veronmaksajat.fi

RAHAT

Riskiä karttavan sijoittajan piina jatkuu – mistä etsiä mansikkapaikkoja 2021?

Riskiä karttavan sijoittajan piina jatkuu – mistä etsiä mansikkapaikkoja 2021?
22.12.2020

Tuottoa on edelleen tarjolla vain sijoittajille, jotka eivät kavahda riskiä. Tuottomahdollisuuksia voi todennäköisimmin löytää alueilta, jotka hyötyvät pandemian jälkeisestä talouden kasvupyrähdyksestä. Niitä on ‒ muualla kuin Euroopassa. Näin kertoo maailman suurimpiin kuuluva varainhoitaja Blackrock Taloustaidolle.

Osakekurssien kehityksen perusteella voisi ajatella, että maapallon väki on jo aika päivää sitten rokotettu ja koronakurjuus taakse jäänyttä elämää. Maailman osakemarkkinoita kuvaavat indeksit olivat joulukuun loppupuolella karkeasti ottaen 60 prosenttia korkeammalla kuin maaliskuun syvimmässä kuopassa.

Voi sanoa, että sijoittajat ovat ottaneet tapansa mukaan vankan etunojan.

Vielä ei tiedetä, minkä verran tuhoa virus aiheuttanut. Arvailujen varassa on esimerkiksi, minkä verran elinkelpoisia yrityksiä päätyy vararikkoon. Koronaviruskin saattaa vielä tarjoilla lisää ikäviä yllätyksiä.

Blackrockin strategi Scott Thiel aikatauluttaa elpymisen näin:

”Uskon, että maailmantalous palaa kriisiä edeltäneelle kasvutrendilleen ensi vuoden aikana. Kriisin aiheuttamien menetysten paikkaaminen vie kenties vuoteen 2022 tai 2023.”

Yhdysvaltalainen Blackrock on yksi maailman suurimmista sijoitus- ja varainhoitoyhtiöistä, jonka asiantuntijat kommentoivat maailmanmenoa säännöllisesti esimerkiksi sijoittajia palvelevan mediayhtiö Bloombergin ja CNBC-televisiokanavan lähetyksissä.

Iskunvaimentimista on pula

Kurssinousun taustalla on massiivinen elvytys, johon ovat pontevasti osallistuneet sekä keskuspankkiirit että valtiovarainministerit. Elvytys ajaa suuret ja pienet sijoittajat ottamaan riskiä, koska muuten tuottoa ei tule.

Esimerkiksi Rahastoraportin seuraamien lyhyen koron rahastojen 12 kuukaudelta laskettu tuotto oli marraskuun lopussa keskimäärin 0,1 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli samana aikana 0,2 prosenttia.

Turvallisen korkotuoton puute tekee riskinottamisestakin rankempaa, koska vakaa korkotuotto ei ole pehmentämässä iskuja, kun osakemarkkinoista tulee takkiin.

Blackrock varoittaa inflaatiosta…

Blackrock lyö löylyä varoittamalla, että inflaatiokin saattaa nostaa päätään. Se on valtavirrasta poikkeava näkemys. Moni asiantuntija tuntuu ajattelevan, ettei inflaatiota nähdä vuosikymmeniin.

Blackrock perustelee ajatustaan sillä, että globalisaatio on koronan vaikutuksesta asettumassa uusiin uomiin.

Uutta on, etteivät yritykset enää yksiviivaisesti siirrä tuotantoaan sinne, missä se halvimmalla hoituu. Virta vie tuotantoa päinvastaiseen suuntaan eli lähemmäs kotimarkkinoita ja kohti kalliimpia vaihtoehtoja, koska tuotantoketjujen luotettavuutta ja joustavuutta arvostetaan entistä enemmän.

Hintoja puskevat ylöspäin myös Amazonin ja Uberin kaltaiset globaalit yritykset, jotka ovat raivanneet kilpailijat tieltään ja jotka voivat vahvan markkina-asemansa ansiosta nostaa hintojaan.

