”Minua on turha yrittää!” Sijoitushuijausten torjuminen kuulostaa helpolta, mutta yllättävän moni säästäjä lankeaa loveen. Siksi kannattaa painaa mieleen tyypilliset huijausten tunnusmerkit.
Kun sijoitat säästöjäsi, otat aina riskin, sillä muuten säästöille ei ole mahdollista saada tuottoa. Tuotto on korvausta ottamastasi riskistä.
Esimerkiksi tänä keväänä koronaviruspandemia on aiheuttanut rankkoja kurssiromahduksia pörsseissä ympäri maailmaa. Osakkeisiin tai osakerahastoihin säästäneiden ihmisten sijoitusten arvo on pudonnut. Pörssihistoria kuitenkin kertoo, että aiempina vuosikymmeninä kurssit ovat aina ennemmin tai myöhemmin nousseet alhostaan ja kivunneet uusiin ennätyksiin.
Kurssipudotukset ja muut sijoitusten normaalit riskit on syytä pitää tarkasti erillään sijoitushuijauksista. Rahoitus- ja vakuutusneuvonta Finen uusi opas Säästä ja sijoita viisaasti auttaa säästäjää varomaan huijauksia listaamalla tyypillisimpiä huijauksia ja huijausten tunnusmerkkejä.
Tyypillisimmät huijauksen tunnusmerkit:
- Sijoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.
- Kiire! Sijoituksen tarjoaja hoputtaa asiakasta tekemään päätöksen sijoituksesta.
- ”Vain sinulle”, ”rajoitettu erä”. Näin pyritään lisäämään sijoituksen houkuttelevuutta.
- Sijoituksen tarjoaja soittaa tai lähettää sähköpostia ulkomailta. Asiointi hoituu yleensä englanniksi.
- Palvelutarjoajalla ei ole toimilupaa.
HUOMAA: Sijoituspalvelujen tarjoamiseen Suomessa tarvitaan joko Finanssivalvonnan toimilupa tai toimilupa toisesta maasta ja ilmoitus Finanssivalvonnalle sijoituspalvelujen tarjoamisesta Suomeen. Finanssivalvonnalla on rekisteri toimiluvallisista ja toiminnastaan ilmoituksen tehneistä palveluntarjoajista.
Yleisimpiä keinoja, joilla sijoitushuijauksen uskottavuutta yritetään pönkittää:
- Palveluntarjoajalla on hienot verkkosivut.
- Verkkopalvelusta on voinut seurata sijoitusten kehitystä.
- Myyjä on taitava ja vakuuttava.
- Kaveri suositteli ja on saanut sijoituksesta voittoja.
Oppaassa perusasiaa kaikista sijoitusmuodoista
Huijaukset ovat iso ongelma, ja niiden kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Huijausten yleisyydestä kertoo sekin, että vaikka Finen sijoitusoppaassa huijauksista puhutaan viimeisenä kohtana, niistä puhutaan aika paljon. Säästäjää yritetään auttaa tunnistamaan huijarit.
Pääosa oppaasta on toki muuta kuin huijausinfoa. Tavalliselle säästäjälle suunnatussa oppaassa esitellään tiiviisti perusasiat erityyppisistä sijoitusmuodoista – niin talletuksista, rahastoista ja suorista osakesijoituksista kuin sijoitusvakuutuksista ja asuntosijoittamisestakin.
Ovatpa vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus ja pitkäaikaissäästämisen ps-tilikin saaneet laajahkon oman lukunsa. Uusia sopimuksia niistä ei enää juuri tehdä muun muassa siksi, että niitä koskeva sääntely on mutkikasta ja sitä on muuteltu todella monta kertaa vuosien mittaan.
Oman kodin hankintakin on säästämistä ja sijoittamista
Oppaassa on säästäjälle ja sijoittajalle hyödyllisiä muistutuksia, kuten se, että pankkitalletuskaan ei aina ole niin yksinkertainen tuote kuin voisi kuvitella. Opas myös kiinnittää huomiota sijoittamisen kuluihin esimerkiksi sijoitusrahastoissa ja suorassa osakesijoittamisessa.
Erityisen virkistävää on, että opas huomioi yhtenä säästämisen ja sijoittamisen muotona myös omistusasumisen sekä etuineen (ml. veroedut) että riskeineen. Sijoitusasunnon hankintaan liittyvistä asioista kerrotaan otsikolla Muu asuntosijoittaminen. Näin oppaassa korostuu, että oman kodin hankinta ja asuntolainan ottaminenkin ovat sijoituspäätöksiä.
Ulla Simola
LÄHDE: Säästä ja sijoita viisaasti – eväitä sijoittamiseen tutustuvalle. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine