Vuokranantajan kannattaa pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Kriisiaikana se voi tarkoittaa esimerkiksi jouston tarjoamista vuokranmaksuun. Maksusuunnitelma joustojen kattamiseksi on syytä laatia huolella ja tehdä aina kirjallisena.
Koronaviruspandemian aiheuttamat talousvaikeudet eivät heijastuneet vuokra-asujien vuokranmaksuun ainakaan vielä huhtikuussa. Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenkyselyn mukaan valtaosa yksityisistä vuokranantajista sai vuokransa tavalliseen tapaan.
Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa, milloin elämä ja talous palaavat normaalitilaan ja millaisia vaikeuksia sitä ennen on edessä.
”Vuokranantajien kyselyn tuloksista voi päätellä, että parin kolmen kuukauden poikkeusolot ovat kestettävissä, mutta ongelmia tulee, jos rajoituksia on voimassa vielä loppukesästä. Olennaista myös on, miten koronan vuoksi velkaantuvat valtiot pärjäävät. Jos velkaongelmat johtavat uuteen eurokriisiin, vaikutukset näkyisivät koko yhteiskunnassa”, sanoo Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa.
Nyt saa turvaa pelivarasta – jos se on ajoissa rakennettu
Asuntosijoittajalla pitäisi olla asunnosta koituvien yllättävien menojen sekä tyhjien kuukausien varalle puskuri, joka vastaa vähintään 2–3 kuukauden kuluja. Nyt noita puskureita saatetaan tarvita.
”Jos vuokranantajan tilanne varautumisesta huolimatta käy haastavaksi ja hänellä on lainaa, voi olla järkevää myös hakea pankilta lyhennysvapaata”, Tuomas Viljamaa sanoo. ”Myöhemmin tilannetta voi paikata tekemällä ylimääräisen lainanlyhennyksen.”
Paljonko vuokranantaja sitten uskaltaisi antaa joustoa vuokranmaksuun, jos vuokralainen joutuu talousvaikeuksiin? Riippuu vuokrasuhteesta. Jos takana on hyvä, pitkä vuokrasuhde, josta haluaa pitää kiinni, joustaminen usein kannattaa.
Jos joustoa pystyy tarjoamaan, voi esimerkiksi alentaa vuokraa määräajaksi ja sopia, että määräajan jälkeen vuokralainen maksaa alennuksen takaisin korotettuna vuokrana. ”Se voi olla parempi ratkaisu kuin lykätä vuokran maksamista kokonaan. Jos rästiin jää koko vuokra esimerkiksi 2–3 kuukaudelta, vuokralaisen saattaa olla vaikea selvitä sen maksamisesta”, Tuomas Viljamaa sanoo.
Lykättyjen tai alennettujen vuokrien maksamisesta pitää tehdä maksusuunnitelma. Se voi olla vuoden tai kahden pituinen tai jopa pidempikin. Olennaista on, että vuokranantaja ja vuokralainen neuvottelevat ja sopivat siitä yhdessä ja että sopimus pannaan paperille.
Vuokrankorotukset toistaiseksi jäihin
Koronakriisin alettua Vuokranantajat on suositellut jäsenilleen vuokrankorotuksista pidättäytymistä. Yhdistyksen jäsenkyselyn mukaan lähes 80 prosenttia vuokranantajista ei aiokaan tehdä vuokrasopimusten mukaisia korotuksia kriisin aikana.
Noin kahdeksan prosenttia vastaajista kertoi joutuneensa jo alentamaan vuokraa. Noin 16 prosenttia ilmoitti, että heillä ei ole mahdollisuutta joustaa vuokrassa. ”Suuri osa vuokranantajista on palkansaajia tai pienyrittäjiä, joiden oma tulonsaanti on saattanut loppua kuin seinään. Silloin on vaikea joustaa”, Tuomas Viljamaa huomauttaa.
Vuokralainen, kerro ongelmista heti
Jos vuokralainen uumoilee, että vuokranmaksussa tulee ongelmia, hänen kannattaa ottaa heti yhteyttä vuokranantajaan. Neuvottelemalla tilanne usein kirkastuu.
Tamperelaisella Miika Vuorensolalla on kolmisenkymmentä vuokra-asuntoa. Niissä sekä Vuorensolan yrityksen Asuntopehtoori LKV:n hoidossa olevissa vuokra-asunnoissa on yhteensä parisataa vuokralaista. Huhtikuun lopulle tultaessa vuokralaisista yksi oli pyytänyt vuokraansa alennusta ja kaksi maksuaikaa. ”Vasta toukokuussa tai kesäkuussa nähdään, alkaako vuokralaisille tulla maksuongelmia”, Miika Vuorensola arvioi.
Jos alkaa, vuokralaisen kanssa neuvotellaan. ”Meidän lähtökohtanamme aina on, että vuokralainen voisi jatkaa asumista asunnossaan. Vuokraan voidaan helposti sopia maksuaikaa kaksi viikkoa tai kuukausikin”, Miika Vuorensola sanoo.
On myös mahdollista sopia vuokralaisen kanssa, että vähennetään takuuvuokrasta vaikkapa 100 euroa ja kevennetään sillä summalla vuokranmaksua. Tällainen järjestely voi onnistua, jos vuokrasuhde on kestänyt jo jonkin aikaa, vuokranmaksu on toiminut ja asunto pysynyt kunnossa.
Hirvittääkö asuntohintojen muutos?
Huhtikuun alkupuoliskolla asuntokauppa näytti hiljenevän. Siitä ei voi vielä päätellä paljon. Koronakriisin vaikutukset asuntokauppaan ja hintoihin ovat toistaiseksi hämärän peitossa.
”Myyntipuoli on hiljentynyt, mutta vuokrauspuoli ei”, kertoo Miika Vuorensola omista kokemuksistaan. Hänen yrityksensä tarjoaa sekä kiinteistönvälitystä että vuokravälitystä ja vuokrauspalvelua.
”Ihmiset muuttavat ja vuokra-asuntoja haetaan edelleen, mutta ns. mukavuusmuuttoja lykätään”, hän sanoo. Toisin sanoen asuntoja etsitään tarpeeseen, mutta pelkästään kivempaan asuntoon vaihtaminen siirtyy monella aikaan parempaan.
Vuokranantajien jäsenkyselyn mukaan vuokranantajat eivät tunnu pelkäävän asuntohintojen laskua. Kyselyyn vastanneista yli 98 prosenttia ei aio myydä sijoitusasuntoaan koronavirusepidemian vuoksi. Puolet vastanneista sanoi, että viruksesta johtuva hintojen lasku ei vaikuttaisi mitenkään heidän toimintaansa.
”Jäsenkyselyn vastaajista kymmenen prosenttia kuitenkin arveli, että jos kriisi pitkittyy ja vuokranmaksu sen vuoksi katkeaa pidemmäksi aikaa, he joutuvat ehkä myymään sijoitusasuntonsa”, Tuomas Viljamaa kertoo.
Myynti pakkotilanteessa ja huonossa suhdanteessa olisi perin huono juttu asuntosijoittajalle.
Ulla Simola