Uudella vertailusivustolla voi vertailla eri pankkien kuluttajille tarjoamien maksutilien ja niihin liittyvien palveluiden hintoja.
Mitä maksaa ulkomaan tilisiirto pankin verkkopalvelussa? Entä paljonko pankit veloittavat saldokyselystä automaatilla? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi etsiä vastauksia FINEn ja Finanssivalvonnan lanseeraamasta maksutilien vertailusivustosta.
Sivustolla voi vertailla Suomessa toimivien pankkien tarjoamien maksutilien ylläpidon, saldo- ja tapahtumakyselyiden, tilisiirtojen, verkkomaksujen sekä pankkikortin ylläpidon kuluja. Lisäksi sivustolle on koottu eri pankkien konttoriverkostot sekä yhteystiedot.
”Päivittäisten pankkipalveluiden hintojen vertaileminen on ollut kuluttajalle varsin työlästä. Toivommekin, että nyt avattu sivusto helpottaa osaltaan ajantasaisen tiedon saamista pankkipalveluiden hinnoittelusta”, johtava lakimies Harri Isokoski FINE Vakuutus ja rahoitusneuvonnasta sanoo.
Vertailusivusto on saanut alkunsa EU-direktiivistä, joka velvoittaa jäsenmaat rakentamaan kuluttajille maksuttomat verkkopalvelut maksutilien vertailuun. Laissa on säännelty myös vertailusivuston sisällöstä.
Kenelle palvelu on tarkoitettu?
”Työkalu on suunnattu ihan tavalliselle pankkiasiakkaalle, joka kenties miettii pankin vaihtamista ja joka haluaa kartoittaa, millaisia peruskäyttöön tarkoitettuja tilejä eri pankeilla on – ja joka haluaa selvittää, onko oman pankin palvelupaketti kaikilta osin kohdillaan”, Isokoski sanoo.
Sivustolla käyttäjä voi valita pankkien maksutileihin liittyvistä palveluista haluamansa ja verrata niitä valitsemissaan pankeissa. Jokaiselta pankilta on vertailusivustolle valittu se maksutili, jota ne yleisimmin asiakkailleen tarjoavat.
Vertailussa ei oteta huomioon pankkien maksamia bonuksia eikä muita asiakasetuisuuksia. Sen takia todellisuudessa pankeilta voi saada edullisempiakin hintoja kuin vertailussa ilmoitetaan.
Toisaalta FINEssä ja Finanssivalvonnassa on jo alettu miettiä, miten vertailusivustoa voisi tulevaisuudessa kehittää ja laajentaa.
Missä pankissa näyttäisi työkalun perusteella olevan edullisimmat maksutilit?
”Yleistä heittoa en uskalla sanoa. Maksutili koostuu niin monista erilaisista palveluelementeistä, jotka vaikuttavat siihen, mikä tili ja minkä paketin käyttö tulee asiakkaalle edullisimmaksi. Se riippuu eri palveluiden käytön tavasta ja volyymeistä. Jossain tapauksissa tulee halvemmaksi valita perustason palvelu ja maksaa yksittäisistä tilitapahtumista. Jollekin toiselle henkilölle aivan toisenlainen palvelumuoto saattaa olla edullisempi”, Isokoski sanoo.
Pankkipalveluiden hintojen vertailua vaikeuttaa muun muassa se, että jotkut pankit perivät palvelusta kuukausimaksuja, kun taas toiset veloittavat niistä tapahtumakohtaisesti.
Isokosken mukaan tarkoitus kuitenkin on, että työkalun avulla saa puolueetonta vertailutietoa kaikkien pankkien peruspalvelutasosta, minkä jälkeen voi perehtyä tarkemmin yksittäisen pankin palveluihin.
”Ylipäänsä voi sanoa, että vertailu on vaikeaa, jos mennään puhtaasti hinta edellä. Olemme pyrkineet FINEssä jo vuosien ajan kertomaan, että – olipa kyse pankki- tai vakuutuspalveluista – ensi vaiheessa on tärkeä miettiä oma palveluiden tarve, eli mitä palveluita tarvitsee ja minkä tasoisia. Kun se on selvinnyt, kannattaa alkaa katsoa hintaa. Silloin pystyy tekemään valistuneen ratkaisun”, Isokoski sanoo.
Toimiiko palvelu, jos pankkien hinnat muuttuvat?
Isokosken mukaan vertailusivustolta löytyy aina uusimmat hinnat, sillä pankkien on ilmoitettava Finanssivalvonnalle uusista hinnoista ennen kuin ne otetaan käyttöön.
Maksutilien vertailusivusto löytyy osoitteesta Fine.fi/maksutilivertailu.
Outi Airaksinen