…mutta ei ennusta korkojen nousua

Thiel ei kuitenkaan usko inflaation kiihtymisen johtavan korkojen nousuun.

”Odotamme inflaation kiihtyvän lähivuosina maltillisesti, mutta emme usko keskuspankkien reagoivan siihen korkoja nostamalla. Toisin sanoen reaalikorot voivat laskea, mikä tukee osakemarkkinoita ja korkean riskin korkosijoituksia”, Thiel sanoo.

Yksityissijoittaja voi hakea suojaa inflaatiolta myös sijoittamalla rahastoon, jonka sijoituskohteina ovat esimerkiksi euroalueen tai jonkin yksittäisen valtion liikkeeseen laskemat inflaatioon kytketyt valtiolainat.

Kytkentä tarkoittaa sitä, että lainojen tuotto seuraa kyseisen maan tai alueen kuluttajahintaindeksiä, minkä ansiosta lainan tuottamat kassavirrat säilyttävät reaalisen ostovoimansa.

Sijoituksia sekä Aasiaan että Yhdysvaltoihin

Strategi puhuu myös maantieteellisen hajautuksen puolesta sekä riskienhallinnan että tuoton vuoksi.

”Covid on vauhdittanut maailman muuttumista kaksinapaiseksi. Yhtäällä on Yhdysvaltain vaikutuspiiri, toisaalla Kiinan. Sijoituksia on nyt hyvä olla kummallakin alueella, koska kumpikin hyötyy pandemian jälkeisestä kasvupyrähdyksestä.”

Merkittävää on sekin, että Aasia on pärjännyt koronakriisissä selvästi länttä paremmin. Taloudet suljettiin siellä selvästi lyhemmäksi ajaksi ja paluu normaalin tapahtunut paljon nopeammin.

Sijoittajien lemmikiksi on noussut Kiina, jonka kasvuvauhti ylittää jo kriisiä edeltäneet tason.

Aasian houkuttelevuutta lisäävät teknologiayritykset, joita siellä on huomattavan paljon.

Eurooppa kompuroi USA:n ja Aasian takana

Blackrock ennustaa, että Aasian maiden osakemarkkinat (Japania lukuun ottamatta) kehittyvät ensi vuonna keskimääräistä paremmin. Yhdysvallat kuuluu niin ikään Blackrockin suosikkeihin talouden dynaamisuuden ansiosta.

Lisäksi Yhdysvalloissa on paljon teknologia- ja terveydenhoitoalan yrityksiä, joiden uskotaan porskuttavan ensi vuonnakin.

Euroopan Blackrock on pudottanut alipainoon. Yksi syy on se, että Euroopan pörsseissä on paljon finanssiyrityksiä, jotka kärsivät matalista koroista. Toinen syy talouden on hidas kasvu.

Entä talouksien mammuttimainen velkakuorma, pitäisikö sijoittajien huolestua siitä?

Strategilla ei ole vastausta valmiina.

”Asia on monimutkainen ja sitä koskeva väittely jatkuu. Aikahorisontti on olennainen. Jos katsotaan kolme kuukautta eteenpäin, velan määrällä ei ole merkitystä, mutta seuraavien kolmenkymmenen vuoden aikana siitä voi tulla merkityksellinen.”

Perinteinen tapa ajatella on, että kun velan suhde bkt:hen kasvaa, sijoittajien kannattaa huolestua. Normaaleissa olosuhteissa kasvu johtaa korkeampiin lainanhoitokuluihin ja voi herättää kysymyksiä maan kyvystä suoriutua veloistaan.

Toinen koulukunta ajattelee, ettei velan määrällä ole niin väliä. Olennaista on kyky selviytyä velan koroista ja lyhennyksistä. Voi sanoa, ettei velan osuudella bruttokansantuotteessa ole merkitystä, kun lainanhoitokulut lasketaan prosentin osina ja voivat ajoittain olla negatiivisia.

Helena Ranta-aho

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti