veronmaksajat.fi

RAHAT

Onko pörssin ulkopuolella kivempaa kuin pörssissä, Alexander Ehrnrooth?

Onko pörssin ulkopuolella kivempaa kuin pörssissä, Alexander Ehrnrooth?
15.5.2024

KARON GRILLI Kun Alexander Ehrnrooth pyyhältää Helsingin Fabianinkadulla, takinliepeiden ilmavirrassa jokin yhtiö pujahtaa pörssin ovesta sisään tai lähtee pörssistä pois.

Viimeisin toteutumassa oleva manööveri on Purmo. Purmo tuli pörssiin noin 2,5 vuotta sitten, kun se yhdistyi Ehrnroothin orkestroimaan rahankeräysyhtiöön Virala Acquisition Companyyn.

Muutama viikko sitten Apollo-pääomasijoitusyhtiö ja Rettig tekivät Purmosta ostotarjouksen, joka toteutuessaan johtaa Purmon poistumiseen pörssistä.

Alexander Ehrnroothin ja hänen veljensä Albert Ehrnroothin sijoitusyhtiö Virala on Rettigin jälkeen yhtiön toiseksi suurin osakkeenomistaja. Virala ei ole mukana ostokonsortiossa vaan myy osakkeensa, jos ja kun lunastus menee läpi.

Ostotarjoushinta on käytännössä sama kuin hinta, jolla Virala Acquisition Companyn osakkeita sai merkitä yhtiön listautumisen yhteydessä vajaat kolme vuotta sitten. Ajan ja vaivan palkaksi on saanut vain muutaman prosentin osingot.

Alexander Ehrnrooth ei peittele pettymystään siihen, millaisen arvostuksen Purmo sai Helsingin pörssissä.

”Suomen pörssin alakulo vaikeuttaa yhtiöiden kehittämistä. Purmo sortui osaltaan tähänkin. Valuaatio oli selvästi alhaisempi kuin millä tehdään taking private -transaktioita Keski-Euroopassa tai millä hinnalla ruotsalaiset vastaavat yhtiöt treidaavat. Oman pääoman ehtoista pääomahuoltoa on mahdoton tehdä ja hakea kasvua sitä kautta. Lainarahaa ei voi ottaa ihan loputtomasti”, hän sanoo Karon Grillissä.

Suunnitelmissa oli, että Purmon olisi voinut ostaa muita yhtiöitä laskemalla liikkeelle uusia osakkeita. Samalla Rettigin hallitseva omistus olisi liudentunut ja osakkeen likviditeetti olisi parantunut. Koska arvostus ei vastannut toiveita, omistajat eivät halunneet painaa lisää osakkeita.

”Olimme aika lukossa yhtiön kehityksen suhteen. Olin hyvin samaa mieltä Rettigin perheen kanssa, että jotain on keksittävä. He löysivät kumppanin, jonka kanssa tekivät tarjouksen ottaa yhtiö yksityisomistuksen. Uskon, että se on muidenkin osakkeenomistajien – niin meidän kuin muiden 3200 osakkeenomistajan – intressissä, vaikka taloudellinen tuotto ei ollut ollenkaan sitä, mitä lähdettiin hakemaan. Se oli oikea ratkaisu, jotta Purmo voi jatkokehittyä.”

Suunta pois pörssistä

Yksi viime aikojen näkyvistä pörssi-ilmiöistä on pörssiyhtiöihin kohdistuneet lunastustarjoukset. Pörssistä ovat poistuneet tai poistumassa esimerkiksi Caverion, Uponor, Rovio, Nixu, Nordic Lights, Efecte – ja monet povaavat, että lisää on tulossa.

Alexander Ehrnrooth oli mukana Bain-pääomasijoitusyhtiön ja Ahlströmin suvun kanssa konsortiossa, joka osti Ahlstrom-Munksjön pois pörssistä. Merkittävä osa Viralan salkusta on sijoitettu pörssin ulkopuolisiin osakkeisiin. Onko pörssin ulkopuolella mukavampi olla?

”Näkemykseni on valitettavasti edelleen se, että private-puolella regulaationkin takia on helpompi toimia kuin noteeratussa markkinassa. Noteeratussa markkinassa kvartaalikapitalismi paistaa hieman läpi. Ei tarvitse kuin lukea analyysejä: hyvin vähän 5–7 vuoden näkemystä, vaan analyysi perustuu maksimissaan vuoden näkemykseen. Silloin jotkin investoinnit jäävät tekemättä”, Ehrnrooth sanoo.

Hän nostaa esiin myös pääomarakenteen.

”Velkavipua voi olla privaattipuolella huomattavan paljon enemmän. Jos julkisessa yhtiössä on velkaa kaksi kertaa käyttökate, sitä kauhistellaan. Privaattipuolella neljä on ihan normaalia. Totta kai oman pääoman tuotto silloin nousee.”

Ehrnrooth on sitä mieltä, että Ahlstromista on saatu yksityisomistuksessa huomattavan paljon parempi.

”Se olisi ollut mahdotonta tehdä julkisessa ympäristössä.”

”Kuponkiannit eivät toimi”

Rahapulassa olevat yhtiöt voivat kerätä oman pääoman ehtoista rahoitusta tasapuolisesti kaikilta omistajilta merkintäoikeusanneilla tai suuntaamalla osakeannin valikoiduille sijoittajille. Suunnatun annin yhtiö voi kohdentaa suoraan nimetyille sijoittajille tai järjestää valikoitujen ammattisijoittajien kesken huutokaupan.

