Mikä tahansa mobiili finanssisovellus on pitkä askel mutua parempaan talouteen, koska kännykkä on aina mukana.
Olen freetoimittaja ja pienyrittäjä, jonka elanto muodostuu vaihtelevista tuloista ja tasaisen tiukasta menokurista. Budjetointi ja siihen kytketty kulutuksen seuranta on kaltaiselleni haahuiluun taipuvaiselle tärkein mobiilin taloussoftan ominaisuus.
Minulla on kaksi käyttötiliä, mitättömästi käteisnostoja, ei kulutusluottoja ja vaimeasti vinkuva Visa. OP:n Pivo on kaunis ja pelottava totuuden torvi, ruoska sekä rakkaus.
Pivo osaa tiliöidä esimerkiksi lähimaksuostokset saajatiedon pohjalta auttavasti ilman käyttäjän väliintuloa. Paras tarkkuus edellyttää, että asiakas näkee tässä hiukan vaivaa ja lisää budjettiin luokkia heti maksettuaan tai mieluiten etukäteen.
Jo parin kuukauden kuluttua seurannan aloittamisesta alkaa omassa taloudenpidossa ilmetä käytöksen kasaumia, joita ei tahdo uskoakaan. Kuten että en kuvitellut viattoman ostosreissukahvittelun olevan noin kallista.
Pidemmällä aikaa taas työvälinehankintoina pitämäni kamerat näyttävät käytettyinäkin enemmän laitefetisismiltä kuin perustelluista investoinneilta.
Pivon lähimaksu ja reaaliaikainen kulutuksen seuranta toimivat toistaiseksi vain OP:n asiakkailla. Tuotteella voi maksaa kaupan kassalla, kavereille ja verkossa.
Pennon valtti on mietitty helppous
Lähinnä Veikkauksen tuella toimivan valtakunnallisen Takuusäätiön ylläpitämä Penno on ilmainen nettipalvelu, joka auttaa oman talouden hallinnassa.
Jos olisin monipankkikansalainen, tarvitsisin Pennoa. Tulot ja menot on kirjattava siihen käsipelissä. Rahojen liikkeet näkyvät myös graafisina pallukoina, mikä yleisen käytön helppouden lisäksi onkin palvelun paras ominaisuus.
Penno skaalautuu kivasti myös kännykkään. Vähän ristiriitaista onkin, että maksuvälineenä yleistyvä matkapuhelin ei ole paras väline tapahtumien käsisyöttöön.
Pennon käyttäminen on simppeliä: palveluun kirjautumisen jälkeen sille kerrotaan säännölliset tulot ja menot joko olemassa oleviin budjettiluokkiin tai lisäämällä niitä itse.
Omatoimisuuden vaade on Pennon ja kaltaistensa heikkous. Mikäli käyttäjällä on taipumusta katteettomaan budjettiviilailuun, on lopputulos se perinteinen tietojärjestelmäilmiö: roskaa sisään – roskaa ulos.
Mobiilituotteita on kymmenittäin
Hakusana ”finance tracker” tuottaa mobiiliverkkokaupoissa kymmeniä vaihtoehtoja. Ilmaisversiot ovat usein mainoksin kyllästettyjä tiisereitä, joista puuttuu olennaista. Monefy, kuten useimmat, ruokitaan käsin, eikä sen ilmaisversio anna lisätä budjettiluokkia.
Toshl Financen (IoS, Android) maksullinen versio (noin 20 e vuodessa) on matkailijoiden suosiossa monipuolisen valuuttaosaamisen ja laskujen hallintaominaisuuksien tähden.
My Budjetbook on paikallissovellus vailla mitään yhteyksiä. Sen vahvuudet ovat tietoturvassa, budjetoinnissa ja grafiikassa.
Älä yli-excelöi!
Verkko on pullollaan taulukkopohjia, kuten Marttojen ja Vertaa.fi-sivuston tarjoamat tiedostot. Vaikka aiemmin ylistin Pivon budjetointitarkkuutta, saattaa laskentasarakkeiden nysväämisestä tulla rasite.
Siksi kannattaa harkita vaikkapa menojen seuraamista vain kolmessa kategoriassa: kiinteät pakolliset (lainat, ym.), muuttuvat pakolliset (sähköt, jne.) ja muuttuvat ei-pakolliset (baari) kulut. Silloin ollaan jo mutua paljon turvallisemmalla maalla.
Ota hyötysovellukset käyttöön
- Mikä tahansa mobiili finanssisovellus on pitkä askel mutua parempaan talouteen, koska kännykkä on aina mukana.
- Pivo budjetointeineen on käyttäjän viilaamana paras väline OP:n asiakkaalle.
- Monipankkikansalaisen viitseliäisyys palkitaan Pennon helppoudella.
Kauko Ollila