KARON PÖRSSI Kun kirjankustantamo WSOY oli osa Sanomaa, ainakin kirjallisuuspiireissä tuskiteltiin sitä, että kirjankustantaminen ei sovi pörssiin. Kirjamyynnissä vuoden sisäiset kausivaihtelut ovat suuria, mutta sen sijoittajat kyllä oppivat. Sen sijaan vaikeampi voi olla oppia sitä, että vaihtelut vuosien välillä voivat olla suuria.
Jos kustantamolle osuus Finlandia-voitto, yksin se voi kääntää koko vuoden tuloksen etumerkin. Kirjallisuuspalkinnon voittaminen tai edes palkintoehdokkuus ovat kuitenkin sattumanvaraisia asioita, joihin yhtiö ei voi itse vaikuttaa. Tekemällä pitkäjänteisesti laadukasta työtä voi uskoa ja toivoa, että jollain todennäköisyydellä tulee taloudellisia jättipotteja. Mille vuodelle? Sitä on hankala sanoa.
Eivätkä kvartaalimitalla asioita tarkastelevat sijoittajat siitä pidä.
Kirjankustantamon budjetin laatiminen on kuitenkin helppoa tietokonepelistudion tulojen ja menojen arviointiin verrattuna. Sellainen kuitenkin nyt hakeutuu kaupankäynnin kohteeksi pörssin First North -markkinalle.
Toista maata kuin Next Games
Remedy Entertainment on pelitalona toista maata kuin maaliskuussa First Northille pyrähtänyt Next Games.
Next Games tekee mobiilipelejä, Remedyn pelit vaativat raskaan kaluston eli tietokoneen tai konsolin. Siinä missä Next Gamesille tulee muutamia senttejä valtavalta asiakasjoukolta, Remedy tekee elokuvamittaluokan projekteja, viimeisen päälle hiottuja pelejä, joita myydään näyttävissä bokseissa kauppojen hyllyillä ja joista asiakkaat maksavat pari-kolmekymppiä.
Remedyn projektit ovat pitkiä, eikä ainakaan nykyisellä henkilöstömäärällä julkaista pelejä suinkaan joka vuosi. Projektien ajoittuminen vaikuttaa merkittävästi yhtiön liikevaihtoon ja tulokseen. Vaikutus vain kasvaa, kun Remedy haluaa jatkossa ottaa haltuunsa suuremman osan arvoketjusta ja siirtyä alihankkijan roolista kohti auteurin asemaa.
Se tarkoittaa riskien ja samalla mahdollisten tuottojen kasvamista.
Kärjistäen alihankinnassa päämies maksaa alihankkijalle projektityön toteuttamisesta ennalta sovitun, melko kiinteän korvauksen. Itsenäisemmässä ja pelin oikeuksia hallitsevassa roolissa pelintekijä vaikkapa kirjailijan tapaan saa tulonsa osuutena myyntituloista. Käytännössä ollaan usein jossain näiden kahden välissä. Omarahoitteisissa peleissä riskit ovat selvästi suuremmat, sillä kulut tulevat etupainotteisesti, kun tuotetta tehdään, tuloja alkaa tulla vasta kun se on kaupan hyllyillä.
Koska Remedyn pelit ovat mittavia viihdepanostuksia, brändejä laajennetaan myös muihin viihdemuotoihin. Peleistä tutut hahmot ja maailmat voivat toistua vaikkapa elokuvissa, kirjoissa ja televisiosarjoissa. Brändin omistaja saa brändin lisensoinnista maksun tai voi teettää brändinlaajennuksen alihankintana ja toimia sen julkaisijana.
Sijoittajia kiinnostaa P7
Tällä hetkellä Remedyllä on käynnissä kaksi peliprojektia. Korealaiselle Smilegatelle Remedy tekee yksinpelikampanjaa CrossFire-pelin jatko-osaan. Kyse ei siis ole koko pelistä vaan sen osan toteuttamisesta alihankintana.
Sijoittajien kannalta kiinnostavampi on työnimellä P7 kulkeva hanke, josta Remedy solmi juuri julkaisusopimuksen. Remedy saa pelin nettomyynnistä 45 prosentin osuuden. Nettomyynti tarkoittaa julkaisijan saamaa myyntituloa eli rahaa, jonka julkaisija saa myydessään peliä vähittäismyyjille. Se ei siis ole osuus pelin arvonlisäverottomasta hinnasta vähittäiskauppiaan tiskillä vaan ennemmin puolet siitä.
Muutaman jättihitin jälkeen paikka maailman myydyimpien videopelien listalla lohkeaa reilun 20 miljoonan kappaleen myynnillä. Tasan 20 miljoonalla kappaleella ollaan Wikipedian maailmanhistorian top-listalla sijalla 28. Sijalle 50 yltääkseen täytyy saada kaupaksi noin 15 miljoonaa kopiota. Tuollaisiin lukuihin yltäminen edellyttäisi siis superonnistumista.
Myynti painottuu ilmestymisvuodelle, mutta peliyhtiöt pyrkivät pitämään peliä esillä ja jatkamaan sen myyntikautta muilla viihdetuotteilla.
Pohjalla kovat luvut
Remedy lyö antiesitteeseensä kovat tilinpäätösluvut. Viime vuonna yhtiö teki 16,4 miljoonan euron liikevaihdolla 3,9 miljoonan euron liikevoiton. Nettotulos oli komeasti 3,2 miljoonaa, minkä osaltaan selittävät edellisvuosien tappioista kertyneet verohyödyt – Remedyn veroprosentti oli pieni, mikä ei tule toistumaan, jollei tappioita hankita lisää.
Viime vuosi olikin Remedylle poikkeuksellisen hyvä, kun Quantum Break -peli ilmestyi neljän vuoden uurastuksen tuloksena. Remedy ei esitteessään juuri avaa Quantum Break -sopimusta, mutta koska kyseessä on Microsoftin tilaustyö, saanee olettaa, että valtaosa Remedyn pelistä saamista euroista on jo kilahtanut kassaan.
Seuraavaksi rahaa alkaa tulla sisään merkittävästi silloin, kun P7-koodinimellä peli ilmestyy. Milloin se tapahtuu? Sitä Remedy ei kerro.
Aikataulun salaaminen on pienimuotoista keskisormen näyttämistä pörssilogiikalle, ehkä myös yhtiön brändinrakennusta sijoittajien silmissä. Peliyhtiö halunnee olla kapinallinen. Ja niin – ehkä samalla vältetään yksi tai useampi viivästymisestä johtuva tulosvaroitus. Remedyllä kun on vanhastaan myöhästelijän maine.
Tase pullistelee seteleitä
Sen vastineeksi, että yhtiön tulevaisuutta on hankala aavistella, Remedy antaa mallikelpoisesti järjestetyn FN-markkinalle menemistä edeltävän annin. Kyseessä on täysimääräisesti anti eli kaikki annilla kerättävät reilut 12 miljoonaa euroa kolahtavat yhtiön kassaan.
Tase on jo ennestään vankka. Viime vuoden lopussa rahoja ja pankkisaamisia oli 10,3 miljoonaa euroa, taseen toisella puolella lyhytaikaisia velkoja 3,7 miljoonaa eli nettokassa. Vuodenvaihteen jälkeen kassaa on kutistettu 600 000 euron osingonjaolla, ja tietenkin palkkakulut ovat juosseet koko ajan. Joka tapauksessa Remedyn taloudellinen asema on vankka, ja annilla se vankistuu entisestään.
Remedyn pelikoneen pyörittäminen maksaa reilun miljoonan kuukaudessa. Anti voi olla mitoitettu niin, että Remedyn ei tarvitse hakea markkinoilta lisää rahaa ennen kuin P7:n lopputulos alkaa tuoda seteleitä lippaaseen.
Osakkeita vain yleisölle
Instituutioannista Remedyn ei tarvitse stressata. Se on jo täyteen myyty. Annissa tarjolla olevista 2,3 miljoonasta osakkeesta instituutioille on allokoitu 1 770 500 osaketta, ja ne menevät Taaleri Mikro Markka Osake -rahastolle ja Accendolle.
529 500 osaketta jää yleisön merkittäväksi. Merkintäsitoumuksen on koskettava vähintään 150 osaketta, mikä 5,65 euron antihinnalla tarkoittaa vajaan 850 euron panostusta.
Yleisöannissa tarjolla olevista osakkeista riittää 150 kappaletta 3530 merkitsijälle. Esimerkiksi Fondia sai yli 4000 uutta osakkeenomistajaa, Next Games vajaat 3500. Yleisöanti vaikuttaisi järkevästi mitoitetulta: oletettu merkitsijämäärä saa suunnilleen vähimmäismerkintämäärän.
Taitava antijärjestely ja tarjolle tulevien osakkeiden niukkuus – sillä oletuksella, että instituutioannissa osakkeita merkitsevät Accendo ja Taaleri Mikro Markka Osake jäävät pitkäaikaisiksi omistajiksi – antavat eväät hyvälle pörssitaipaleen alulle. Toisaalta: tuleeko yhtään suuremmille sijoittajille halua hamstrata pörssistä yksityissijoittajien osakkeita vajaan tuhannen euron erissä?
Tässä hätiin saattavat rientää nykyiset omistajat. He eivät myy osakkeitaan annin yhteydessä, mutta heillä ei ole myyntirajoitusta eli lock-upia. Itse asiassa
Optiot pumppaavat markkina-arvoa
Ennen antia Remedyllä on 8 954 100 osaketta. Annissa lisää painetaan 2,3 miljoonaa, mikä nostaa osakemäärän 11 254 100 kappaleeseen ja markkina-arvon antihinnalla 63,6 miljoonaan euroon.
Remedy on jakanut optioita avokätisesti. Jos kaikki jaetut optiot käytetään osakemerkintään, osakemäärä nousee reiluun 12,1 miljoonaan ja markkina-arvo antihinnalla 68,4 miljoonaan.
Onko se paljon vai vähän? Eli: Onko Remedyn tulevaisuudessa maksamien osinkojen nykyarvo sitä enemmän?
Vastaaminen on poikkeuksellisen vaikeaa. Remedy-sijoittaja uskoo, että yhtiö pystyy muuttamaan nykyisen osaamisensa ja kassavaransa tulevien vuosien aikana menestyspeliksi, jota seuraa seuraava menestyspeli. Matka on oletettavasti pitkä ja pomppuinen.
Remedy-spekulantti taas laskeskelee, että peliteollisuus on kuuma toimiala ja osakkeiden niukkuus takaa kurssikirin.
On huomattavasti helpompi olla Remedy-spekulantti kuin -sijoittaja. Jos päätän osallistua antiin, osallistun spekulantin asenteella.
Vaikka Remedy on vaikea sijoituskohde, se on tietenkin erittäin tervetullut First Northiin. Peliyhtiöt kiinnostavat sijoittajia, ja pörssiin sopii, vaikkei pörssilogiikan ennustettavuuden toiveeseen pystyisikään vastaamaan.
Viikon trio: Kolmen kauppa
Annin jälkeen kolme suurinta osakkeenomistajaa hallitsee yli puolta Remedy Entertainmentista, mikäli kukaan heistä ei myy osakkeitaan. Accendo Capital nousee Remedyn toiseksi suurimmaksi osakkeenomistajaksi instituutioannissa.
Markus Mäki on yksi Remedyn perustajista. Hän on toiminut yhtiön hallituksen puheenjohtajana jo vuodesta 1998. Myös Remedyn luova johtaja Sami Järvi on pitkän linjan remedyläinen. Hän on kantanut titteliään yli kaksikymmentä vuotta.
Omistaja | Osakkeita | Arvo antihinnalla |
Markus Mäki | 3 447 000 | 19,5 milj. euroa |
Accendo Capital | 1 504 425 | 8,5 milj. euroa |
Sami Järvi | 860 000 | 4,9 milj. euroa |
Lähde: Remedy Entertainmentin esite.
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.