Huomattavan monet yhtiöt ovat käyttäneen varainhankinnassaan suunnattuja anteja. Yksi niistä on YIT, joka teki maaliskuussa rahoituspaketin, jonka yhtenä osana oli suunnattu osakeanti nimetyille sijoittajille. Suunnatussa annissa osakkeen merkintähinta oli 1,60 euroa, joka vastasi senhetkistä osakekurssia.

Kun rahoituspaketista kerrottiin, YIT:n osakekurssi nousi ja on jo yli kaksi euroa. Suunnatussa annissa osaketta merkinneet suursijoittajat ovat saaneet yli 20 prosentin pikavoiton.

Alexander Ehrnrooth tunnustaa olleensa suunnatun annin isä. Viralan tytäryhtiö on YIT:n suurin omistaja.

”Alkuvuodesta kilautin seitsemälle kaverille, jotka olivat jo YIT:n omistajia ja jotka ymmärsivät, että Suomen suurin rakennusyhtiö ei saa joutua pankkien talutusnuoraan. Kysyin heidän kiinnostustaan: mitäs jos yhdessä kerätään summa yhteen ja annetaan yhtiön hallitukselle tiedoksi, että tämmöinen porukka olisi valmis laittamaan 40 miljoonaa yhtiöön?” Ehrnrooth kertoo.

Suunnattuja anteja on kritisoitu siitä syystä, että ne asettavat piensijoittajat eri asemaan kuin suuret. Ehrnroothilla on kuponkianneista omakohtainen karvas kokemus Ahlstromin ajalta. Tuolloin hän oli vaatimassa yhtiötä järjestämään tasapuolisuuden nimissä merkintäoikeusannin, mutta se osoittautui huonoksi ratkaisuiksi. Osakekurssi laski merkintäoikeusannin hintaan.

Ahlstrom-kokemuksen myötä hän tuli siihen päätökseen, että näin ei voi tehdä: merkintäoikeusanti ei ole piensijoittajankaan edun mukainen.

”Meidänkin periaatteiden mukaisesti pitää tehdä niin hyvä rakenne kuin mahdollista piensijoittajille, jotka eivät voi olla mukana. Jos [YIT:ssä} olisi tullut kuponkianti, kurssi olisi ollut yksi, ja sitten se olisi ehkä noussut 1,2:een”, hän heittää.

Viiden pörssiyhtiön suuromistaja

Alexander ja Albert Ehrnroothin Virala-sijoituskonserni on viiden Helsingin pörssiin listatun yhtiön suuromistaja. Euroissa mitattuna näistä omistuksista selvästi suurin on vajaan kuudenneksen osuus Fiskarsista. Fiskars on muutenkin tukevasti Ehrnroothin suvun omistuksessa.

Mutta olisiko Fiskars pilkottava: viime aikoina hankitut kipot ja kupit erilleen ja sakset ja kirveet erilleen? Entä mitä mieltä Ehrnrooth on Fiskarsin kurssikehityksestä?

Virala-konsernin strategiset omistukset Helsingin pörssissä

  Osakkeita Kurssi Arvo Omistusosuus
Fiskars 12 740 000 17,22 219 382 800 15,7 %
YIT 44 102 500 2,03 89 528 075 19,0 %
Enersense 3 650 000 2,88 10 512 000 22,1 %
Betolar 2 600 000 1,08 2 808 000 13,3 %
Purmo C 4 906 522 9,91 48 623 633 15,2 %
Purmo F 1 565 217 6,00 9 391 302  

Lista perustuu yhtiöiden suurimpien omistajien listauksiin. Viralalla voi olla euroissa merkittäviä omistuksia yhtiöissä, joissa se ei kuitenkaan yllä suurimpien omistajien joukkoon. Osakemäärä on yhtiöiden huhtikuun lopussa ilmoittaman tilanteen mukainen, eikä siinä oteta huomioon esimerkiksi termiinien tai muiden instrumenttien kautta tehtyjä järjestelyjä eikä osakelainoja.

Purmon C- ja F-osakkeiden hinta on lunastustarjouksen mukainen hinta, muilta osin on käytetty 10.5.2024 päätöskursseja.

Karon Grillissä Alexander Ehrnrooth esittää myös keinonsa Suomen talouden petraamiseen.

”Ainoastaan kannattavasti kasvava ja vaurastuva ja kehittyvä yhteiskunta voi olla vapaa”, hän sanoo.

Marinadissa myymisen taito

Osakkeiden ostaminen on helppoa ja mukavaa, mutta myyminen tuottaa tuskaa ja vaivaa.

”Ihminen arvostaa hänellä jo olevan omaisuuserän arvon korkeammalle kuin mitä hän olisi valmis maksamaan siitä, jos se olisi myynnissä. Se on jo ensimmäinen este sille, että voi toimia rationaalisesti myyntitilanteessa”, S-Pankin osakesijoituksista vastaava johtaja Seppo Kurki-Suonio sanoo Karon Grillin Marinadi-osiossa.

Mikä olisi ammattilaisen vinkki yksityissijoittajalle, joka kamppailee myymisen psykologisia esteitä vastaan?

”Ei siihen oikein auta muu kuin oman itsetuntemuksen jatkuva parantaminen, oman sijoitustoiminnan jatkuva analysointi ja sitoutuminen sijoitusprosessiin. Prosessi määrittää, mitä tietoa katsotaan, miten se analysoidaan ja miten toimitaan analyysin perusteella”, Kurki-Suonio miettii.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut grillinpitäjä. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Purmoa ja YIT:tä. Ohjelmaan sisältyvä Marinadi-osio on tehty yhteistyössä S-Pankin kanssa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti