Alkamassa on kuluttajille suotuisa talousvuosi, siltä ainakin nyt näyttää. Omikron luhisti kuluttajien tunnelmat, mutta virusmuunnoksen talouskasvua vaimentava vaikutus saattaa jäädä lyhyeksi.
Omikron iski suomalaisten taloustunnelmiin rajusti viime vuoden lopulla. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien hyvä luottamus talouteen heikentyi reipasta vauhtia loka-marraskuussa. Joulukuussa luottamusindikaattorin lukema suorastaan romahti.
Ennusteet talouden tämän vuoden näkymistä eivät kuitenkaan ole synkkiä.
”Suomen talouden kiivain kasvuvaihe on ohi, mutta tälle vuodelle on edelleen luvassa hyvää kasvua”, kertoo Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen. Handelsbanken ennustaa kolmen prosentin talouskasvua. ”Harvoinpa on kymmenen viime vuoden aikana nähty yhtä kovaa kasvua.”
Koronapandemia painaa taloutta yhä. ”Pandemia-aaltojen vaikutus talouteen on kuitenkin kerta kerralta pienentynyt. Rajoitukset ovat aiheuttaneet vaikeuksia tietyille palvelualoille, mutta teollisuus ja rakentaminen ovat olleet vauhdissa. Yksityinen kulutus on ollut vilkasta, tavaroita on ostettu ja asuntomarkkinoilla on ollut hyvä veto.”
Vuoden 2022 alussa omikron voi kaikesta huolimatta vaimentaa kasvua. ”Onneksi rokotekattavuus on jo hyvä, ja kun omikronaallosta päästään, koronapassilla pystytään taas liikkumaan ja käyttämään palveluita.”
Teollisuutta pandemia kiusaa edelleen siten, että toimitusketjujen ongelmat ja komponenttipula jatkuvat. ”Kiinassa padotaan viruksen leviämistä kovin rajoituksin. Niiden vuoksi kiinalaisia tehtaita joudutaan välillä sulkemaan, ja myös satamissa vaikeudet voivat taas lisääntyä.”
Toisaalta näidenkin vaikeuksien kanssa opittaneen vähitellen elämään. Esimerkiksi teollisuuden puolijohdepulaa pyritään helpottamaan perustamalla uusia tehtaita muualle kuin Kiinaan.
Palkat nousevat, mutta hinnat myös
Kuluttajille talousvuosi 2022 näyttää varsin suotuisalta. Työllisyys kohenee ja palkat nousevat. Tosin hintojen nousu eli inflaatio uhkaa ainakin aluksi syödä palkankorotuksia.
Yksi inflaatiota kiihdyttävistä tekijöistä ovat juuri teollisuuden toimitusketjujen ongelmat. Niistä koituu kustannuksia, ja teollisuus pyrkii siksi nostamaan lopputuotteidensa hintoja.
Euroopassa inflaatiota on nopeuttanut etenkin energian kallistuminen.
Todennäköisesti lämmitys sekä liikennepolttoaineet ovat kalliita jatkossakin, mutta eivät ehkä aivan niin kalliita kuin viime kuukausina.
”Sähkön hinta markkinoilla on jo tullut alaspäin, ja hinta saattaa vakiintua talven jälkeen. Tosin hintaan vaikuttavat tuulet ja Norjan sateet ja monet muut tekijät. Olkiluodon uusi ydinvoimala helpottaa Suomen tilannetta jonkin verran.”
Energian hintakehitys riippuu paljon myös talouden ns. vihreästä siirtymästä, jota pyritään edistämään poliittisin päätöksin. Timo Hirvonen arvelee, että se pitää polttoaineiden hintoja korkealla, vaikka raakaöljy hieman halventuisikin.
Vieläkö jatkuu korkojen kooma?
Nopean inflaation arvellaan jäävän euroalueella väliaikaiseksi ilmiöksi. Siksi niin Handelsbanken kuin monet muutkin talousennusteiden laatijat uskovat, että Euroopan keskuspankki ei nosta ohjauskorkoaan tänä vuonna.
Myöskään asuntolainojen yleiset viitekorot euriborit eivät kiivenne nollan yläpuolelle ainakaan tänä vuonna. Asuntovelallisilla ei siis toistaiseksi ole syytä hermoilla koroista.
Tietenkin korkojen nousuun on silti aina hyvä varautua, mutta miten? Timo Hirvonen ei anna suoria suosituksia, sillä varautumiseen on monenlaisia tapoja, eikä sama tapa sovi kaikille.
”Jos haluaa sitoa lainansa pitkään kiinteään korkoon, se on vielä melko edullista, kuten muukin korkosuojaus.”
”Toki yksi vaihtoehto varautua on nopeuttaa lainan lyhentämistä, mutta koska korot ovat toistaiseksi matalat, säästämällä ja sijoittamalla voi saada rahoilleen paremmin vastinetta. Kertyneen pesämunan voi sitten korkojen noustessa käyttää lainan lyhentämiseen tai kasvaviin korkomenoihin.”
Malttia sijoittajan tuotto-odotuksiin
Asuntomarkkinoille Handelsbanken ennustaa edelleen pirteää kehitystä ja hintojen nousua, joskin meno rauhoittunee hieman viime vuodesta.
Myöskään säästäjän ja sijoittajan ympäristöön ei odoteta isoja muutoksia. Timo Hirvonen kuitenkin varoittaa, että kun keskuspankit vähentävät elvytystä ja Yhdysvalloissa aletaan nostaa korkoja inflaation vuoksi, osakesijoittajankin on syytä viilata tuotto-odotuksensa maltillisemmaksi kuin viime vuonna.
Ulla Simola