veronmaksajat.fi

RAHAT

Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani – riittääkö Euroopan talousveturissa hönkää?

Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani – riittääkö Euroopan talousveturissa hönkää?
19.5.2023

Euroopan talousveturi Saksa on ollut jo useita vuosia Suomen tärkein kauppakumppani. Miltä tuleva näyttää suomalaisyritysten kannalta?

Lenita Toivakka Kuva: Liisa Takala

"Näkymät ovat varsin hyvät huolimatta siitä, että Saksan lähiajan talousennusteet ovat heikot. Maassa panostetaan nyt valtavasti ilmastotavoitteiden saavuttamiseen ja digitalisaatioon. Molemmissa Saksa on jäljessä kilpailijamaista, joten niihin laitetaan nyt paljon myös julkista rahaa", Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka sanoo.

"Suomalaisyrityksillä on paljon annettavaa sekä vihreässä siirtymässä että digitalisaatiossa.

Ja olemme saksalaisille tuttu, luotettava ja läheinen kauppakumppani, joten Saksassa on suhteellisen helppoa lähteä liikkeelle." 

Millaisia mahdollisuuksia vihreä siirtymä avaa suomalaisyrityksille?

"Vihreä siirtymä tarkoittaa uusiutuvien energiamuotojen voimakasta kasvua myös Saksassa. Tuuli- ja aurinkovoiman ohella vihreä vety tekee tuloaan pidemmällä aikavälillä.

Saksan sähköistyvä autoteollisuus tarjoaa puolestaan mahdollisuuksia ohjelmisto- ja akkuteollisuudelle.

Suomesta viedään edelleen Saksaan perinteisiä metsäteollisuuden tuotteita. Esimerkiksi biopohjaisille pakkausmateriaaleille on kasvavaa kysyntää.

Moni suomalaisyritys on toiminut jo vuosia alihankkijana saksalaisille autotehtaille. Muutenkin Suomesta viedään paljon niin sanottuja välituotteita saksalaisiin laitteisiin, jotka lähtevät vientimarkkinoille.

Tavoitteena tulisikin olla suomalaisten tuotteiden jalostusarvon nostaminen tutkimus- ja kehittämistoiminnan avulla. Näin tuotannosta jäisi tänne enemmän lisäarvoa Saksan sijaan."

Millaisia riskejä näet Saksan markkinoilla?

"Keskeinen riski on maan talouden heikko kehitys. Jos energian hinta lähtee jälleen kovaan nousuun, tuotantoa voi paeta Saksasta muualle. Tämä voi olla riski yksittäisille yrityksille.

Osaavan työvoiman saatavuus vaivaa koko läntistä Eurooppaa. Saksassa ollaan todella huolissaan, mistä saadaan osaajia eläköityvien työntekijöiden tilalle. Monet toimialat ovat Suomea työvoimavaltaisempia, sillä Saksa on meitä jäljessä digitalisaatiossa." 

Kiina on Saksan suurin vientimaa. Millainen riski maiden välisten suhteiden kiristyminen olisi saksalaisyrityksille?

"Kiina on paitsi tärkeä vientimarkkina myös tärkeä raaka-aineiden ja komponenttien lähde. Jos Kiina-riippuvuutta joudutaan nopealla aikataululla purkamaan, se olisi Saksalle kohtalokasta.

Toisaalta Saksa ei halua toistaa samaa virhettä kuin Venäjän energiariippuvuuden suhteen. Saksalaiset yritykset alueellistavat nyt tuotantoketjujaan ja hakevat tavarantoimittajia lähempää Se on mahdollisuus myös suomalaisyrityksille."

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti