veronmaksajat.fi

RAHAT

Kansalaisvarmenne ilman luku­laitetta – käyttöön ottamiseen tarvitaan kärsivällisyyttä, sen jälkeen käyttö on helppoa

Kansalaisvarmenne ilman luku­laitetta – käyttöön ottamiseen tarvitaan kärsivällisyyttä, sen jälkeen käyttö on helppoa
9.12.2024

Päivitetyissä varautumisohjeissa kansalaisia kehotetaan hankkimaan sähköistä tunnistautumista varten pankkien tarjoamien ratkaisujen lisäksi jokin muu tapa. Toimittaja kokeili, miten helppoa on ottaa käyttöön uusi Hightrust.id-varmenne.

Operaattoreiden tarjoamien varmenteiden rinnalle tuli syksyllä uusi pankeista riippumaton ja maksuton varmenne nimeltä Hightrust.id, jonka on kehittänyt ohjelmistoyritys Megical.

Hightrust.id-sovelluksen avulla voi kirjautua muun muassa julkishallinnon verkkopalveluihin ilman lukulaitetta. Sovelluksella voi tehdä myös sähköisen allekirjoituksen.

Idea on, että kun henkilökortin on ladannut omalle puhelimelle Hightrust.id:n avulla, fyysistä henkilökorttia ei käyttöönoton jälkeen tarvita.

Tärkeä aktivointitunnusluku

Uuden sovelluksen saaminen edellyttää elokuun 2021 jälkeen myönnettyä henkilökorttia. Harmi, ettei henkilökorttia tullut hankittua passin uusimisen yhteydessä reilu vuosi sitten. Silloin olisi säästynyt valokuvaamon kuluilta (28 e), ja kortin olisi yhteistilauksessa saanut 2 euroa halvemmalla. Itse kortti maksoi verkon kautta tilattuna 54 euroa.

Tekstiviesti postista haettavasta henkilökortista tulee viikossa. Hightrust.id-sovellusta ei kuitenkaan saa käyttöönsä sähköistä tunnistautumista varten vieläkään, vaan nyt on odotettava Digi- ja väestötietovirastosta (DVV) tulevaa kirjettä aktivointitunnuslukuineen.

Viraston on määrä lähettää kirje aktivointitunnuslukuineen postissa, odotusaika voi olla pari viikkoa.

Yllätys on hyvin mieluinen, kun kirje saapuu postiluukkuun vielä saman viikon aikana.

Jos henkilökortin on tilannut aiemmin ja aktivointitunnusluku on hukassa, uuden saa tilaamalla sen poliisilta. Tilaus maksaa 23 euroa.

Monta eri vaihetta

DVV kertoo kirjeessään, että henkilökortin aktivointi vaatii kortinlukijan. Tieto on vanhentunut, sillä uuden sovelluksen ansiosta aktivoinnin saa tehtyä ilman erillistä lukijaa.

Sen sijaan kirjeen kehotus miettiä tunnusluvut etukäteen on hyvä vinkki, sillä niiden syöttämiseen on rajattu aika. Tunnuslukuja on mietittävä kahdet, PIN1 eli perustunnusluku sekä PIN2, allekirjoitustunnusluku. Suositus on, etteivät ne olisi samat.

Kirjeessä on verkkosivulinkkinä osoite, josta hankintaan kortinlukuohjelmisto. Kun kortinlukijaa ei ole, kannattaa ohjeet lukea verkko-osoitteesta dvv.fi/kansalaisvarmenne.

Ja sitten töihin, ja tähän on syytä varata aikaa.

Ensin haen älypuhelimeen Hightrust.id-sovelluksen. DVV korostaa, että sovellus ei ole viraston. DVV kuitenkin hyväksyy sen, ja sovellusvarmenne on lisätty myös Suomi.fi-sivustolle.

Sovellus on yhtä helppo hakea sovelluskaupasta kuin muutkin sovellukset.

Kun sovellus on valmiina puhelimessa, kannattaa siirtyä Hightrust.id:n sivuille (https://hightrust.id/helpcenter/hightrust-id-digilompakon-kayttoonoton-valmistelut//). Sinne on koottu pdf-tiedostoiksi vaiheet, jotka varmenteen käyttöönottoa varten tarvitaan.

Ohjeet kannattaa lukea vaihe vaiheelta huolellisesti, varmuuden vuoksi kahteen kertaan, sillä prosessi on kaiken kaikkiaan monivaiheinen. Eikä kaikkein yksinkertaisin ainakaan tavalliselle tietokoneen ja älypuhelimen käyttäjälle.

Ensin on aktivoitava henkilökortin kansalaisvarmenne. Tunnuksia tätä vaihetta varten on useita. Henkilökortista tarvitaan CAN-koodi, joka on keskellä korttia valokuvan vieressä. Suurennuslasi voi olla avuksi, sillä kirjaimet ”CAN” ovat kortissa todella pienellä kirjasimella eivätkä sen alla olevat numerotkaan loista silmään.

Käyttöönottovaiheessa kysyttävä PUK-koodi on puolestaan DVV:n kirjeessä oleva aktivointiluku. Tämän lisäksi tarvitaan ne itse keksittävät PIN1 ja PIN2-koodit.

Tunnuslukujen syöttämisen jälkeen annan puhelimelleni klikkauksella luvan etsiä henkilökortti. Ainakin Iphonella jouduin tekemään etsinnän pari kertaa, kunnes hoksasin asettaa kortin pöydälle ja puhelimen kameran sen päälle.

Kun puhelin on lukenut henkilökortin, sen pääsee siirtämään sovelluksen virtuaaliseen lompakkoon tunnistusvälineeksi. Jälleen kerran kortti kannattaa asettaa pöydälle ja puhelin sen päälle. Ja jälleen tarvitaan ne itse keksityt PIN1- ja PIN2-tunnusluvut.

Kun virtuaalikortti on puhelinsovelluksen virtuaalisessa lompakossa, pitää käydä vielä Suomi.fi-sivustolla ja kirjautua ennen kuin kortin saa käyttöönsä. 

Sen jälkeen tunnistautumissovellusta voi käyttää, asioi sitten älypuhelimella tai koneella. Käyttö tuntuu helpolta.

Näin sujui viranomaisasiointi

Kokeilin verottajan palveluihin pääsyä heti ensimmäiseksi tietokoneella. Tunnistautumisvaiheessa osoitin Hihgtrust.id-sovellusta koneen ruudun QR-koodia kohti ja painoin puhelimeni sormitunnistusta. Hyvin toimi.

Kanta-palveluihin pääsyä kokeilin puhelimella, jolloin sovelluksen tunnistautumisessa tarvittiin vain sormitunnistus.

Pankkisovelluksen sijaan ainakin viranomaisasioinnissa siirryn uuden sovelluksen käyttäjäksi.

Varmenteista voi kysyä DVV:n kansalaisneuvonnan puhelinpalvelusta ma–pe 8–21, lauantaisin 9–15 p. 0600 9 6160 (pvm/mpm).

Kirsi Riipinen

OIKAISU | Artikkelin otsikko on korjattu 11.12.2024. Siinä ollut termi mobiilivarmenne on korvattu termillä kansalaisvarmenne. Artikkelissa on kyse poliisin myöntämässä henkilökortissa sijaitsevasta kansalaisvarmenteesta, ja sen saattamisesta mobiiliin ilman ulkoista lukulaitetta. Mobiilivarmenne on puolestaan teleoperaattoreiden tarjoama tunnistusväline. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti