Helsingin pörssin alavire on jatkunut myös kuluvan vuoden alkukuukaudet. Miksi Helsinki laahaa muiden länsimaisten pörssien jäljessä, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri?
”Yksi syy on teollisuusyhtiöihin painottuva toimialarakenne. Toimialoista metsä, metalli ja konepajat ovat suhdanneherkkiä. Kun maailmantalous sukeltaa, myös Helsingin pörssin yhtiöt kärsivät. Toisaalta talouskasvun kiihtyessä alkaa myös nopea nousu.
Suhdanteen lisäksi Suomessa ongelmana on työn tuottavuus. Se ei ole parantunut samalla tavalla kuin kilpailijamaissa.
On myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä Helsingin pörssissä ei ole. Meillä on vähemmän kuluttajabrändejä. Lisäksi Helsingin pörssistä – ja pitkälti myös Euroopasta – puuttuvat suuret teknologiayhtiöt. Yhdysvalloissa pörssin menestys perustuu nimenomaan teknologiayhtiöihin, jotka hyötyvät digitalisaation etenemisestä ja uusimpana tekoälyn käytön yleistymisestä.
Heikko tuloskehitys on ollut yksi syy, ja yksittäiset suuret onnistujat ovat vähissä. Wärtsilä on menestynyt tasaisesti, muut eivät. Päinvastoin – suuryhtiöt ovat kompuroineet.
Helsingin pörssin kehitys vastaa valitettavasti melko hyvin yhtiöiden tuloskehitystä. Tämän takia ei voida syyttää vain toimialarakennetta tai suhdannetta, vaan katse pitää kääntää myös Suomen kilpailukykyyn. Investointeja ja uusia innovaatioita tarvittaisiin enemmän, ja myös sitä tuottavuutta.
Geopolitiikkakin vaikuttaa. Esimerkiksi Fortum, Finnair ja Nokian Renkaat
kärsivät Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta.”
Mitä Helsingin pörssin nousu edellyttää?
”Moni yhtiö hyötyisi maailmantalouden vahvemmasta kasvusta. Lisäksi inflaation ja korkotason lasku hyödyttäisi useimpia sektoreita.”
Mitä odotat tältä vuodelta?
”Sitä, että syksyyn mennessä korot kääntyisivät selvästi laskuun, ja tämä tukisi osakemarkkinaa. Hyötyjä olisi esimerkiksi rakennussektori, mutta koronlasku kannustaisi myös laajemmin investointeihin ja hyödyttäisi kasvuyhtiöitä.”
Onko osakesäästäjän syytä hajauttaa Suomi-painotteista salkkuaan muihin pörsseihin? Voiko kansainvälistä hajautusta tehdä myös Helsingin pörssissä?
”Helsingin pörssiin sijoittava voi huomioida kansainvälisen hajautuksen katsomalla, missä päin maailmaa yhtiöllä on asiakkaita ja missä sillä on valmistustoimintaa.
Jos Kiinassa kasvu ja rakentaminen lähtee uudelleen liikkeelle, siitä hyötyäkseen ei tarvitse olla sijoittanut suoraan Kiinan rakennusteollisuuteen. Riittää, että on esimerkiksi Koneen osakkeenomistaja.
Hajauttamisen vuoksi on silti järkevää sijoittaa myös muihin pörsseihin, erityisesti Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat muodostavat markkina-arvoltaan kaksi kolmasosaa maailman pörssiyhtiöiden markkina-arvosta. Kyseessä ei ole pelkästään maantieteellinen vaan myös toimialahajauttaminen. Yhdysvalloissa on teknologiasektorilla yhtiöitä, jollaiset Suomesta puuttuvat.”
ÄLÄ JÄÄ PELKÄN SUOMI-SALKUN VARAAN | Yhdysvaltain pörssi on edelleen hyvä vaihtoehto osakesijoitusten hajautukseen, vaikka sikäläisten teknologiajättien kurssit hipovatkin pilviä. Minne muualle sijoituksia kannattaa nyt hajauttaa? Lue juttu täältä >>
Matti Remes