veronmaksajat.fi

RAHAT

OP selvitti: Tytöille sijoitetaan vähemmän osakkeisiin kuin pojille

OP selvitti: Tytöille sijoitetaan vähemmän osakkeisiin kuin pojille
27.11.2023

Lapselle osakesäästämisen suosio on kasvussa, mutta pojille ja tytöille sijoitetaan hieman eri tavoin. Keskimäärin jokaisesta lapselle osakkeisiin sijoitetusta sadasta eurosta 58 on pojilla ja 42 euroa tytöillä, kertoo OP:n asiakasdata.

Osakesäästäminen lapsille on selkeässä kasvussa. Tämän vuoden tammi-lokakuussa lapsille osakeostoja tehneitä OP:n asiakkaita oli noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-lokakuussa. Myös OP:n alaikäisten asiakkaiden lukumäärä on kasvussa.

OP:n asiakasdatan mukaan pojille sijoitetaan hieman useammin kuin tytöille. OP:n 0–14-vuotiaista henkilöasiakkaista 53 prosenttia on poikia ja 47 prosenttia tyttöjä.

Pojille myös sijoitetaan hieman suurempia summia kuin tytöille: OP:n 0–14-vuotiaiden asiakkaiden osakevarallisuudesta euroilla mitattuna 58 prosenttia on pojilla ja 42 prosenttia tytöillä. Toisin sanoen jokaisesta lapselle osakkeisiin sijoitetusta sadasta eurosta keskimäärin 58 on pojilla ja 42 euroa tytöillä.

OP:n sijoittamisen ja säästämisen asiantuntija Tiina Routamaa selittää tiedotteessa poikien ja tyttöjen välisten erojen olevan yhä kaikuja historiasta, jolloin osakesijoittaminen oli miesten alaa.

”On harmittavaa, että sijoittamisessa on yhä sukupuolittuneita eroja. Suomessa syntyvistä lapsista poikien osuus on noin 51 prosenttia eli sijoitusten jakautuminen ei selity sillä. Ei tarvitse mennä kuin kymmenen vuotta taaksepäin, kun naisia oli osakesijoittajina huomattavasti miehiä vähemmän. Onneksi näemme kuitenkin asiassa melko ripeää muutosta”, sanoo Routamaa.

OP:n 0–14-vuotiaiden henkilöasiakkaiden omistetuimmat osakkeet:

  1. Nordea
  2. Neste
  3. Sampo
  4. UPM-Kymmene
  5. Fortum
  6. Kone
  7. Nokia
  8. Wärtsilä
  9. Orion
  10. Kesko

Lapsen kanssa kannattaa keskustella ajoissa säästöistä ja sijoituksista

Lapselle sijoittaminen on pitkäaikaista säästämistä, ja Routamaa korostaa, että vanhempien on hyvä keskustella rahasta jo varhain lapsen tai nuoren kanssa. Alaikäisen kanssa voi keskustella pörssiyrityksistä esimerkiksi lapselle tuttujen esineiden kautta.

”Lapsen kasvettua on hyvä myös keskustella, millaiset asiat ja arvot ovat lapselle tärkeitä, jotta hänelle myöhemmin annettava salkku olisi omistajansa näköinen. Mikäli huoltajat antavat suostumuksen, voi lapsi käydä kauppaa täytettyään 15 vuotta. Ennen lapsen 18-vuotispäivää kannattaa yhdessä pohtia, millaisia vaihtoehtoja lapsella on rahojen käyttämiselle.”

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti