Mikä on yksityisen terveydenhuollon rooli, kun suomalainen terveydenhuolto yritetään saada kuntoon pidemmällä aikavälillä?
"Tästä asiasta voi antaa vain valistuneita arvauksia. Emme nimittäin tiedä, mikä on ylipäätään terveydenhuollon toimintakenttä ja palvelulupaus tulevaisuudessa. Tämä on eduskunnan ja lakeja valmistelevien ministeriöiden vastuulla.
Käytännössä palvelulupaus tarkoittaa priorisointia – mitä terveydenhuolto tekee ja mitä ei. Näin määrittyisi myös yksityisten terveyspalvelujen toiminta-alue.
Joka tapauksessa yksityisellä terveydenhuollolla tulee olla oma roolinsa jatkossakin. Ajatus siitä, että julkisella puolella olisi monopoli terveyspalvelujen tuottamisessa, on alan kehityksen kannalta haitaksi", Helsingin yliopiston terveydenhuollon professori Kristiina Patja vastaa.
Yksityinen sosiaali- ja terveysala on tehnyt kustannusvertailuja, joiden mukaan yritykset pystyvät tuottamaan terveyspalveluja julkista puolta edullisemmin. Pitääkö tämä paikkansa?
"Yksityisen ja julkisen puolen tuotantokustannusten vertailu on sama asia kuin laittaisi Porschen ja halkokuormaa perässään vetävän Škodan kilpailemaan samalle viivalle.
Julkisella puolella tehdään paljon asioita, jotka eivät yksityisiä alan yhtiöitä juuri rasita.
Julkinen sektori esimerkiksi kouluttaa kaikki terveysalan ammattilaiset, tutkii uudet lääkkeet ja arvioi uusien leikkaushoitojen turvallisuuden ja laadun. Kustannuksia aiheutuu varautumisesta kriisitilanteisiin, kuten pandemiaan."
Miten yritystoiminta ja osakeyhtiölakiin kirjattu velvollisuus tuottaa voittoa sopivat terveydenhuoltoon?
"Yritys ei voi kovin kauan tuottaa voittoa, jos toiminnan laatu on sutta ja sekundaa. Eikä voiton tavoittelu ole yrityksen ainoa tavoite. Sen tulee toimia niin, että liiketoiminta on turvattu pitkälle tulevaan.
Olen paljon tekemisissä terveyspalveluyritysten kanssa, enkä ole törmännyt vielä yhteenkään yrityksen johdon tai hallituksen edustajaan, joka ei pyrkisi toimimaan vastuullisesti.
Yrityksen voiton maksimointi ja vastuullisuus eivät ole automaattisesti ristiriidassa keskenään. Tällä hetkellä toimintaympäristö mahdollistaa voittojen maksimoinnin. Esimerkiksi vuokralääkäritoimintaa ei säännellä tai sille ei aseteta kriteereitä. Neljännen vuosikurssin lääketieteen kandidaatille maksetaan keikkatyöstä pahimmillaan enemmän kuin kokeneelle kirurgille, vaikka vuokralääkärin työ ei vastaa laadultaan erikoislääkärin työtä.
Toimintaympäristö mahdollistaa tämän, joten vain harva yritys jättäisi mahdollisuuden käyttämättä."
TERVEYSALA TARJOAA VAKAATA TUOTTOA JA ISOJA RISKEJÄ | Helsingin pörssistä löytyy suppea, mutta monipuolinen kattaus terveysalan yhtiöitä. Tarjolla on sekä tasaista tulovirtaa tahkoavia että kovalla riskillä läpimurtoa hakevia yhtiöitä. Lue juttu täältä >>
Matti Remes