Osakesäästötilin tai arvo-osuustilin avaaminen on helppoa, mutta monella voi mennä sormi suuhun, kun pitäisi alkaa valita tilille osakkeita. Kysyimme ammattilaisilta vinkkejä osakepoimintaan.
Ennen kuin ryntää osakeostoksille, sijoittajan on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, ovatko suorat osakkeet ylipäänsä itselle sopiva sijoitusmuoto.
Jos vastaus on kyllä, Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä kannustaa ottamaan esiin paperia ja kirjoittamaan itselleen muistiin: ”Olen pitkäjänteinen sijoittaja”. Tämän jälkeen on hyvä katsoa peiliin.
Heikkilä nostaa esiin kuusi asiaa, joita sijoittaja tarvitsee osakepoiminnassa onnistuakseen: työteliäisyys, rohkeus, talouden ja matematiikan ymmärtäminen, nöyryys, karvaiden pettymysten kestäminen sekä uteliaisuus.
”Utelias ihminen havainnoi maailmaa eri tavalla kuin muut. Kun sain ensimmäisen kerran iPadin käteeni, totesin, että se oli loistava tuote. Oli todennäköistä, että se tulee menestymään. Sijoittaja on ehtinyt sijoittaa Appleen ihan hyvin vielä 2010–2011. Facebookin kanssa kävi samoin. Kuluttajatuotteita voi arvioida ilman, että on ohjelmistojen moniosaaja”, Heikkilä sanoo.
Laadi ensin sijoitusstrategia
Ennen ostoksille lähtemistä sijoittaja tarvitsee sijoitusstrategian, jonka mukaan hän ostaa ja myy osakkeita. Strategiassa otetaan kantaa muun muassa aikajänteeseen.
Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mielestä yksityissijoittaja on tässä vahvoilla.
”Koko finanssimarkkina on valjastettu keskittymään lyhyeen aikaväliin ja sijoittajat jahtaavat pikavoittoja. Esimerkiksi salkunhoitajat kyttäävät 12 kuukauden performanssia, koska heidän asiakkaansa kyttäävät sitä. Sijoittaja, joka pystyy unohtamaan lyhyen aikavälin ja keskittymään pitkään peliin, saa selkeää etua”, Vilén sanoo.
Sijoitusstrategiaa varten on hyvä miettiä omaa riskinsietokykyään ja hajautusta – sekä teemoja, joiden mukaan aikoo sijoittaa. Minkätyyppisiin yhtiöihin ajattelit sijoittaa? Yleensä sijoitussalkussa on hyvä olla vähintään 15 eri yhtiön osaketta, jotka toimivat mielellään eri toimialoilla. Toisaalta strategiana voi olla myös se, että ottaa tietoisesti vaikkapa toimialariskiä ja sijoittaakin vain esimerkiksi teknologian megatrendiin.
Osakesäästötilillä hyvä strategia voi olla esimerkiksi ostaa osinkoyhtiöitä. Tämä johtuu siitä, että osakesäästötilillä osingoista maksetaan veroa vasta, kun rahat otetaan ulos tililtä. Toinen vaihtoehto voi olla sijoittaa kasvuosakkeisiin.
Kun fokuksen pitää yhtiöissä eikä markkinoissa, osakkeita ei pidä panna myyntiin, jos näkemys ei muutu, vaikka markkinoilla tulisikin notkelmia.
Katse yhtiöiden tulevaan tuloskasvuun
Jotta voisi poimia salkkuunsa tuottoisia osakkeita, on hyvä ymmärtää, mistä tuotto syntyy. Sijoitusaikana osakkeen tuotto koostuu:
- Yhtiön tuloskasvusta
- Yhtiön jakamista osingoista
- Yhtiön arvostustason muutoksesta
Sauli Vilénin mukaan näistä tuloskasvu on tuottojen näkökulmasta ehdottomasti kaikkein tärkein osatekijä, kun sijoitusaika on pitkä. Tämän takia sijoittajan pitäisi onnistua löytämään yhtiöitä, jotka pystyvät pitkällä aikavälillä kasvamaan kannattavasti. Arvostuskertoimille Vilén panisi sen sijaan vähemmän painoarvoa.
Osakesijoittajan on kuitenkin syytä ottaa haltuun myös tärkeimmät tunnusluvut. Tunnusluvut eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä.
”Ei voi sanoa, että osta tätä yhtiötä, kun sillä on korkea osinkotuottoprosentti ja myy tätä, kun tällä on alhainen. Esimerkiksi Google ei ole välttämättä ollenkaan huono sijoituskohde, vaikkei se koskaan ole osinkoja maksanutkaan”, Mika Heikkilä sanoo.
Megatrendit kiikarissa
Tunnuslukujen katsomisen jälkeen on aika siirtää fokus muun muassa yhtiön vastuullisuuteen, historiaan ja strategiaan.
Jos salkkuun mielii löytää todellisia helmiä, sijoittaja ei voi sivuuttaa megatrendejä.
Mutta millaisiin uusiin megatrendeihin Helsingin pörssissä voisi sijoittaa? Muun muassa terveydenhoitobisnes voi olla kiinnostava ala, koska se todennäköisesti hyötyy väestön vanhenemisesta. Kiinnostava uusi avaus on myös UPM:n innovaatio, jossa sellua aletaan hyödyntää vaateteollisuudessa.
Mitä tunnuslukuja osakkeiden valinnassa tulisi katsoa ja miten näitä lukuja tulisi tulkita? Lue koko juttu osakepoiminnasta marraskuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt verkkosivustomme käyttäjäksi.
Outi Airaksinen