KARON PÖRSSI Marraskuussa 1999 Helsingin pörssiin listautui tietoturvayhtiö Data Fellows. Sen osakeanti oli jättimenestys, ja merkintöjä leikattiin rajusti: jokainen yleisömerkitsijä sai vain 25 osaketta.
Jo joulukuussa yhtiö muutti nimensä pörssiuskottavammaksi. ”Tietokamut” kalskahti ilmeisesti liian autotallihenkiseltä suursijoittajien ja -asiakkaiden neuvotteluhuoneissa – tai ehkä se vain ei kuvannut yhtiötä riittävän hyvin. Nykyisin firma tunnetaan F-Securena.
Parhaillaan First Northissa noteerattavaksi pyrkii Fellow Finance. Sillä ei tietääkseni ole nimenvaihdossuunnitelmia. ”Kaverirahoitus” sitä paitsi kuvaa hyvin yhtiön liiketoimintaa: yhtiö pyörittää vertaislainapalvelua eli toimii alustana, jonka kautta yksityishenkilöt ja yritykset voivat lainata rahaa sijoittaja-asiakkailta.
Yhtiö toimii siis pankkitoiminnan perinteisessä ytimessä, otto- ja antolainauksessa, mutta rahat eivät kulje sen oman taseen kautta. Toimintamalli mahdollistaa nopean kasvun kohtuullisella pääomantarpeella. Luottoriskitkin ulkoistetaan palvelua käyttäville sijoittajille.
Yhtiötä voi luonnehtia monella tämänhetkisellä pärinäsanalla. Se on fintechiä eli finanssiteknologiaa, joka disruptoi pankkitoimialaa. Se asettuu P2P- eli vertaiselta vertaiselle -lokeroon. Muistihan joku mainita termin ”alustatalous”?
Mitä useampia taikasanoja, sitä herkemmin trenditietoiset sijoittajat tapaavat kiinnostua sijoitustarinasta.
Lainabroukkeri
Siinä missä perinteiset omasta taseestaan lainaavat pankit tienaavat korkokatteesta, Fellow Finance saa rahansa palkkioista: lainasta peritään avauspalkkio ja kuukausittainen tilinhoitopalkkio.
Jotta kuvio ei olisi liian selvä, Fellow Financen täysin omistama tytäryhtiö Lainaamo lainaa rahaa omasta taseestaan Fellow Financen alustan kautta. Perinteisen pankin tapaan se tienaa korkokatteesta ja altistuu luottotappioille. Elokuun lopussa Lainaamolla oli vajaan 18 miljoonan euron saamiskanta. Se muodostaa selvästi merkittävimmän osan Fellow Financen 23 miljoonan euron taseesta.
Yksityishenkilöille tarjottavat lainat ovat 500–15 000 euron vakuudettomia kulutusluottoja. Korot ovat kohtuullisia, eikä Fellow Finance ole pikavippifirma, vaikka varsinkin Lainaamo-palvelu viekoitteleekin helposta rahasta haaveilevia.
Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla palkkiot eli alustan pyörittäminen toi 4,1 miljoonan euron ja korkotuotot eli oman taseen liiketoiminta 1,4 miljoonan euron liikevaihdon. Siitä voi laskea, että palkkioina Fellow Finance sai vajaat neljä prosenttia välitetystä rahamäärästä.
Yksityishenkilöiden välisten lainojen välittämisestä Fellow Finance on laajentunut yrityksiin niin rahoitettavina asiakkaina kuin sijoittaja-asiakkaina. Yrityksille tarjottavat lainat ovat suuruudeltaan selvästi kuluttajalainoja kookkaampia, ja yrityksille tarjotaan myös myyntilaskut rahaksi -palvelua.
Fellow Finance on laajentunut myös maatieteellisesti. Yksityishenkilöille lainoja tarjotaan Suomen ohella Ruotsissa, Puolassa ja Saksassa.
Suomalaiset kuluttajalainat ovat kuitenkin Fellow Financen vankin tukijalka. Kuluvan vuoden tammi–elokuussa ne kattoivat 80 prosenttia yhtiön lainavolyymista. Muiden maiden osuus oli neljä prosenttia, suomalaisen yritysrahoituksen 16 prosenttia.
Asiakkaita molemmin puolin
Jotta Fellow Finance voisi kasvaa, sen on onnistuttava houkuttelemaan niin uusia lainantarvitsijoita kuin vertaislainoista kiinnostuneita sijoittajia. Toistaiseksi työ on onnistunut ja kasvu on ollut hurjaa.
Välitetyn rahoituksen määrä on kasvanut yhtiön toiminnan aikana vuositasolla 43, 92 ja 122 prosenttia. Tämän vuoden tammi–elokuussa Fellow Finance välitti rahaa 107 miljoonaa euroa, mikä on 74 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.
Seuraavaksi Fellow Financen olisi valloitettava markkinoita Suomen rajojen ulkopuolella. Enemmän kuin hieman huolestuttavana pidän sitä, kuinka hitaasti toiminta on lähtenyt liikkeelle kolmessa muussa toimintamaassa.
Skeptiselle sijoittajalle tulee helposti mieleen, että uusia toimintamaita on avattu, jotta osakeantia markkinoitaessa voidaan maalailla mahtavia kasvunäkymiä ja puhu potentiaalisista markkinoista. Etsimättä mieleen tulee vuosituhannen vaihteessa listautunut eQ Online, joka listautumisensa kynnyksellä avasi palvelun Saksassa, oikeutti listautumishinnoittelun ja palasi myöhemmin häntä koipien välissä tappiolliselta retkeltään.
Kilpailu oletettavasti kiristyy eikä sijoittaja-asiakkaiden houkuttelemisen kannalta nykyinen suotuisa matalien korkojen maailma jatku ikuisesti. Fellow Finance joutuu varmaankin tinkimään omasta siivustaan eli palkkioistaan, jotta se saa pidettyä rahan tarvitsijat ja sijoittaja-asiakkaat tyytyväisinä. Siihen sillä on kuitenkin varaa, sillä välitettävän rahan volyymin kasvu ei juuri aiheuta lisäkuluja vaan palkkiotuotot ropisevat liikevoitoksi kadehdittavalla prosentilla.
55 miljoonan firma
Osakeannissa Fellow Finance painaa vajaat 1,3 miljoonaa uutta osaketta. Niitä saa merkitä samoin kuin nykyisten omistamien myymiä 1,3 miljoonaa osaketta saa ostaa 7,73 euron kappalehinnalla. Osakkeita tulee tarjolle siis 20 miljoonalla eurolla, josta puolet menee nykyisille omistajille, puolet firmalle.
Yhdeksän miljoonan nettovarat Fellow Finance aikoo käyttää kansainvälistymiseen. Helposti ne saa maailmalle hassattua, jos niin haluaa. Yhtiö ei erityisesti sillä tuuleta, että vajaa miljoona saattaa holahtaa uusista markkinoista vastaavalle johtajalle Antoni Airikkalalle myönnetyn synteettisen option maksamiseen. Yhtiö voi maksaa synteettisen option myös osakkeillaan.
Fellow Financen markkina-arvoksi antihinnalla tulee 55 miljoonaa euroa. Suhteessa 10,3 miljoonan euron liikevaihtoon (rullaavat 12 kuukautta heinäkuusta 2017 kesäkuuhun 2018) se on tietenkin todella paljon: p/s-luvuksi tulee peräti 5,3. Vastaavalla tavalla laskettuun rullattuun nettotulokseen suhteutettuna yhtiö vaikuttaa edelleen tyyriiltä. Erittäin vahvasti kasvavalle yhtiölle p/e-luku 37 ei kuitenkaan ole mitenkään mahdoton. P/e-luvun kasvuprosenttiin suhteuttavalla peg-luvulla yhtiö näyttää suorastaan edulliselta, mutta peg ei ole minusta käyttökelpoinen tunnusluku.
Kasvun pitkäkestoisen jatkuvuuden kannalta olennainen kysymys on kansainvälistyminen. Toisin kuin monia joukkorahoitusanteja Fellow Financen antia ei ole hinnoiteltu sen mukaan, että kaikki piirustuspöydällä olevat suunnitelmat toteutuvat. Jo se riittää, että avatuista kolmesta maasta yksi alkaa rokata, kunhan kahdesta muusta ei tarvitse rahdata ruumisarkuittain tappioita.
Valitettavasti en ole lainkaan varma, riittävätkö suomalaisyhtiön rahkeet Saksan, Ruotsin tai Puolan markkinoiden valloittamiseen.
Arpa sisään
Fellow Finance on sen verran pieni yhtiö, että sen tuloksen saa näyttämään houkuttelevalta kohtuullisella lukujen rassailulla (financial engineering). Yhtiö on esimerkiksi saanut palkattua johtajia rahoitusalalle melkoisen vaatimattomilla liksoilla.
Minua häiritsee paljon yhtiöiden tapa naulata euromääräisiä liikevaihto- ja muita volyymitavoitteita. Esimerkiksi Fellow Finance maalailee itsestään kuvaa vuoden 2023 lopussa: liikevaihto 80 miljoonaa, liikevoitto 25 prosenttia, lainojen välitystä kymmenessä maassa Euroopassa.
Jos tavoitteita lähdetään toteuttamaan hinnalla millä hyvänsä, yhtiön omistaja yleensä kärsii.
Itse kuitenkin uskon, ettei Fellow Financea nykymuodossa ole olemassa enää vuonna 2023 ja sanat ovat sikäli tyhjiä ja niiden tavoitteena on vain maalata sijoittajien verkkokalvoille suuria mahdollisuuksia.
Kuvittelen, että Fellow Financen omistajat pyrkivät myymään yhtiön suuremmalle finanssialan toimijalle. Nykyomistajille jää osakemyynneistä huolimatta riittävästi hyviä syitä eli osakkeita edesauttaa Fellow Financen hyvää jälkimarkkinakehitystä. Uusien markkinoiden johtaja saa synteettisenä optiona 2,8 prosenttia yhtiön markkina-arvon noususta listautumisen jälkeen, joten hänellä on kovat henkilökohtaisetkin insentiivit puskea arvoa ylöspäin.
Painavista epäilyksistäni huolimatta lähden pikkusummalla mukaan fintech-yhtiöön. Kiinnostuksesta liiketoimintamallia kohtaan, pelimielellä enkä suinkaan ikuisuusomistajan ajatuksin.
Viikon trio: Fellow Financen herrat
Ennen osakeantia ja -myyntiä Fellow Financella on vain seitsemän osakkeenomistajaa, kärkitrion lisäksi Oy T&T Nordcap Ab, Avensis Capital Oy, E-Capital Oy ja Karri Haaparinne. Kaikki nykyiset osakkeenomistajat keventävät salkkuaan, mutta pörssilistattu finanssikonserni Taaleri on ahkerin myyjä.
Margin Investments on Fellow Financen toimitusjohtajan Jouni Hintikan ja TN Ventures yhtiön hallituksen jäsenen Teemu Nyholmin yhtiö.
Omistaja | Osakkeita nyt | Myy osakkeita | Osakemmyyntien arvo |
Taaleri | 2 660 425 | 813 282 | 6,3 milj. euroa |
Margin Investments | 934 775 | 103 932 | 0,8 milj. euroa |
TN Ventures | 934 775 | 103 932 | 0,8 milj. euroa |
Lähde: Fellow Financen esite. Osakemyyntien arvo laskettu hinnalla 7,73 euroa.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.