KARON PÖRSSI Vaikka syksyn tuloskaudesta suuren yleisön tietoisuuteen taottiin Nokian lähes viidenneksen kurssiromahdus, kokonaisuutena suomalaisten pörssiyhtiöiden syysneljännes sujui odotuksia paremmin.
Loka-marraskuun sesongilla toistui sama kuin toisen neljänneksen tulosraporttien julkistamisen aikaan syyskauden alussa: koronan vuoksi odotukset oli painettu alas, mutta yhtiöt olivatkin onnistuneet sopeutumaan muuttuneisiin olosuhteisiin tai jopa hyötymään niistä.
"Tuloskausi on kokonaisuutena ollut jälleen odotuksia vahvempi – selvä enemmistö kotimaisista yrityksistä ylitti analyytikoiden odotukset tuloksen osalta. Myynti laski odotusten mukaisesti usealla yrityksellä, mutta kustannuskuri on purrut edelleen odotuksia vahvemmin", OP:n Suomi-salkunhoitaja Antti Karessuo vetää tuloskauden yhteen.
Hänen Teollisuuskadun toisella puolella työskentelevä etunimikaimansa, Nordean päästrategi Antti Saari huomauttaa, että tällä tuloskaudella sijoittajien huomio on kiinnittynyt muualle kuin yritysten tuloksiin ja näkymiin.
"Yhdysvaltain presidentinvaalit, koronan toinen aalto Euroopassa ja brexit-epävarmuus ovat olleet pääroolissa. Nämä huolet kuitenkin väistyvät aikanaan, joten sijoittajan on järkevämpää katsoa näiden yli ja hyödyntää markkinoiden heikkoja hetkiä ostotilaisuuksina", Saari uskoo.
Mihin asioihin erityisesti kiinnität tällä hetkellä huomiota yhtiöiden tulosjulkistuksissa ja kommenteissa?
Antti Karessuo: "Nopea toiminnan sopeuttaminen ja esimerkiksi vähentynyt matkustaminen on auttanut yrityksiä puolustamaan tuloksiaan koronaympäristössä. Tämä on kuitenkin ollut jo hinnoiteltuna osakkeisiin, ja nyt mielenkiinto on tulevaisuuden kasvuedellytyksissä ja kustannussäästöjen pysyvyydessä.
Pandemian toinen aalto heikentää parhaillaan talouskasvuodotuksia, ja esimerkiksi monen konepajan saadut tilaukset jäivät pettymykseksi. Rakenteelliset ja yhtiökohtaiset kasvuajurit ovat nyt avainasemassa samalla kun odotus koronarokotteen piristysruiskeesta talouteen antaa vielä odottaa itseään."
Antti Saari: "Tulevaisuudennäkymiin ja tilauskertymiin. Näkymät ovat yhä koronaepävarmuuden sävyttämät, ja moni yhtiö onkin kommentoinut Suomessa ja maailmalla lähineljänneksiin liittyvän paljon epävarmuutta. Tämä selittää myös osaltaan vaisuja kurssireaktioita.
Huomionarvoista tässä tuloskaudessa on, että odotuksista jääneestä tuloksesta tai heikosta ohjeistuksesta on rankaistu kurssilaskun muodossa tavallista voimakkaammin. Myönteiset tulokset ovat monen yhtiön kohdalla jääneet epävarmojen näkymien varjoon myös globaalisti."
Mitkä yhtiöt tarjosivat mielestäsi iloisimmat yllätykset tällä tuloskaudella?
Antti Karessuo: "Haluan nostaa esiin vahvoja, laadukkaita yhtiöitä, jotka ovat pystyneet jatkamaan kasvuaan koronasta huolimatta. Olvi kasvatti niin myyntiään kuin tulostaan lähes kaikilla markkinoillaan, ja nyt kasassa on kymmenen peräkkäistä kvartteria tulosparannusta.
Uponorin tulos puolestaan on kasvanut yli 50 prosenttia vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana – kustannussäästöjen lisäksi tulosta tukee muovin rakenteellinen kasvu kuparin kustannuksella. Qt Groupin liikevaihto jatkoi yli 35 prosentin kasvussa, ja liiketoiminnan skaalautuvuus tuli esiin todella vahvana kannattavuutena."
Antti Saari: "Myönteisimmät tulosyllätykset on nähty kulutustavaroita valmistavien ja myyvien yhtiöiden osalta. Tämäkin vastaa melko hyvin globaalia kokonaisuutta. Tämä voi osin johtua siitä, että kulutusta on siirtynyt palveluista tavaroihin ja kokonaiskulutus siten elpynyt paljon pelättyä voimakkaammin.
Suomessa myös metsäyhtiöiden ja konepajojen tulokset olivat iloinen yllätys, mutta kurssireaktiot eivät niinkään."
Entä mitkä olivat pahimmat pettymykset?
Antti Karessuo: "Nokian raportti oli ilman muuta pettymys, ennen kaikkea ensi vuoden ohjauksen osalta. Tulossa on jälleen välivuosi, ja yhtiön täytyy investoida lisää satoja miljoonia euroja tuotekehitykseen paikatakseen tuotteidensa kilpailukykyä 5G-laitteissa. Uudella johdolla tuntuu riittävän työsarkaa kilpailukyvyn ja tuloskunnon palauttamisessa.
Konepajojen tilaukset kokonaisuutena jäivät odotuksista, erityisesti Metso Outotecin raportti oli pettymys kaivosmarkkinan vahvuuteen ja ruotsalaisverrokkien tuloksiin nähden."
Antti Saari: "Yksittäisiä yhtiöitä lukuun ottamatta isoin pettymys oli lähitulevaisuuteen liittyvä epävarmuus, joka juontaa juurensa koronarajoitteista. Tähän liittyen joidenkin konepajojen uudet tilaukset ovat aiheuttaneet hieman huolta."
"Kasvatimme Tokmannin ja Elisan painoa"
Antti Karessuo kertoo kasvattaneensa defensiivisten, kotimarkkinoilla toimivien osinkoyhtiöiden Tokmannin ja Elisan painoa hoitamansa OP-Suomi-rahaston salkussa yhtiöiden tulosjulkistusten jälkeen.
"Molempien yhtiöiden osakkeet ovat laskeneet houkuttelevalle tasolle vakaasti kasvavaan tulokseen ja osinkoon nähden."
Neleksestä OP-Suomi luopui pörssissä ennen Alfa Lavalin ostotarjouksen umpeutumista.
"Ennakoimme kilpailun yhtiöstä päätyvän joko kahden suuromistajan viivytystaisteluun tai ostotarjouksen raukeamiseen."
Veto osoittautui viisaaksi, sillä kun kävi ilmi, ettei Alfa Laval saanut Nelestä läheskään haluamaansa määrä, se vetäytyi 11,50 euron ostotarjouksestaan, minkä seurauksena Neleksen osakekurssi laski selvästi.
"Kasvatimme puolestaan painoa Valmetissa,jonka arvostus on laskenut tilanteen vuoksi suhteettoman paljon", Karessuo kertoo.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Nokiaa ja Uponoria.