KARON PÖRSSI Pörssissä kaupankäynti osakkeilla on helppoa, mutta osakekauppaan ei tarvita pörssiä. Riittää, että halukas ostaja ja halukas myyjä kohtaavat ja heillä on yhteinen näkemys kauppahinnasta.
Nasdaqin ylläpitämien pörssilistan ja First North -markkinan ohella tunnetuin suomalainen osakkeiden jälkimarkkinapaikka on Privanet. Privanet kertoo sivuillaan kymmenten osakkeiden osto- ja myyntinoteerauksia, ja osakkeilla voi käydä kauppaa Privanetin verkkopalvelussa.
Kun valtamarkkinoiden ja seuratuimpien yritysten kurssit ja arvostukset ovat kohonneet pitkän nousujakson myötä, monia kiinnostaa vilkuilla pörssin pientareelle: löytyisikö sieltä kukkaan puhkeamassa olevia ruusuja?
Tein tutkimusmatkan Privanetin listalle.
Ykkösketjussa puhelinyhtiöt
Maakunnalliset puhelinyhtiöt, entiset puhelinyhdistykset, muodostavat Privanetin ykkösketjun. Ne ovat laajalti omistettuja ja markkina-arvoltaan suuria yhtiöitä. Useimmille löytyy Privanetista sekä osto- että myyntinoteeraukset. Osakkeita voi siis sekä ostaa että myydä saman tien sen sijaan että laittaisi oman toimeksiantonsa roikkumaan ja jäisi odottamaan, josko joku nykyinen omistaja tarttuisi ostotarjoukseen tai halukas ostaja myyntitarjoukseen.
Puhelinyhtiöistä Privanetin kautta pääsee kiinni Anviaan, Findaan, Osuuskunta KPY:hyn, PHP Holdingiin, Aina Groupiin, Louneaan, Osuuskunta PPO:hon ja Partneraan. Listan neljän ensimmäisen markkina-arvon on vähintään sata miljoonaa euroa.
Puhelinyhtiöistä puhuminen tosin on yksinkertaistamista, sillä lankaverkon puhelinliikenteen hiipumisen myötä yhtiöt ovat investoineet kassavirtaansa eri suuntiin. Monet yhtiöt ovatkin yhtiöryppäitä tai holdingyhtiöitä.
Eniten otsikoissa on viime aikoina ollut Anvia eli entinen Vaasan Läänin Puhelin, jota Elisa on nurkannut aktiivisesti. Anvia puolestaan on pyristellyt eroon Elisalta. Alkuvuonna se myi 42 prosentin vähemmistön vanhasta perusbisneksestään Anvia Telecomista Findalle ja ilmoitti samalla ryhtyvänsä rakentamaan kuituverkkoja oman perustoiminta-alueensa ulkopuolelle.
Finda puolestaan on Lännen Puhelimen ja Satakunnan Teletiedon fuusioperillinen. Se omistaa karvan alle puolet operaattoriyhtiö Dna:sta. Toinen Dna:n suuromistaja on Lahden seudun PHP Holding.
Dna suunnitteli jo pörssilistautumista, mutta perui hankkeensa. Dna:n nimi vilahtelee tavan takaa listoilla, joilla povaillaan potentiaalisia tulevia listautujia.
Ekokem matkalla pörssiin
Kiertotalousyhtiöksi itsensä profiloinut Ekokem kuuluu pörssilistausspekuloinnin kohteena oleviin yhtiöihin. Privanetissa käydään kauppaa Ekokemin molemmilla osakesarjoilla, ja noteeraukset ovat kohonneet vauhdikkaasti: kolmessa vuodessa osakekurssi on kaksinkertaistunut nykyiseen noin sataan euroon.
Sadan euron osakekurssilla Ekokemin markkina-arvoksi tulee 350 miljoonaa euroa. Se ei ole aivan vähän yhtiöstä, jonka nettotulos jäi viime vuonna 9,7 miljoonaan euroon. Markkina-arvo on myös tuntuvasti viimevuotista 258 miljoonan euron liikevaihtoa suurempi. Tänä vuonna liikevaihdon odotetaan kasvavan.
Privanetin jättiläinen markkina-arvolla mitattuna on kuitenkin vuokra-asuntoyhtiö Sato, jonka markkina-arvo viimeisimmällä kauppanoteerauksella on toista miljardia euroa. Sato on Privanetin ainut miljardiluokan yhtiö. Saton edellinen kauppa on maaliskuulta, joten järin aktiivista kauppa ei ole. Satolla oli maaliskuun lopussa 77 osakkeenomistajaa.
Satonkin kohdalla pörssilistaus on aivan mahdollinen, onhan Sato jo kerran pyrkinyt listautumaan. Vuonna 2007 se joutui kuitenkin vetäisemään hätäjarrusta annin ollessa jo käynnissä. Yhdysvalloista kuulunut asuntomarkkinoiden ritinä ei tehnyt hyvää annin markkinoinnille.
Hunajaa, olutta vai luomuruokaa?
Ruokaan ja juomaan liittyvät yhtiöt ovat saaneet suosiota joukkorahoituskampanjoissa. Privanetinkin kautta löytyy kosolti suuhun- ja salkkuunpantavaa.
Eksoottisimmalta kuulostaa hunajantuottajien vuonna 1969 perustama Hunajayhtymä. Toimialaosuuskunnan tavoin se täyttää omistajiensa liiketoiminnan tarpeita: Hunajayhtymä myy mehiläisenhoitotarvikkeita, pakkaa hunajaa ja myy sitä edelleen keskusliikkeille.
Hunajayhtymä työllistää kahdeksan henkilöä, ja viimeisimpien tietojen mukaan se teki vajaan neljän miljoonan euron liikevaihdolla sadantuhannen euron tuloksen. Markkina-arvokin on vaatimattomat 1,3 miljoonaa. En löytänyt yhtiön sivuilta tarkkoja tulos- ja tasetietoja, eikä tällä hetkellä Privanetissa ole myyntitarjousta Hunajayhtymän osakkeille.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas kuuluu tunnetuimpiin pörssin ulkopuolisiin sijoituskohteisiin, ja sillä on seitsemisensataa osakkeenomistajaa. Kukko-oluen valmistaja viime vuonna 18,3 miljoonan euron liikevaihdolla 1,4 miljoonan euron nettotuloksen. Privanetin viimeisimmän kaupan mukainen markkina-arvon on 30,8 miljoonaa euroa, josta laskettuna p/e-luvuksi tulee 22,3.
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liikevaihto on laskenut kahtena edellisenä vuotena. Samoin liikevoittoprosentti on ollut laskussa. Tänä vuonna liikevaihdon pitäisi pysyä suunnilleen viimevuotisella tasolla.
Kahdeksaa luomuruokaan, luonnonkosmetiikkaan terveystuotteisiin erikoistunutta myymälää ja verkkokauppaa pyörittävä Ruohonjuuri on sekin kaupankäynnin kohteena Privanetissa. Markkina-arvoa ekokauppaketjulla on 8,4 miljoonaa. Arvostusta on hankala arvioida, sillä yhtiön nettisivuilta ei löydy taloustietoja ja taloustietopalveluissakin on tuoreimpana toissavuotiset luvut.
Nettisivuillaan Ruohonjuuri kertoo liikevaihtonsa kasvaneen viime vuonna yli 16 miljoonaan euroon. Kauppalehden mukaan yhtiö tähyilee Ruotsin markkinoille.
Vaihto vähäistä
Vaikka Privanetinkin listalla on useita satojen miljoonien eurojen arvoisia yrityksiä, niillä käydään kauppaa vähänlaisesti. Treidaushaluja hillitsevät myös tavallista pörssikauppaa korkeammat kulut.
Privanetin välityspalkkio on kaksi prosenttia kauppasummasta, vähintään kuitenkin 30 euroa, ja lisäksi ostaja ja myyjä maksavat puoliksi valtiolle tilitettävän 1,6 prosentin suuruisen varainsiirtoveron. Kulut kauppaa kohden ovat siis vähintään 2,8 prosenttia, ja sen päälle tulee vielä sijoittajan käyttämän arvo-osuustilin ylläpitäjän mahdollisesti perimä kirjausmaksu.
Vaihdon vähäisyys tuo mukanaan likviditeettiriskin: omistuksesta eroon pääseminen voi viedä aikaa ja hinta saattaa joustaa alaspäin. Toisaalta se ja kaupankäynnin kalleus pakottavat sijoittajaa ajattelemaan sijoitusta pitkällä aikavälillä pikavoittojen tavoittelemisen sijaan.
Viikon trio: Buffettin viisaudet
Berkshire Hathawayn vappuviikonlopuksi osuneen yhtiökokouksen kunniaksi Yahoo! Finance keräsi Warren Buffettin sijoitusviisauksia ja tiivisti ne seitsemäksi ohjeeksi. Listan kärkikolmikko näyttää tältä.
- Huonoin sijoitus pitkällä aikavälillä on käteinen.
- Sijoita laajalti S&P 500:aa jäljittelevään indeksirahastoon.
- Sijoita itseesi.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.