Tuliko sijoituksistasi tappiota? Tappio ei jää kokonaan omaan piikkiisi, kunhan varmistat, että pääset vähentämään tappion verotuksessasi.
Luovutustappiosäännökset muuttuivat vuoden 2016 alussa siten, että yksityishenkilö tai kuolinpesä, joka ei voi vähentää luovutustappiota luovutusvoitosta, saa vähentää sen muista pääomatuloistaan. Tätä ennen vahvistetuille luovutustappioille oli tiukemmat vähennyssäännöt ja verovelvollisten oli vaikeampaa päästä hyödyntämään niitä verotuksessaan.
Mistä voit vähentää luovutustappiosi?
Luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti omaisuuden luovutuksesta aiheutuneista luovutusvoitoista. Jos luovutusvoittoja ei ole, luovutustappiot vähennetään mistä tahansa veronalaisista pääomatuloista.
Luovutustappioita päästään siis vähentämään eri omaisuuslajien kesken joustavasti siten, että esimerkiksi pörssiosakkeiden luovutustappio voidaan vähentää vaikkapa kesämökin luovutusvoitosta tai muista pääomatuloista, jotka eivät ole luovutusvoittoina verotettavia.
Muita pääomatuloina verotettavia tuloja ovat esimerkiksi
- puun myyntitulot,
- vuokratulot,
- pörssiyhtiöiden osingot ja muut pääomatuloina verotettavat osingot,
- muut korkotulot kuin lähdeverotetut korot sekä
- vapaaehtoisista eläkevakuutuksista, ps-sopimuksista tai osakesäästötililtä saadut, pääomatuloina verotettavat suoritukset.
Ansiotuloista ei voi vähentää
Vanhoista vapaaehtoisista eläkevakuutuksista voi saada myös ansiotuloina verotettavaa eläkettä, ja siitä ei voi vähentää luovutustappioita. Vakuutusyhtiö antaa näissä tapauksissa selvityksen, missä suhteessa vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta saadaan pääoma- ja/tai ansiotuloja.
Voit vähentää luovutustappioita myös noteeraamattomista yhtiöistä maksetuista, pääomatuloina verotettavista osingoista riippumatta siitä, ovatko ne 25- vai 85-prosenttisesti pääomatuloina verotettavia. Ansiotuloina verotettavista osingoista et voi luovutustappioita vähentää.
Talletuskoroista ei voi vähentää
Luovutustappioita ei voi vähentää lähdeverotettavista korkotuloista, joita tyypillisesti ovat pankkitilien talletuskorot.
Milloin luovutustappiot voi vähentää?
Jos olet tehnyt sitovan tappiollisen kaupan verovuoden aikana, on kyse sen verovuoden luovutustappiosta. Näin siitäkin huolimatta, että saisit rahat kaupasta vasta seuraavan verovuoden puolella.
Luovutustappiot ovat vähennyskelpoisia tappioiden syntyvuoden ja seuraavien viiden verovuoden aikana.
Luovutustappiot vähennetään ikäjärjestyksessä vanhimmista alkaen.
Jos olet siis verovuoden aikana myynyt omaisuutta sekä voitolla että tappiolla ja lisäksi sinulla on vanhoja tappioita käyttämättä, vähennetään voitoista ensin vanhimmat tappiot ja vasta sitten voiton syntymisvuoden aikana muodostuneet luovutustappiot.
Verovuoden luovutusvoittoja ja -tappioita ei siis ensin netoteta yhteen ja vasta sitten vähennetä jäljellä olevasta voitosta aiempien vuosien tappioita. Tämä vähennysjärjestys on verovelvolliselle hyvä, koska luovutustappiot eivät vanhene näin menettelemällä niin helposti kuin netottamalla verovuoden aikaiset luovutustappiot voitoista tai muista pääomatuloista.
Missä järjestyksessä verovähennyksiä tehdään?
Vähennysjärjestys on säädetty niin, että ennen luovutustappioiden vähentämistä vähennetään pääomatuloista niiden hankkimisesta koituneet kustannukset. Esimerkiksi vuokratuloista vähennetään ensin vähennyskelpoiset yhtiövastikkeet ja remonttikustannukset. Luovutustappiot vähennetään vasta vuokratulosta, joka jää jäljelle kulujen vähentämisen jälkeen.
Mikäli verovelvollisella on tulonhankkimislainaa vaikkapa tästä vuokra-asunnosta, saadaan luovutustappiot kuitenkin vähentää ennen lainan korkojen vähentämistä.
Osakesäästötilin lopetuksesta ei synny luovutustappiota
Osakesäästötilin (kuten ei myöskään kapitalisaatiosopimuksen taikka säästöhenkivakuutuksen) lopettamisesta ei aiheudu verotuksessa luovutustappiota, vaikka sopimusta lopetettaessa varoja saataisiinkin ulos vähemmän kuin tilille on sijoitettu.
Tällainen tappio vähennetään puhtaasta pääomatulosta luovutustappioiden jälkeen ennen muita pääomatuloista tehtäviä vähennyksiä.
Siltä osin kuin tappioita ei verovuonna ole voitu vähentää, ne otetaan huomioon pääomatulolajin tappiota vahvistettaessa ja voidaan vähentää seuraavan kymmenen verovuoden aikana pääomatuloista. Tappioita ei kuitenkaan oteta huomioon pääomatulolajin alijäämää vahvistettaessa, eikä siitä saa alijäämähyvitystä.
Juha-Pekka Huovinen
Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi