Heinäkuun jälkipuoliskolla käynnistyvä tuloskausi antaa lisätietoa, kuinka yhtiöiden toipuminen koronakuopasta on edennyt.
Kesä on ollut osakemarkkinoilla perinteisesti hiljaisempaa aikaa, mutta tänä kesänä osakesäästäjän kannattaa lomailun ohessa lukea välillä pörssiuutisiakin.
Tätä mieltä on sijoittajakonkari ja Espoo-Kauniaisten Osakesäästäjien toiminnanjohtaja Jaakko Ravald, jonka mukaan heinäkuun jälkipuoliskolla alkavasta tuloskaudesta on tulossa poikkeuksellisen mielenkiintoinen.
"Moni pörssiyhtiö suuntaa nyt hyvin epänormaalin liiketoiminnan ajasta kohti normaalimpaa bisnestä. Keskeinen kysymys on, kuinka pitkään normalisoituminen kestää", Ravald sanoo.
Hän odottaa yhtiöiltä vaihtelevia tuloksia. Moni yritys teki alkuvuonna erinomaisen tuloksen, mutta nyt meno voi tasaantua.
"En odota mitään supernousevaa kesää, mutta toisaalta en myöskään usko dramaattiseen laskuunkaan."
Toipuvatko koronan koettelemat alat?
Erityisellä mielenkiinnolla Ravald odottaa matkailu- ja ravintola-alan pörssiyhtiöiden huhti–kesäkuun tuloksia.
"Toivon, että koronapandemian koettelemat yhtiöt alkaisivat toipua nopeasti. Toisaalta realistina ymmärrän, että toipuminen ei välttämättä tapahdu hetkessä."
Myös vähittäis- ja erikoistavarakaupan kehitys on Ravaldin mukaan kiinnostavaa. Kotoilu pandemian aikana on lisännyt ruoan myyntiä, mutta myös rautakaupassa on riittänyt kotiremontteja tekeviä asiakkaita.
Kesko antoi kesäkuun puolivälissä positiivisen tulosvaroituksen erityisesti rakentamisen ja talotekniikan kaupan ennakoitua vahvemmasta kehityksestä.
Kuluttajakysynnän muutokset vaikuttavat myös Tokmannin ja pörssin uuden tulokkaan Puuilon liiketoimintaan.
Ravaldin mielestä myös finanssisektoria kannattaa seurata, kuinka ala on mennyt eteenpäin. "Esimerkiksi Nordean osakekurssi on viime aikoina oireillut positiivisesti."
Ravaldin mukaan kesä voi hyvinkin tarjota osakepoimintaa tekevälle osakesäästäjälle oston paikkoja.
"Nyt kannattaa tutkia yrityksiä, hakea tietoa niiden nettisivuilta ja lukea asiantuntijoiden arvioita. Piensijoittajakin voi löytää osakkeista helmiä, joiden arvostustaso ei ole liian korkea."
Odotettavissa jälleen hyviä tuloksia
Pitkän aikavälin datan perusteella pörssin parhaimmin tuottavat kuukaudet painottuvat vuodenvaihteen ympärille. Kesäkuukaudet ovat keskimäärin ailahtelevaisempia, ja tuototkin jäävät hieman alhaisemmiksi, sanoo Nordean päästrategi Antti Saari.
"Vuodet ovat kuitenkin erilaisia. Esimerkiksi viime kesänä osakekurssit nousivat vahvasti, kun ne toipuivat koronapandemian aiheuttamasta sukelluksesta maaliskuussa", Saari toteaa.
Hänen mukaansa kaikki merkit viittaavat siihen, että huhti–kesäkuussa pörssiyhtiöillä on mennyt keskimäärin mainiosti.
"Voimme nähdä todella suuria tulosparannuksia, joita saatiin jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä."
"Samalla on kuitenkin muistettava, että vertailukohtana käytettävä edellisen vuoden huhti–kesäkuu oli monelle yhtiölle pandemian vuoksi todella heikko. Siksi yhtiön kehitystä kannattaa katsoa pidemmälle historiaan ja vertailla tulosta vaikkapa kahden vuoden takaisiin lukuihin", Saari toteaa.
Oman sijoitussalkun läpikäynti kannattaa
Helsingin pörssiin vaikuttavat oleellisesti maailmantalouden kehitys sekä keskuspankkien ja valtioiden päätökset. Saari sanoo, että ennätyksellisen suurta elvytystä rahapolitiikassa on alettava jossakin vaiheessa purkaa asteittain.
"Keskuspankit tietävät, että markkinat voivat reagoida voimakkaasti isoihin yllätyksiin. Siksi niitä pyritään välttämään aloittamalla viestiminen rahapolitiikan muutoksista hyvissä ajoin."
Yhdysvaltain keskuspankki Fed arvioi kesäkuun puolivälissä kiristävänsä rahapolitiikkaa vuonna 2023, koska talouden tervehtyminen pandemiasta on voimistunut. Ilmoituksen jälkeen osakekurssit lähtivät hienoiseen laskuun, mutta mitään dramaattisia reaktioita ei osakemarkkinoilla nähty.
Saaren mukaan osakemarkkinoilla mahdollisia koronnostoja on jo ennakoitu, joten niiden vaikutukset eivät ole todennäköisesti suuria. Epävarmuus saattaa kuitenkin kasvaa, mikä voi johtaa kurssien nykyistä suurempiin heilahteluihin.
"Jossakin vaiheessa korjausliike alaspäin voi olla tulossa, mutta se kuuluu sijoittamiseen.
Korjausliikkeitäkin tarvitaan, sillä ne siivoavat ylimääräisen riskinoton markkinoilta", Saari muistuttaa.
Hänen mukaansa oleellista on, että korjausliikkeet tulevat yleensä yllättäen. Ne vaativat sytykkeen, joka ei ole etukäteen kenenkään tiedossa.
"Siksi osakesäästäjä voi menettää hyvät tuotot, jos odottaa korjausliikettä ja lopettaa sijoittamisen."
Viimeksi kuluneen runsaan vuoden aikana osakkeet ovat kallistuneet vauhdilla. Saaren mielestä viimeistään nyt kannattaa katsoa omaa osakesalkkuaan, onko jonkun yhtiön painoarvo noussut arvonnousun myötä huomattavan suureksi.
Silloin ehkä kannattaa hieman vähentää osakkeen painoa ja hajauttaa myynnistä saadut rahat muihin osakkeisiin. Näin ei altistu samassa määrin kyseisen yhtiön liiketoimintaan liittyville riskeille.
Matti Remes