se viimeisin ja paras ja oikea.”

”Mutta ei se enää ole.”

”Mutta sen kokonaan uudelleen kirjoittaminen on vain valtavan suuri työ”, hän maalaa.

”Jos on markkinajohtaja, ei tarvitse tehdä sitä, mutta sitten tulee joku uusi yritys, joka lähtee tyhjästä ja hyppää edellisen ja sitä seuraavan sukupolven yli uusimpaan tapaan toteuttaa se ratkaisu. He lähtevät nollasta liikkeelle ja alkavat syödä markkinajohtajan markkinaosuutta.”

Sopivassa asennossa Siilasmaata kuunteleva saattaa kuulla hänen puhuvan Nokiasta, jonka hallituksen jäsenenä, myöhemmin puheenjohtajana ja hetken aikaa myös pääjohtajana Siilasmaa toimi.

Jaksossa Siilasmaa kertoo myyneensä omistamansa Nokiat, joita hän omisti Nokian vuoden 2019 vuosikertomuksen mukaan noin 1,4 miljoonaa kappaletta.

Kilpailuedun kestävyys

Disruptoimalla markkinan yhtiö voi saada kilpailuedun. Kilpailuetu mahdollistaa unelmaluokan pääoman tuottoon ja korkeat katteet.

”Usein ajatellaan, että on pysyvä kilpailuetu, mutta mikään tässä maailmassa ei ole pysyvää eikä mustavalkoista”, Risto Siilasmaa sanoo.

Tämä oli hänen ajatuksenaan diplomityötään tehdessään: hän halusi miettiä sellaista lähestymistapaa, jossa kilpailuiden asteita on ääretön määrä.

”Joka kerta, jos yhtiö voi nostaa omaa kilpailuetuaan pykälän verran ylemmäksi, se on aina positiivista. Ei siitä tarvitse tulla pysyvää. Halusin kartoittaa niitä kaikkia vipuja, joista yritys voisi vääntää lisätäkseen hieman kilpailuetuaan tai pidentääkseen sen kestoikää.”

Tällä hetkellä monien suurten yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden markkina-arvoissa tunnutaan hinnoittelevan pitkään kestävää kilpailuetua…

”Se, mitä sinä oikeastaan kysyt, on: onko tekoäly-yhtiöiden ympärillä oleva kupla puhkeamassa seuraavan vuoden aikana.”

Juuri niin.

”Kysymys ei ole siitä, onko siellä kupla, mutta kysymys on, koska se puhkeaa ja millä tavalla”, Risto Siilasmaa sanoo.

Korkomarkkinoilla riskinoton paikka?

S-Pankki Korkovarainhoito -rahastoa hoitaessaan Marko Ojalalla on edessään korkomarkkinoiden buffetpöytä, jonka tarjonnasta hän voi poimia kulloinkin kaikkein kiinnostavimmat palat. Mitkä niistä ovat tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimpia?

”Meillä on tällä hetkellä ylipainossa kehittyvien markkinoiden lainat ja euroalueen high yield -lainat”, johtava salkunhoitaja Marko Ojala sanoo Marinadissa.

Eli korkomarkkinoiden riskipitoisempaa päätä?

 ”Kyllä. Peruste on se, että keskuspankit kuten Fed ja EKP, niin kuin markkinoilla yleisesti tiedetään, laskevat ohjauskorkojaan. Se on historiallisesti tukenut erityisesti kehittyviä markkinoita. Toinen positiivinen asia on se, että talouskasvu pysyy maltillisena mutta kuitenkin positiivisena. Sellainen on aina perinteisesti ollut luottoriskisijoittamiselle hyvinkin suotuisaa aikaa.”

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut grillinpitäjä. Mainituista yhtiöistä hän omistaa With Securea, F-Securea ja Nokiaa.

Ohjelmaan sisältyvän Marinadi-osio on tehty yhteistyössä S-Pankin kanssa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti