veronmaksajat.fi

RAHAT

Toiveet korkojen nousun loppumisesta virisivät taas

Toiveet korkojen nousun loppumisesta virisivät taas
8.8.2023

Asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor jatkoi kesällä pitkää tietään ylöspäin, mutta heinäkuun lopulla nousu näytti hyytyvän. Joko ”nousukausi” olisi ohi? Jos ei nyt, niin milloin – sitä on arvuuteltu jo kuukausikaupalla.

Euroalueen inflaatio on osoittautunut sitkeäksi, ja Euroopan keskuspankki EKP yrittää hillitä sitä ohjauskorkojaan nostamalla. EKP:n koronnostot puolestaan heijastuvat euriboreihin.

Ei inflaatio ole vieläkään EKP:n tavoittelemalla tasolla, mutta on jo selvästi hidastunut. Kun samaan aikaan euroalueen talouskehityksen pelätään hiipuvan, ekonomistit arvelevat, että EKP ei ehkä enää nostaisi korkojaan – tai että nostaisi ehkä enää kerran, syyskuussa.

Euriborien varsinaista laskua ei kukaan taida odottaa.

Suomessa talousodotukset ovat haljut. Elinkeinoelämän keskusliiton barometrikyselyn mukaan yritysten suhdanneodotukset ovat kääntyneet laskuun. Palvelualoilla on mennyt hyvin, mutta nekin odottavat syksystä hidastuvaa.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien taloustunnelmat ovat jämähtäneet kovin pessimistisiksi. Ne ovat paremmat kuin vuosi sitten, mutta tuntuvasti pitkän ajan keskiarvoa huonommat.

Puolitoista vuotta hintojen ja korkojen nousu on ollut päivittäinen puheenaihe. Se näkyy kuluttajien kukkarossa ja talousluottamuksessa. Heinäkuussa vajaa kolmannes kuluttajista uskoi oman taloutensa jo kohenevan seuraavan vuoden aikana, mutta nyt suuri osa kuluttajista kertoo, että aikoo vähentää rahankäyttöään kestokulutustavaroihin, kodin remonttiin tai muihin hintaviin hankintoihin.

Sen sijaan asunnonostoaikeet olivat hiukan yllättävästi pitkän ajan keskiarvossa: 12 prosenttia kuluttajista harkitsi hankkivansa asunnon seuraavan vuoden kuluessa. Pudonnut hintataso alkaa houkutella?

Toistaiseksi asuntokauppa on ollut hyhmeessä. Jos vertailukohtana on korona-ajan hurja kaupankäynti, luvut ovat totta kai rumia, mutta markkinoiden verkkaisuus näkyy selvästi myös pitkän aikavälin vertailussa. Tämän vuoden toisella neljänneksellä kauppamäärä oli noin 29 prosenttia pienempi kuin viiden vuoden keskiarvo.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti