veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesalkku siirtomarkkinoilla – älä hukkaa arvo-osuustilisi ostohistoriaa

Osakesalkku siirtomarkkinoilla – älä hukkaa arvo-osuustilisi ostohistoriaa
11.3.2021

Jos aiot siirtää arvo-osuustilisi, ota huomioon isohkot kulut, joita varsinkin tilin luovuttava osakevälittäjä perii. Osakkeiden hankintatiedot pitää tallentaa ennen siirtoa.

Pörssisijoittajan tai -säästäjän on hyvä säännöllisesti syynätä omaa arvo-osuustiliä eli osakesalkkua. Sen siirtoa on syytä harkita, jos osakevälittäjät – talouskielellä tilinhoitajayhteisöt tai arvopaperivälittäjät – ovat muuttaneet ehtojaan, eikä oma välittäjä pärjää säilytys- tai kaupankäyntihinnoittelussa.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kiteyttää, että sijoittajan on syytä punnita kaupankäyntinsä toistuvuutta ja kauppojen kokoa.

Jos parempi välittäjä löytyy, arvo-osuustilin siirto luonnistuu antamalla valtakirja valitulle välittäjälle joko sen verkko- tai puhelinpalvelussa. Sitten vastaanottaja hoitaa siirron.

Toki voit myydä kaikki osakkeet vanhalta tililtä, jolloin voit alkaa uudessa paikassa alusta. Tällöin verottaja ottaa heti osansa tuotoista.

Selvitä osakesalkun siirtokulut etukäteen 

Jos omistat pelkkiä kotimaisia pörssiosakkeita, kaiketi kaikki osakevälittäjät vastaanottavat koko arvo-osuustilin maksuttomasti.

Jos suomalaisosakelajeja siirretään yksittäin, OP perii siirrosta muualle 25 euroa, Nordea 26 euroa ja suurin nettivälittäjä eli Nordnet 30 euroa. Jos kevennät salkustasi kymmenen erinimistä osaketta, maksat siitä näille välittäjille 250, 260 tai 300 euroa.

Suomalaisten pörssiosakkeiden arvo-osuustilien siirto on pitkälti automatisoitu, mutta ulkomaisten osakkeiden siirtoon tarvitaan käsityötä.

Niinpä ulkomaisissa osakkeissa sekä luovutus että vastaanotto voi maksaa jopa kymppejä joka osakelajilta. Nordea veloittaa 68 euroa sekä ulkomaisen osakelajin vastaanotosta että siirrosta, OP vastaavasti 9,10–25,20 euroa, maasta riippuen.

Nordnet ei veloita koti- tai ulkomaisten arvopapereiden vastaanotosta, mutta se perii kultakin pois siirrettävältä, erilliseltä pohjoismaiselta osakelajilta 30 euroa ja 50 euroa muiden maiden osakelajeilta.

Kulut on siis syytä selvittää etukäteen.

Lounasmeri huomauttaa, että pienessä salkussa kulut voivat syödä ison osan tuotosta.

”Ennen välittäjän vaihtamista voi olla järkevää myydä ulkomaiset osakkeet ja ostaa osakkeet takaisin uudelle arvo-osuustilille”, hän vinkkaa.

Ota arvo-osuustilisi historia talteen ennen siirtoa

Siirrossa ilmoitetaan arvo-osuustilin numero ja omistukset hankintaerittäin. Joka osakelajin ostoerästä kerrotaan osakkeiden määrä, hankintahinta ja hankintapäivä.

Tilin luovuttavalta välittäjältä hankintatiedot eivät siirry uudelle välittäjälle automaattisesti, vaan vastuu on tilinomistajalla.

Vuositiliotteet, tilitapahtumat, kaupankäyntilaskelmat, osinko- ja maksuraportit on syytä tallentaa itselleen. Etukäteen eli ennen arvo-osuustilin siirtoa.

Tiedot voi esimerkiksi tulostaa tai tallentaa ulkoisille kovalevyille. Lisäksi tiedot on hyvä kirjata vaikkapa Excel-taulukkoon. Olennaista on se, että löytää tiedot, kun niitä tarvitsee.

Jos on unohtanut tallentaa tiedot, kannattaa paneutua oman pankin tiliotteisiin tai edellisvuosien veroilmoituksiin, joissa näkyvät aiemmat hankintahinnat.

Verottajalle dokumentit

Aina osakevälittäjä ei välitä hankintahintoja uudelta asiakkaalta verottajalle. Jos valmiiksi täytetystä veroilmoituksesta puuttuu osakehankintoja, ne pitää itse täydentää.

Huomaa, että osakevälittäjän palveluun itse syötetyt hankintatiedot eivät päivity verottajalle, joten veroilmoitus kannattaa tarkistaa, jos myyt siirtämäsi osakkeet.

Jos verottaja haluaa tarkastaa kaupankäyntisi, se odottaa saavansa dokumentit, joista näkyvät osakkeiden hankintapäivämäärät ja hinnat ostoerittäin. Verottaja hyväksyy esimerkiksi välittäjän nettisivuilta hankitun salkkuraportin eli tilitapahtumat sekä voitto- ja tappiolaskelmat.

Hankinta-aika voi vaikuttaa isosti verotukseen sinä vuonna, kun myy voitollisia osakkeitaan. Hankintamenon sijaan voi käyttää hankintameno-olettamaa yli kymmenen vuotta sitten ostettuihin osakkeisiin. Silloin hankintameno-olettama on 40 prosenttia, nuoremmissa osakkeissa se on 20 prosenttia. 

Lopeta arvo-osuustili sopivassa vaiheessa

Jos haluat siirtää ainoan arvo-osuustilisi, varmista etukäteen, että vanhalla tilillä mikään myynti- tai ostotoimeksianto ei ole kesken ja kaikki palvelut on maksettu.

Osingot maksetaan sinne, missä osakkeet ovat osingon täsmäytyspäivänä. Katso siis, että osingon maksu ei osu siirtymävaiheeseen.

Lopeta vanhalta tililtäsi kaikki käyttämäsi palvelut, kun kaikki osakkeet ovat siirtyneet uuteen osoitteeseen.

Siirto katkaisee osakekaupankäyntisi joiksikin päiviksi. Nordnet kertoo sivuillaan, että koko kotimaisen arvo-osuustilin siirto kestää noin viisi pankkipäivää.

Siirron sijaan monta arvo-osuustiliä

Suomalaisella saa olla vain yksi osakesäästötili, mutta arvo-osuustilejä voi olla useita.

Jos arvo-osuustilejä on monessa paikassa, kokonaisuuden hahmotus vaikeutuu.

Usean arvo-osuustilin pitämisessäkin on järkeä. Tilinomistaja, joka on ostanut samaa osaketta useille tileille, voi myydä osakkeensa siltä tililtä, josta hyötyy verotuksessa: Voittoa haluava myy halvimmalla ostettuja voitollisia osakkeita, verotustaan keventävä myy tappiollisia osakkeita.

  • Yksityiskohtaiset tiedot kuluista saa osakevälittäjien asiakaspalvelusta.

Hannu Kaskinen 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti