veronmaksajat.fi

RAHAT

Tutkimus: Ympäristö­ystävällinen ruokavalio on myös edullinen valinta

Tutkimus: Ympäristö­ystävällinen ruokavalio on myös edullinen valinta
11.7.2024

Pienellä ruokavaliomuutoksella voi vähentää ruuan kulutuksen kasvihuonepäästöjä. Osa kuluttajista kokee kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtymisen vaikeaksi.  

Käytettävissä olevat tulot ja hinta eivät ole esteinä ympäristöystävällisen ja ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion noudattamiselle. Vallitsevat ruokailutottumukset ovat pitkälti kiinni asenteissa, ilmenee Luonnonvarakeskuksen tuoreimmasta tutkimuksesta.

Just food -projektissa selvitettiin ilmastoystävällisen ja ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion ominaisuuksia Suomessa.  Selvisi, että ympäristöystävällistä ja ravitsevaa ruokavaliota on mahdollista toteuttaa edullisesti.

Ilmastovaikutusten vähentäminen kolmanneksella onnistuu noudattamalla joustavia ja terveellisiä ruokailutottumuksia, joihin sisältyy myös eläinperäisten tuotteiden, kuten maitotuotteiden, kulutusta.

Kasvispainotteinen ruokavalio on ympäristön ja terveyden kannalta paras valinta, mutta moni kokee sen vaikeaksi. Ruokaan liittyvät asenteet ja tiedon puute saattavat vaikeuttaa uuden ruokavalion omaksumista.

Kulttuurisella hyväksyttävyydellä on iso rooli muutoksessa. Se tarkoittaa sitä, että ruokailutottumukset ovat yhteensopivia ihmisten arkipäiväisten syömistapojen sekä juhlaperinteiden sosiaalisten käytäntöjen kanssa.

Esimerkiksi makkara on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Se on erityisen suosittua grillauskautena, ja makkaraa käytetään ylipäätään monissa ruokalajeissa. Makkaran korvaaminen terveellisemmällä ja ympäristön kannalta kestävämmällä kasvispohjaisella vaihtoehdolla on toivottava muutos, mutta aiheuttaa todennäköisesti myös vastustusta.  

Jenni Vihtkari

Tutkimukset toteutettiin Luonnonvarakeskuksen johdolla yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Tutkimus on osa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Just Food-hanketta, jossa tarkastellaan, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti. 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti