veronmaksajat.fi

RAHAT

Ostaisinko käytetyn kännykän? Kolme vinkkiä hankintaan

Ostaisinko käytetyn kännykän? Kolme vinkkiä hankintaan
6.2.2024

Suostuuko suomalainen ostamaan kännykän käytettynä? Todellakin. Matkapuhelimia huoltava ja käytettyjä kännyköitä myyvä Fonum on oiva esimerkki siitä, että ajat ovat muuttuneet. Mitä pitää ottaa huomioon, jos kännykän hankkii käytettynä?

Ei ole pitkä aika siitä, kun käytetyn tavaran ostamista häpeiltiin ja sen nähtiin sopivan lähinnä nuorille ja vähävaraisille, joilla ei ollut varaa hankkia uutta tavaraa. Nyt käytetyn tavaran ostaminen ja myyminen elää kukoistuskauttaan, ja se nähdään sekä trendikkääksi että vastuulliseksi.

Myös kännyköitä ostetaan Suomessa yhä useammin käytettynä.

Matkapuhelimia huoltava ja käytettyjä kännyköitä myyvällä Fonumilla on 39 myymälää eri puolilla Suomea ja kauppa käy.

Yritys myy käytettyjä kännyköitä kuluttajille ja nykyisin myös yrityksille. Asiakas voi halutessaan myös myydä oman uudehkon kännykkänsä Fonumille tai toimittaa vanhan turvallisesti kierrätettäväksi.

Fonum myy kymmeniätuhansia käytettyjä puhelimia vuodessa.

”Kuluttajat ovat tietoisempia käytetyistä puhelimista. Muutaman vuoden vanha älypuhelin on useimmille riittävän hyvä, ja käytetyillä laitteilla on arvoa”, Fonumin liiketoimintapäällikkö Juha Tiihonen sanoo.

Tiihosen mukaan käytetyn puhelimen voi saada vain muutamalla kymmenellä eurolla, mutta uusimmista huippumalleista voi joutua pulittamaan jopa yli 500 euroa. Hinta riippuu mallista, mutta myös esimerkiksi puhelimen kunnosta.

Onko käytetty puhelin sitten varmasti toimiva?

”Käytettyjen puhelinten käyttö on muuttunut. Esimerkiksi Iphonesta tulee joka vuosi uusi malli, mutta muutokset edellisiin malleihin ovat usein aika pieniä. Usein kamera voi olla pikkuisen parempi, mutta vuoden vanha Iphone on erittäin toimiva. Puhelimista on tullut aiempaa kestävämpiä, ja niiden käyttöiät ovat kasvaneet”, Tiihonen sanoo.

Miten pitkäikäisiä puhelimet sitten ovat? Tiihosen mukaan esimerkiksi kaksi vuotta käytössä olleella puhelimella voi olla saman verran käyttövuosia edessään.

Tiihosen mukaan hinta ei ole aina selittävä tekijä, minkä takia ihmiset hankkivat käytettyjä puhelimia.

”Nykyisin merkittävä tekijä on vastuullisuus ja ekologisuus. Me Fonumilla puhumme siitä, että yritämme välttää puhelinten liikakansoitusta. Mutta hintakin on monelle toki tärkeä asia.”

Liikkeestä ostetulle kännykälle saa takuun

Kuluttajalle on etua siitä, että käytetyn puhelimen ostaa liikkeestä eikä esimerkiksi toiselta kuluttajalta. Liikkeessä myytävälle puhelimelle saa vuoden takuun. Fonum myös testaa kaikki välittämänsä kännykät ja takaa, että myytävien laitteiden akut ovat kunnossa.

”Meidän käyttämämme varaosat ovat laadukkaita, niille saa 12 kuukauden takuun. Jos puhelimen ostaa yksityiseltä, ei voi tietää, onko esimerkiksi akku turvallinen”, Tiihonen sanoo.

Tiihonen korostaa myös tietoturvaa, johon liikkeistä ostetuissa puhelimissa on panostettu. Varmaa on, ettei esimerkiksi edellisen käyttäjän tietoja ole jäänyt myynnissä oleviin puhelimiin.

Fonum on kehittänyt myös kuntoluokituksen, joka kertoo asiakkaalle, millaisessa kunnossa myytävä kännykkä on. Tiihosen mukaan huonoinkin kuntoluokitus on Fonumilla aika hyvä, eikä paras kuntoluokka eroa juuri lainkaan uudesta.

”Me testaamme kaikki meille tulevat laitteet tiettyjen kriteerien mukaan”, Tiihonen sanoo. 

Kolme vinkkiä: Kun mietit käytetyn kännykän hankintaa

  1. Mieti, mitä puhelimelta haluat. Onko sinulle tärkeää esimerkiksi kameran laatu, pitkä akun kesto tai tietynkokoinen näyttö. Pyydä tarvittaessa apua kännykän valintaan myymälästä.

  2. Osta kännykkä mieluiten liikkeestä, jotta saat ostamallesi kännykälle takuun. Varmista myös, että ostamassasi kännykässä on käytetty vain laadukkaita varaosia.

  3. Kiinnitä huomiota laitteen ulkoiseen kuntoon. Naarmut voivat kertoa, että kännykkä on myös sisältä huonossa kunnossa. Liikkeessä myytävillä kännyköillä on usein kuntoluokitus, joka kertoo laitteen kunnosta. 

10 suosituinta käytetyn tavaran kauppaa Suomessa

% viimeisen vuoden aikana käytetyn tavaran kaupasta ostaneista.

JAANA.jpg

Lähde: Jaana Kurjenoja/Kaupan Liitto

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti