KARON PÖRSSI "Hämmentävän hyvä suoritus. Pitää ihan hattua nostaa", sanoo FIM Fennon salkunhoitaja Juha Varis päällimmäisenä kommenttinaan Helsingin pörssin yhtiöiden toisen neljänneksen tulossesongista.
Hämmentävän hyvää on se, kuinka pienin vaurioin suomalaisyhtiöt selvisivät koronan ykkösaallosta.
"Monet analyytikot, erityisesti kansainväliset talot, laittoivat Q2-ennusteet varsin mekanistisesti sen perusteella mitä tapahtui finanssikriisissä 2008, ja kun firmat sitten pystyivät reagoimaan tilanteeseen viikoissa, niin lopputulos oli monen yhtiön kohdalla kymmeniä prosenttia parempi kuin mitä odotettiin", Varis jatkaa.
Jenkeissä neljä viidestä löi ennusteet
Sama ilmiö näkyi myös maailmalla. Factsetin S&P 500 -indeksin yhtiöistä keräämien tietojen mukaan peräti 83 prosenttia yhdysvaltalaisista suuryhtiöistä löi analyytikkoennusteet, kun mittarina käytetään osakekohtaista tulosta. Tulosylittäjien osuus on suurempi kuin kertaakaan sinä aikana, kun Factset on kerännyt vastaavia vuosineljännestulostietoja. Factset aloitti tilaston laatimisen vuonna 2008.
Yhtä lailla yhdysvaltalaisyhtiöiden tulosylitykset olivat suuremmat kuin kertaakaan tilaston historiassa. Yhteenlasketut tulokset ylittivät analyytikko-odotukset 22 prosentilla eli yli viidenneksellä. Factsetin tiedot perustuvat elokuun 7. päivänä vallinneeseen tilanteeseen, jolloin tuloksensa oli kertonut 89 prosenttia S&P 500 -indeksin yhtiöistä.
Toimialoista parhaassa vedossa oli informaatioteknologia, jossa peräti 93 prosenttia yhtiöistä ylitti ja vain neljä prosenttia alitti odotukset. Myös raaka-ainefirmat, teollisuusyritykset ja terveydenhuoltosektori ylittivät odotukset yli 90-prosenttisesti. Sen sijaan raaka-aine- ja kiinteistösijoitusyhtiöstä samoin kuin ei-välttämättömän kulutuksen tuotteiden valmistajista löytyi suhteessa vähiten positiivisia ja suhteessa eniten negatiivisia tulosyllättäjiä.
Vaikka odotukset ylittyivät, tulokset romahtivat suhteessa viime vuoden vastaavaan jaksoon peräti 34 prosenttia. S&P 500 -yhtiöiden liikevaihdot jäivät hurjat kymmenen prosenttia vuoden 2019 kevätkauden alapuolelle.
"Yllättävän hyvän" sijaan yhdysvaltalaisyhtiöiden tulossesonkia voi luonnehtia myös sanoilla "ei niin surkea kuin pelättiin".
Analyytikot odottavat tulosalhon jatkuvan kolmannella neljänneksellä. S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulosten odotetaan laskevan viime vuoden kolmannen neljänneksen luvuista 23 prosenttia. Vuoden viimeiselle neljännekselle uumoillaan 13 prosentin tuloslaskua.
Tokmannista riemunhihkaisuja
FIMin Suomi-osakerahastoa FIM Fennoa hoitavalle Juha Varikselle jäi suomalaisyhtiöiden sesongista parhaiten mieleen Tokmanni, joka oli heinäkuun lopussa rahaston seitsemänneksi suurin omistus reilun neljän prosentin painolla.
"Omatkin fiilikset yhtiöstä ja sen pärjäämisestä koronakriisissä vaihtelivat kolmen kuukauden aikana. Kriisin puhjettua johto vaikutti yllätetyltä, asiakasvirrat laskivat selvästi, ja huolestuin, kun yhtiö ei aloittanut massiivista säästöohjelmaa. Onneksi ei, sillä loppujen lopuksi toinen neljännes oli Tokmannin kaikkien aikojen paras kakkoskvartaali, kun kauppa kävi vilkkaana ja Tokmanni jatkoi markkinaosuuden ottamista. Niin hyvin, että henkilöstölle voitiin jopa jakaa bonukset."
Pettymyksiksi Varis nostaa Wärtsilän ja YIT:n sekä lihanjalostajat Atrian ja HKScanin.
"Wärtsilän tulospohjan ennustaminen on haastavaa. YIT:llä taas olisi pitänyt olla tuhannen taalan paikka, kun kilpailijat ovat taseongelmissa, mutta näköjään YIT:lläkin oli liikaa heikkoja projekteja."
Hyvää markkinatilannetta olisi voinut uumoilla myös lihanjalostajien kuluttajamyynnille, kun suomalaiset ovat lomailleet kotimaassa grilliensä äärellä. Tulokset jäivät kuitenkin odotuksista.
Fundapuolen ja markkinoissa kiinni olevan aivopuoliskon kamppailu
Toisen neljänneksen tuloskausi ei aiheuttanut juuri muutoksia FIM Fennon salkkuun.
"Tulokset olivat hyviä ja salkku pärjäsi mainiosti", Juha Varis sanoo.
Heinäkuun lopussa Fennon suurimmat omistukset olivat tutut suuryhtiöt Nokia, Fortum ja Sampo. Pörssijäteistä Kone ja metsäyhtiöt eivät kuuluneet Fennon kymmenen suurimman sijoituksen joukkoon. Pienemmistä yhtiöistä Fennon salkussa suhteellisen suurella painolla olivat Tokmannin lisäksi Musti Group ja Qt.
Koronapandemiaa, Yhdysvaltain presidentinvaaleja... Millä mielin odotat alkavaa pörssisyksyä, Juha Varis?
"Osakekursseilla näyttää olevan kova into nousta ylöspäin. Edes koronatartuntojen kääntyminen nousuun ei ole katkaissut tätä. Aivojeni fundapuoli on indeksitasoista ja menosta huolissaan, mutta markkinassa kiinni oleva puoli näkee vielä nousupotentiaalia. Näiden välistä kamppailua tässä varmaan käydään tämä syksy…"
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa YIT:tä, HKScania, Nokiaa, Fortumia ja Sampoa.