KARON PÖRSSI Amazon, Apple ja Facebook ovat aikamme arvostettuja suuryhtiöitä. Jos niiden osakkeita ostaa sijoitusmielessä, ensisijainen syy tuskin on niiden poikkeuksellinen edullisuus.
Jonkinmoisesta hintavuudesta kertoo markkina-arvon ja liikevaihdon suhteuttava p/s-luku (price/sales). Amazonin p/s on neljä, korkeista marginaaleistaan tunnetun Applen seitsemän ja skaalaeduista nauttivan Facebookin peräti kymmenen. Nykyisellä liikevaihtotasollaan Facebook tarvitsee siis kymmenen vuotta, jotta se tienaisi nykyisen markkina-arvonsa verran rahaa ennen ensimmäisenkään kulun vähentämistä.
Yhdysvaltain suuryhtiöiden S&P 500 -indeksin keskimääräinen p/s-luku on tällä hetkellä 1,6.
Jenkkijätit Facebookia myöten ovat kuitenkin B-luokan makkaran hinnoissa, jos niitä vertaa Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle listautuvaan Modulightiin. Jos Modulightin listautumisanti toteutuu täysimääräisenä lisäosakkeita myöten, sen markkina-arvoksi tulee listautumishinnalla 277 miljoonaa. Modulightin rullaava kahdentoista kuukauden liikevaihto viime vuoden heinäkuun alusta tämän vuoden kesäkuun loppuun on 10,9 miljoonaa euroa, joten p/s-luvuksi muodostuu rapsakat 25.
Jos Modulightin antiin osallistuu, ensisijainen syy ei siis liene poikkeuksellisen edullinen arvostus.
Kunnioitettava kannattavuus
Modulight on tamperelainen laserfirma, jonka toiminta on alkanut jo parikymmentä vuotta sitten, mutta viime vuosina se on päässyt kiinni kasvuun.
Modulightilla on esittelynsä perusteella kolme liiketoimintaa. Ensinnä se tekee biolääketieteellisiä lasereita erilaisiin lääketieteellisiin käyttötarkoituksiin, toiseksi räätälöityjä lasereita korkean lisäarvon sovelluksiin ja käyttötarkoituksiin, ja kolmanneksi se tarjoaa lasereihinsa liittyviä palveluita.
En todellakaan voi sanoa ymmärtäväni Modulightin teknologiaa enkä edes hahmota sen asemaa arvoketjussa, mutta tuloslaskelmasta voi päätellä, että yhtiöllä on jotain sellaista osaamista, josta sen asiakkaat ovat valmiit maksamaan.
Viime vuoden kymmenen miljoonan euron liikevaihdon tekemiseen tarvitsi materiaaleja alle miljoonan euron arvosta. Henkilöstökulut jäivät alle kolmeen miljoonaan euroon. Viimeiselle riville asti liikevaihdosta putosi lähes neljä miljoonaa euroa.
Näin kannattaviin firmoihin ei joka päivä törmää.
Modulight investoinneilla uudelle tasolle
Modulight kerää osakeannilla pyöreästi kuusikymmentä miljoonaa euroa. Yhtiöllä on käynnissä 23 miljoonan euron laajuinen investointiohjelma, josta tosin on hoidettu jo miltei puolet. Sen lisäksi annista saatavaa rahaa aiotaan käyttää yritysjärjestelyihin, maantieteelliseen laajentumiseen ja käyttöpääoman vahvistamiseen – tässä tärkeysjärjestyksessä.
Investointiohjelma vienee Modulightin kassavirran negatiiviseksi, mutta osakeannilla miljoonia ropisee niin paljon, että luultavasti yritysostojakin on valmisteltu, sillä ei kai suotuisa pörssisyklin vaihe olisi riittävä syy imeä rahaa pankkitilille.
Investoinneilla on tietenkin tarkoitus kammeta yhtiö uudelle tasolle. Hedelmiä pitäisi päästä poimimaan laajemmin ehkä parin vuoden kuluttua, jolloin Modulightin on tarkoitus saada tuotteitaan laajaan kaupalliseen käyttöön kolmen asiakkaansa kanssa. "Laaja kaupallinen käyttö" tarkoittaa Modulightin termistössä sitä, että Modulightin liikevaihto tuotetta tai asiakasta kohden ylittää kymmenen miljoonaa euroa.
Pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa Modulight muotoilee ympäripyöreästi. Tavoitteena on "ylläpitää vahvaa liikevaihdon kasvua" ja "ylläpitää vahvaa kannattavuutta".
Muotoilu antaa sijoittamista harkitsevalle kovin vähän apupuita. Se ei ole moite vaan kiitos rehdistä toiminnasta. Aivan liian paljon, varsinkin joukkorahoitusalustoilla, on nähty putiikkeja, jotka kertovat hämmentävän täsmällisesti, kuinka paljon aikovat tehdä liikevaihtoa ja tulosta muutaman vuoden kuluttua, vaikka aivan hyvin tietävät, etteivät arviot toteudu.
Huolimatta pitkästä toimintahistoriastaan myös Modulight on ikään kuin start up -vaiheessa. Vasta tulevat vuodet näyttävät, mitkä kohot alkavat nykiä ja millaisia saaliita koukkuihin mahdollisesti tarttuu.
Jätän paremmin ymmärtäville
Modulight vaikuttaa monessa mielessä erittäin kiinnostavalta. Rasvaiset katteet viittaavat johonkin uniikkiuteen. Asiakaskunta vaikuttaa vakuuttavalta, mutta kovin vähän asiakkailta on vielä saatu rahaa.
Kapean segmentin markkinajohtaja on usein ihanteellinen sijoituskohde. Jos markkina on riittävän pieni, kilpailijat eivät ensimmäiseksi ole tähyämässä sinne. Toisaalta markkinan mahdollinen pienuus asettaa kasvulle rajat.
Modulight on vakuuttava, mutta koska minulla ei ole mitään mahdollisuuksia arvioida, mikä voisi olla sen markkina-arvo, taidan jättää listautumisantiin osallistumisen niille, jotka ymmärtävät yhtiötä paremmin ja osaavat laskeskella sen mahdollista arvoa.
Ankkurisijoittajia on ilmoittautunut komea jono, ja avainhenkilötkin merkitsivät osakkeita aiemmin tässä kuussa. Heille merkintähinta tosin oli 32 senttiä osakkeelta, ei 6,49 euroa niin kuin meille muille. Avainhenkilöiden pitäminen nälkäisinä on tietysti kaikkien omistajien etu.
Avainhenkilöannissa silmään pistää se, että 10. syyskuuta päättyneessä annissa osakkeita oli tarjolla lähes 1,3 miljoonaa kappaletta, mutta niitä merkittiin vain reilut 800 000 kappaletta. Siihen nähden, että osakkeen hinta on parissa viikossa noussut 19-kertaiseksi, kulmia kohottaa se, että avainhenkilöanti jäi noinkin paljon vajaaksi.
Asiaa selittää se, että alehinnalla merkittyihin avainhenkilöosakkeisiin liittyy lunastusehto: Modulight saa lunastaa aleosakkeet 32 sentillä tai jopa sitä halvemmalla, jos avainhenkilön työ- tai toimeksiantosuhde Modulightiin päättyy. Lunastusehto purkautuu kolmella portaalla 3–5 vuoden kuluessa.
Vaan onhan tällainen osakkeen hinnan 19-kertaistuminen kymmenessä päivässä hauska ilmiö, jollaisia ei tapaa vakiintuneilla perusteollisuuden yhtiöillä. Samalla se kertoo, että firman arvo voi heitellä melkoisesti, myös pörssissä.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.