Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän saama luovutusvoitto on verovapaata, jos myydyn omaisuuden myyntihinta vuoden aikana on yhteensä enintään 1 000 euroa.
Raja on tarkka: jos kaikki omaisuuden myyntihinnat yhteensä ylittävät 1 000 euroa, myynneistä syntyneet voitot lasketaan yhteen ja voittojen yhteismäärä on veronalaista tuloa. Veronalaista tuloa ei ole tällöin vain 1 000 euron myyntihintojen ylittävä osuus, vaan voitot kokonaisuudessaan.
Myynnit verotetaan sen vuoden verotuksessa, jonka aikana myynnistä on tehty sitova sopimus.
Sillä ei ole merkitystä, minkä omaisuuslajin myynnistä luovutushinnat ovat kertyneet. Verovapaaksi jäävät luovutushinnat voivat koostua esimerkiksi rahastojen, osakkeiden tai periaatteessa vaikka kiinteän omaisuuden myynnistä. Tosin alhaisen rajan takia käytännössä verovapaiksi luovutuksiksi jäävät yleensä vain pienet arvopaperi- ja rahastomyynnit.
Tuhannen euron luovutushintojen rajaa laskettaessa ei oteta huomioon tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksia eikä sellaisen omaisuuden luovutuksia, jotka on muuten säädetty verovapaiksi, kuten oman asunnon verovapaa myynti.
Kaiken muun kuin edellä mainitun omaisuuden luovutushinnat otetaan huomioon, kun lasketaan 1 000 euron rajaa. Listaamattoman yhtiön pääomanpalautus voi tietyin edellytyksin olla luovutusvoittoon rinnastuva, ja näissä tapauksissa se otetaan huomioon 1 000 euron rajaa laskettaessa. Osinkona verotettavia pääomanpalautuksia ei huomioida.
ESIMERKKI 1: Elina myy verovuoden aikana yhtiön X osakkeita 300 eurolla, yhtiön Y osakkeita 500 eurolla ja yhtiön B osakkeita 150 eurolla. Muuta omaisuutta Elina ei ole myynyt saman vuoden aikana.
Koska osakkeiden luovutushinnat verovuoden aikana ovat alle 1 000 euroa (950 euroa), myynneistä syntynyt voitto ei ole Elinan veronalaista tuloa.
ESIMERKKI 2: Elina myy edellisten osakkeiden lisäksi myös yli kahden vuoden ajan omana vakituisena asuntonaan käyttämänsä huoneiston. Huoneiston myyntihintaa ei lasketa mukaan luovutushintoihin, kun lasketaan 1 000 euron verovapaiden luovutusten rajaa. Sekä osakkeiden myynnit ja että asunnon myynti ovat Elinalle verovapaata tuloa.
ESIMERKKI 3: Jos Elina myisi samana vuonna vielä vapaa-ajan asuntonsa, olisivat osakkeiden myynnit veronalaisia, sillä vapaa-ajan asunnon myynti lasketaan mukaan 1 000 euron rajaan.
ESIMERKKI 4: Elinan myymien osakkeiden myyntihinnat vuoden 2021 aikana ovat yhteensä 950 euroa. Hän miettii vielä, myisikö C-yhtiön osakkeita 500 eurolla. Jos hän myy osakkeet vasta tammikuussa 2022, vuoden 2021 myynnit ovat verovapaita. Jos hän myy osakkeet vielä loppuvuoden 2021 aikana, kaikki myynnit ovat veronalaisia.
Pieni tappio voi olla vähennyskelpoinen
Luovutustappio on vähennyskelpoinen, vaikka myynnit verovuoden aikana ovat alle 1 000 euroa, jos näiden myyntien hankintamenot ovat yhteensä yli 1 000 euroa. Tappiot ja voitot lasketaan erikseen eikä tappioita vähennetä esimerkiksi verovapaasta voitosta.
ESIMERKKI 5: Elina on myynyt yhtiöiden X, Y ja B osakkeita seuraavilla myyntihinnoilla: yhtiön X osakkeiden myyntihinta on 300 euroa, yhtiön Y osakkeiden 500 euroa ja yhtiön B osakkeiden 150 euroa (myyntihinnat yhteensä 950 e).
Osakkeiden hankintamenot ovat olleet seuraavat: X-osakkeet 500 euroa, Y-osakkeet 400 euroa ja B-osakkeet 140 euroa (hankintamenot yhteensä 1 040 e).
Koska osakkeiden hankintamenot ovat yli 1 000 euroa, Elina voi vähentää X-osakkeiden myynnistä syntyneen luovutustappion. Y- ja B-osakkeiden luovutusvoitto on verovapaata, eikä tappiota vähennetä niiden voitoista. Elinan myymien osakkeiden voitto on verovapaa ja tappio vähennyskelpoinen. Elinalla ei ole veronalaisia luovutusvoittoja, joten tappio voidaan vähentää Elinan verovuoden muista pääomatuloista tai siitä vahvistetaan luovutustappio, joka on viiden seuraavan vuoden ajan vähennettävissä luovutusvoitoista.
Jos Elinan myymien osakkeiden hankintahinnat olisivat yhteensä alle 1 000 euroa, ei tappio olisi vähennyskelpoinen.
Hanna Silander
Kirjoittaja on Veronmaksajien verojuristi