veronmaksajat.fi

RAHAT

Seniorin pankkipalvelut – mistä käteistä, miten maksaa laskut?

Seniorin pankkipalvelut – mistä käteistä, miten maksaa laskut?
8.10.2018

Kysyimme pankeilta, mistä seniori saa helpoimmin käteistä rahaa ja mitä vaihtoehtoja löytyy laskujen maksuun, jos tietokoneen käyttö ei onnistu.

Pankkiasioita voi edelleen hoitaa myös ilman tietokonetta tai älypuhelinta, ja näin moni seniori tekee, vaikka asiointi maksaa enemmän. 

Kuusi pankkia vastasi Taloustaidolle, miten kuvitteellinen asiakas Tuisku voisi hoitaa pankkiasiansa. Tuiskun kädet vapisevat niin, että tietokoneen käyttö on kovin kankeaa. Raha-asioiden hoitaminen verkossa ei siis oikein onnistu, mutta pankkikortin tunnusluvun hän vielä saa kaupassa näpyteltyä. Mukavampi on maksaa käteisellä.

Muuten Tuisku on hyvässä kunnossa ja tottunut käymään asioilla itsenäisesti. Entinen pankki tosin lopetti konttorinsa kaupungista kokonaan, joten nyt on löydettävä uusi pankki, joka palvelee kivijalkakonttorissa. 

Kyselyyn vastasivat Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Lammin Säästöpankki (Säästöpankkiryhmä), Nordea ja OP Ryhmä. 

Laskut suoramaksulla

Kaikki kyselymme pankit suosittelevat Tuiskulle säännöllisten laskun hoitoon maksutonta suoramaksusopimusta pankin kanssa. Se vastaa entistä suoraveloitusta ja tarkoittaa, että pankki maksaa laskun eräpäivänä automaattisesti Tuiskun tililtä.  Suoramaksu soveltuu säännöllisiin maksuihin, joissa veloitettava summa on sama, kuten vuokra tai yhtiövastike.

Toinen vaihtoehto on maksupalvelukuoren käyttö. Tuiskun tulee pyytää konttorista tilisiirtokuoria ja lähettää paperilaskut niissä pankkiinsa. Maksupalvelu maksaa useita euroja per lasku. 

Mitä laskunmaksu maksaa konttorissa?

Laskut voi myös maksaa niissä pankin konttoreissa, joissa laskunmaksu on vielä mahdollista. Hinta vaihtelee pankkiryhmittäin, mutta useimmiten palvelu on kalliimpaa kuin maksupalvelukuoren käyttö. 

Pankki

Maksupalvelu/
lasku, euroa

Maksu konttorissa/ lasku / euroa

Aktia

2,5

5

OP

2

5

Danske Bank

2,20

5

Lammin Säästöpankki

3

6

Handelsbanken

3

3

Nordea

2,25

5

Nordea tarjoaa yhdeksi vaihtoehdoksi myös pankissa olevaa laskunmaksuautomaattia. Sen käytöstä veloitetaan 2,25 euroa/lasku. Muilla pankeilla ei enää ole  maksuautomaatteja.

Vaihtoehtoja laskunmaksuun

Viivakoodillisia laskuja voi maksaa myös R-kioskilla. Kioski perii käsittelymaksuna 4,5 euroa jokaiselta laskulta. Jos maksaa maksukortilla, laskutetaan myös kortin käytöstä aiheutuvat kulut.

Jos Tuiskulla olisi pankkitunnukset, vaikka hän ei verkkopankkia muuten käyttäisikään, hän voisi maksaa ainakin Danske Bankin, Nordean ja OP:n asiakkaana laskuja myös puhelimitse pankin asiakaspalvelun kautta. Tähän ei tarvita älypuhelinta. Nordea kehottaa Tuiskua ottamaan käyttöön puhuvan tunnuslukulaitteen, joka helpottaa puhelimessa tunnistautumista.

OP suosittelee, että Tuisku tutustuisi OP:n uuteen Saavutettava.op.fi-palveluun, joka on suunniteltu esteettömäksi ja mahdollisimman helppokäyttöiseksi. Se soveltuu hyvin juuri laskujen maksamiseen. Jatkossa puheohjattavat palvelut voivat helpottaa Tuiskun asiointia.

”Yksi vaihtoehto on antaa tilin käyttöoikeus jollekin läheiselle laskujen maksua varten”, Janne Sandgren Danske Bankista sanoo. Käyttöoikeudesta pitää aina sopia pankin kanssa. 

Mistä käteistä?

Kuten Tuiskukin tietää, pankkien konttoriverkosto on harventunut eikä kaikista konttoreista saa käteistä eikä niissä voi maksaa laskuja. Suurista käteisnostoista pyydetään ilmoittamaan etukäteen.

 

Pankki

Konttoreita henkilöasiakkaille, kpl

Käteiskonttoreita, kpl

OP

400

350

Nordea

120

13 *

Handelsbanken

40

n. 40

Aktia

32

28

Lammin Säästöpankki

10

6**

Danske Bank

33

4

*Käteistä rahaa voi tilata Nordeasta myös lähimpään postiin.

** Käteistä voi nostaa muistakin Säästöpankkiryhmän kassapalveluita tarjoavista konttoreista ympäri Suomen. Säästöpankkiryhmällä on konttoreita yhteensä 150.

Pankin konttori tai seinässä oleva automaatti eivät kuitenkaan ole ainoita paikkoja saada käteistä rahaa. Sitä saa monien pankkien korteilla ilman käsittely- tai muita kuluja myös K-kauppojen kassoilta ja Tokmannilta ostosten yhteydessä.

Jopa R-kioskilta voi nostaa korttiostoksen yhteydessä korkeintaan 50 euroa, mikäli kioskin kassassa on riittävästi rahaa. K-kaupoissa maksiminosto on 200 euroa. S-ryhmän toimipisteissä voi nostaa rahaa ja maksaa laskuja S-pankin kortilla.  

Lue lisää seniorin pankkipalveluista Taloustaito-lehdestä 9/2018. Lehti ilmestyy 10. lokakuuta. Voi lukea jutun myös näköislehdestä. Rekisteröidy Veronmaksajien verkkopalvelujen käyttäjäksi.

Katri Isotalo  

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti