Helsingin pörssissä heinä–syyskuun tuloskausi oli siedettävä, mutta kasvu oli monella yhtiöllä tiukassa. Pörssissä odotukset paremmasta siirtyvät eteenpäin, tällä kertaa ensi vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Kesko ja Nordea olivat heinä–syyskuun tuloskaudella yllättävänkin kovassa vedossa.
Helsingin pörssin tuloskautta varjostivat monen yhtiön antamat negatiiviset tulosvaroitukset. Keskimäärin ottaen heinä–syyskuun tulokset ovat asettuneet kuitenkin olosuhteisiin nähden kohtuulliselle tasolle.
"Tuloskausi on ollut tyydyttävä tai ainakin siedettävä. Tulosjuhlia ei tietenkään ole käynnissä, mutta ennen tuloskautta pelkäsin pahempaankin", analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen sanoo.
Hänestä kolmannen vuosineljänneksen tulostaso kertoo, että yritykset ovat pystyneet sopeutumaan tuotteiden ja palvelujen keskimäärin heikkona jatkuvaan kysyntään ja pitämään kulunsa kurissa.
"Moni yhtiö teki tuloksensa säästämällä, kun liikevaihdot eivät oleellisesti kasvaneet."
Euroopan markkinat vetävät yhä heikosti
Yhtiöiden liikevaihdon kehitys oli Viljakaiselle lievä pettymys. Monille Helsingin pörssin yhtiöille tärkein markkina on Eurooppa, jonka talouskehitys on edelleen vaisua.
"Vielä alkuvuodesta odotettiin, että inflaation hellittäminen, koronlaskut ja lisääntyvä luottamus elvyttäisivät sekä kuluttajien että yritysten osto- ja investointiaktiviteettia. Tämä skenaario kuitenkin lässähti kesän ja syksyn aikana."
Metsäyhtiöiden näkymät olivat alkuvuonna jo hieman kirkkaammat viime vuoden historiallisen syvän suhdannekuopan jälkeen. Kolmannella neljänneksellä meno kuitenkin jälleen hyytyi.
"Suurten metsäyhtiöiden tuloskausi oli selvä pettymys, vaikka tulokset kasvoivatkin suhteellisesti merkittävästi surkeista vertailuluvuista", Viljakainen sanoo.
Rakennusalalla jatkuvat vaikeudet näkyivät selvästi tuloskatsauksissa, eikä elpymistä ole toistaiseksi näköpiirissä etenkään asuntorakentamisessa. Etenkin YIT:n lisärasitteena on yhä myymättömien asuntojen suuri määrä.
Isoilta konepajoilta kelpo tuloksia
Helsingin pörssin suuret konepajat menestyivät varsin hyvin, vaikka asiakasyritykset ovat edelleen investoinneissaan varsin varovaisia. Yhtiöiden tuloskuntoa paransivat kuitenkin huollon kaltaiset palvelut ja oman toiminnan tehostamiset.
Isoista konepajoista esimerkiksi lastinkäsittely-yhtiöt Cargotec ja Kalmar esittelivät vahvat tulosluvut. Sen sijaan pienempien alan pörssiyhtiöiden tuloksissa oli enemmän hajontaa. Osa yrityksistä kärsii edelleen liikevaihdon laskusta ja tuotteiden heikosta kysynnästä.
"Myös kuluttajamarkkinoilla toimivien pörssiyhtiöiden tuloksissa oli huomattavaa vaihtelua", Antti Viljakainen toteaa.
Kesko teki hyvän tuloksen, sillä päivittäistavaroiden ohella myös rakentamisen ja talotekniikan kaupassa tapahtui käänne parempaan.
Myös Harvia ylsi vahvaan tulokseen. Sauna- ja spa-tuotteita valmistavan yhtiön vahvuus on, että sen liikevaihdosta iso osa tulee vaisun kotimarkkinan sijaan viennistä.
Sen sijaan vaihtoautojen kauppaketju Kamux ja lentoyhtiö Finnair jäivät heikoille tulostasoille. Tämä osoittaa, että kokonaisuutena harkinnanvarainen kulutus etenkin Suomessa ja Euroopassa on yhä vaimeaa.
Yhtiöiltä varovaisia arvioita tulevasta
Sijoittajia kiinnostavat nyt pörssiyhtiöiden arviot ensi vuodesta. Suurin osa yhtiöistä kommentoi kuitenkin tulevaa varovaisin sanankääntein.
"Tämä on toisaalta tyypillistä kolmannen vuosineljänneksen tuloskaudella. Yritysten taloudelliset ohjeistukset tälle vuodelle on jo yleensä annettu ja ensi vuoden budjetointi on käynnissä", Viljakainen huomauttaa.
Kuluttajamarkkinoilla toimiville yrityksille toivoa paremmasta antavat ostovoiman vahvistuminen, inflaation taittuminen ja korkojen lasku. Teollisuudessa odotetaan, että varastoja purkaneet asiakkaat ovat taas valmiita tekemään uusia tilauksia ja investointeja.
Euroopan talouden hidas toipuminen ja heikko kulutuskysyntä kotimaassa ovat laimentaneet odotuksia tulevasta Helsingin pörssissä. Uusia ikäviä yllätyksiä voi tulla geopolitiikasta, jossa jännitteitä riittää.
"Yhdysvaltain presidentinvaaleissa tulos oli selkeä. On kuitenkin vielä epäselvää, millaista politiikkaa Donald Trump alkaa harjoittaa ja miten se heijastuu Eurooppaan."
Alkuvuosi voi olla edelleen hankalaa
Epävarmuus näkyy myös talousennusteissa, joissa on paljon hajontaa. Suomen Pankki ennustaa ensi vuodelle Suomeen 1,1 prosentin talouskasvua. Finanssiryhmä OP ennakoi kasvun kiihtyvän peräti 2,0 prosenttiin.
Elinkeinoelämän keskusliiton tuorein suhdannekatsaus ennustaa ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle jo hieman vahvempia lukuja. Teknologiateollisuus ry taas kertoo maan suurimman vientialan kärsivän edelleen tilausten arvon laskusta ja kysynnän heikkenemisestä.
Antti Viljakaisen mielestä talouden elpyminen edellyttää inflaation taittumisen ja korkojen laskun lisäksi kuluttajien ja yritysten luottamuksen palautumista. Paranevien talouslukujen lisäksi se vaatii, ettei kotimaasta ja maailmalta tulisi enää kovin paljon lisää uusia negatiivisia uutisia.
Viljakainen huomauttaa, että luottamuksen palautuminen näkyy joka tapauksessa viiveellä pörssiyhtiöiden tuotteiden ja palvelujen kysynnässä.
"Ainakin ensi vuoden alkupuolisko on yhtiöille vielä keskimäärin varsin haastavaa aikaa. Odotukset paremmasta kohdistuvat nyt selvästi ensi vuoden jälkimmäiselle puoliskolle."
Kesko ja Nordea yllättivät
Kansanosakkeisiin kuuluvat Kesko ja Nordea olivat heinä–syyskuun tuloskaudella yllättävänkin kovassa vedossa. Tässä Inderesin analyytikon Olli Koposen nostot tuloskaudesta.
ONNISTUJAT
Kalmar
Lastinkäsittely-yhtiön numerot olivat kauttaaltaan joko Inderesin odotusten mukaisia tai niitä paremmat. Etenkin kannattavuus oli vahva, ja yhtiö nosti ohjeistustaan kuluvalle vuodelle.
Kesko
Kauppakonsernin tulos ylitti markkinoiden odotukset reippaasti. Tulosyllätys johtui rakentamisen ja talotekniikan trendin kääntymisestä kohti kasvua.
Atria
Lihatalon myyntiä vauhditti Suomessa lämmin grillikausi ja kasvu Ruotsissa. Tuotannossa valmistuneet investointi- ja tehostamishankkeet vahvistivat puolestaan merkittävästi kannattavuutta.
Digia
Ohjelmistoyhtiön liikevaihto kasvoi orgaanisesti hieman odotuksia paremmin, ja tulos ylitti ennusteet heittämällä. It-alan heikoilla markkinoilla suoritus oli toimialan parasta.
Nordea
Pankkikonsernin korkokate ja palkkiotuotot kehittyivät ennusteiden mukaisesti, mutta käyvän arvon muutokset ja kulutaso johtivat positiiviseen yllätykseen. Nordea tarkasti ylöspäin tämän vuoden kannattavuusohjeistustaan.
Lapwall
Katto- ja seinäelementtivalmistaja on hyvässä iskussa, sillä hieman odotuksia korkeampi liikevaihto valui tehokkaasti tulokseen. Myös uusia tilauksia tuli hyvin, vaikka uudisrakentamisen markkina on yhä hankala.
PETTYMYKSET
Metsä Board
Metsäyhtiön liikevaihto ja kannattavuus jäivät ennusteista. Yhtiö on kärsinyt viime aikoina merkittävästi kuluttajien varovaisuudesta ja Pohjoismaiden puumarkkinoiden kiristymisestä.
Martela
Heikot tilausmäärät laskivat toimistokalustevalmistajan liikevaihtoa rajusti, mikä teki yhtiön luvuista yllättävän heikot kausiluonteisesti tärkeällä tuloskaudella.
Sitowise
Rakennetun ympäristön konsulttiyhtiön tulos oli pettymys. Talonrakentamisen liiketoiminnot kärsivät heikosta markkinasta. Rakentamisen on lähdettävä kasvuun, jotta tulos voi nousta entisille tasoilleen.
Suominen
Kuitukangasvalmistajan tulos jäi selvästi vertailukaudesta ja ennusteista merkittävien operatiivisten haasteiden vuoksi. Yhtiön mukaan ne aiheuttivat tuotantokatkoja ja kuluja.
Siili
Ohjelmistoyhtiön laskenut liikevaihto ja kannattavuus jäivät odotuksista. Jos markkinatilanne ei parane, laskukierrettä on vaikea katkaista. Uuden tulosvaroituksen riski on selvä.
Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions
Matti Remes