veronmaksajat.fi

RAHAT

Valitse kännykkäliittymä fiksusti – säästät rahaa

Valitse kännykkäliittymä fiksusti – säästät rahaa
3.5.2024

Kaikki eivät tarvitse kännykkäliittymäänsä samanlaisia ominaisuuksia. Älä maksa turhasta. Esimerkiksi ilman nettiyhteyttä puhelinliittymän kuukausihinnasta voi pudota jopa 15 euroa.

Operaattorit kauppaavat kernaasti kännykkäliittymiä, joissa on mahdollisimman paljon kaikkea – rajattomasti puhetta, viestejä ja nopeaa nettiä. Silloin toki myös kuukausimaksu on muhkea.

Jos et kutenkaan tarvitse tuota kaikkea, säästät rahaa, kun valitset liittymän, jossa maksat vain tarvitsemistasi ominaisuuksista. Kustannuksista voi nipistää myös keskittämällä perheen liittymät operaattorille, joka tarjoaa paljousalennuksia.

Usein operaattoreilta saa hieman parempaa hintaa ”tiskin alta”, kysymällä suoraan myyntipalvelusta. Etenkin operaattoria vaihtaville asiakkaille on todennäköisesti tiedossa erikoistarjouksia.

Tämän jutun tarkoitus ei ole toimia kattavana operaattori- tai liittymävertailuna. Sen sijaan haluamme antaa osviittaa siitä, millaisia liittymätyyppejä on olemassa ja miten ne vastaavat erilaisiin tarpeisiin mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Tässä seitsemän esimerkkiä erilaisista puhelimenkäyttäjistä ja heille mahdollisesti sopivista liittymistä:

1. Soittelen ja tekstailen jossain määrin. En tarvitse nettiä.

Monille riittää, että puhelimella voi soitella ja lähettää tekstareita. Suurimmat kännykkäoperaattorit Elisa, Telia, DNA ja sen omistama Moi kuitenkin myyvät tätä nykyä vain sellaisia puheliittymiä, joissa on aina mukana myös netti. Niinpä se, joka haluaa vain puhua ja viestitellä, maksaa netistä turhaan.

Telian verkossa toimiva palveluoperaattori Globetel myy kuitenkin vielä liittymiä myös ilman nettiä.

”Erityisesti ikäihmiset ovat ottaneet omakseen liittymämme, joilla voi soittaa ja tekstata, mutta joissa ei tarvitse maksaa tarpeettomasta nettiliittymästä”, Globetelin myyntipäällikkö Mirka Hirvonen kertoo.

Globetelin kuukausimaksultaan halvin Perus-liittymä maksaa noin viisi euroa kuukaudessa. Kuukausimaksu on pienempi kuin muiden operaattoreiden kuukausimaksultaan edullisimmissa puhelinliittymissä, joiden listahinta on noin 15–20 euroa. 

Soitetut puhelut ja lähetetyt tekstiviestit ovat näissä liittymissä kaikilla operaattoreilla suunnilleen samanhintaisia, 5,5–7 senttiä viestiltä tai puheminuutilta.

Näissä liittymissä isojen operaattoreiden ”pakkonetti” on tyypillisesti rajaton mutta yhteysnopeus hitaanlainen 5–10 megabittiä sekunnissa (Mbps). Poikkeuksena Moi Rento 4G:n netti on nopeampi 150-megainen, mutta kuukausimaksuun kuuluu vain kahdeksan gigatavua dataa.

Enemmän puhuville Globetelilla on paketteja, joissa kahdeksalla eurolla saa 300 minuuttia puhetta ja 300 viestiä tai kympillä 500 minuuttia ja viestiä.

Globetelin liittymissä on myös käyttöperusteisesti veloitettava nettiyhteys. Jos nettiä ei tosiaan tarvitse, Globetel kytkee liittymiin pyydettäessä ilmaiseksi dataeston, jolloin nettikustannuksia ei synny vahingossakaan. Nettimaksuilta voi periaatteessa välttyä myös ottamalla itse puhelimesta mobiilidatan pois päältä, mutta se voi luiskahtaa takaisin päälle epähuomiossa.

Operaattorit tarjoavat tosin myös niin sanottuja laitenettiliittymiä – joista kerrotaan lisää myöhemmin tässä jutussa – joista osa toimii myös puhelinliittyminä. Niissä kuukausimaksu on selvästi alhaisempi kuin ”pakkonettiä” tarjoavissa, täysverisissä puhelinliittymissä. Puhelut kuitenkin maksavat enemmän kuin varsinaisissa puhelinliittymissä. Käyttöön voi liittyä muitakin rajoituksia esimerkiksi palvelunumeroiden suhteen.

2. Soittelen ja tekstailen paljon. En tarvitse nettiä.

Globetel on edullisin vaihtoehto liittymissä, joissa voi puhua ja viestitellä rajattomasti. Tällainen paketti irtoaa Globetelilta noin 12 eurolla. Suuremmilla operaattoreilla vastaavien pakettien hinnat liikkuvat Moin (Rento 4G) 19 eurosta noin 27 euroon, joskin niissä on mukana myös netti.

Moi hinnoittelee kaikki liittymänsä niin, että puheella ja tekstareilla on aina käytönmukainen hinta, mutta niistä voi kertyä laskua kuukaudessa enintään yhteensä neljä euroa. Tarkkaan ottaen Moi Rento 4g:n perusmaksu on siis 15 euroa, mutta paljon puhuvalla ja viestivällä hinta nousee käytännössä maksimissaan 19 euroon.

3. Käytän puhelimessa lähinnä nettiä, ja sitäkin vähän. En myöskään juuri soittele.

Riistakamera on tyypillinen esimerkki käyttötapauksesta, jossa verkon tulisi olla aina tarvittaessa käytössä, mutta yhteyden ei tarvitse olla kovinkaan nopea. Tällaiseen tarpeeseen vastaavan, laitenetiksi kutsutun liittymätyypin listahinnat vaihtelevat 4–10 euron välillä.

Mikään ei estä asentamasta laitenettiliittymää tavalliseen puhelimeen, jos edullinen kuukausihinta houkuttelee ja hermot kestävät netin hitautta. Laiteliittymien latausnopeus vaihtelee 0,1–0,5 megabitin välillä, mikä on kyllä todella hidasta. Vastapainoksi lähetysnopeudet ovat suurempia ja nettikäyttö on rajoittamatonta.

Monissa laitenettiliittymissä myös puhelut onnistuvat, joskin korkeahkoon minuuttihintaan. Mutta esimerkiksi Moin laitenettiin voi ainoastaan vastaanottaa puheluita eli siitä ei voi itse soitella. Vastapainoksi tekstareita voi kuulua laitenettiliittymän hintaan sata kappaletta tai jopa rajattomasti. Ehdot vaihtelevat operaattorikohtaisesti.

4. Minun täytyy olla tavoitettavissa puhelimitse, mutta soitan itse hyvin vähän tai en ollenkaan.

Jos puhelimen käyttö on erittäin vähäistä ja/tai on oltava vain tarvittaessa tavoitettavissa, edullisimmin pääsee sellaisella prepaid- tai latausliittymällä, jossa ei ole kuukausimaksua. Tosin tällainen liittymä on pidemmän päälle epävarma vaihtoehto. Se kun voi sulkeutua ja numeron menettää, jos esimerkiksi edellisestä arvon latauksesta on kulunut aikaa.

Varmempi vaihtoehto silloin on liittymä, jolla voi vastaanottaa sekä soittaa puheluita, ja jonka kuukausimaksu on mahdollisimman pieni.

Edullisimpia tällaisia vaihtoehtoja ovat tällä hetkellä Globetelin viiden euron peruspuheliittymä sekä sellaiset laitenettiliittymät, joissa on puhelumahdollisuus. Esimerkiksi Elisan edullisin laitenetti maksaa viisi euroa kuukaudessa sekin. Laiteneteistä soittaminen on kuitenkin hieman kalliimpaa kuin Globetelistä.

Laitenettiliittymissä voi olla myös rajoituksia esimerkiksi sisäänrakennettujen palvelunumeroestojen tai ulkomailla toimivuuden suhteen. Niinpä niitä ei voi varauksetta suositella täysverisen puheliittymän korvaajaksi.

5. Haluan harvoin käyttämääni varapuhelimeen mahdollisimman edullisen liittymän.

Tuliterää älypuhelinta ei ehkä halua mukaan likaantumaan jokaiselle hikilenkille tai ulkotöihin. Vanhasta kalikasta saa tällaiseen käyttöön kakkospuhelimen, jolla voi tarvittaessa hoidella nettiasioita tai joka tarvittaessa toimii vaikka ”turvapuhelimena”.

Tämäntyyppiseen satunnaiskäyttöön hyvä ja halpa vaihtoehto voi olla käyttöperusteisesti hinnoiteltu prepaid-liittymä, joita myös latausliittymiksi kutsutaan. Kuluja ei tule, jos käyttöä ei tule. Lisäksi tällaisessa käytössä ei ole niin vaarallista, jos liittymä sulkeutuisi omia aikojaan.

Elisa, Telia ja DNA myyvät ladattavia prepaideja, joissa puheluminuutti ja tekstarit maksavat noin seitsemän senttiä kappaleelta. Nettikäyttö on käyttöperustaista niin ikään, mutta taksa on tyypillisesti enintään euron jokaiselta kalenterivuorokaudelta, jolloin nettiä on käytetty. Netin nopeus on ripeää 4g-tasoa, mutta liittymäkohtaista vaihtelua toki esiintyy.

6. Soittelen, tekstailen ja käytän nettiä aktiivisesti.

Niille, jotka sekä soittelevat ja tekstaavat paljon että käyttävät nettiä aktiivisesti, sopivat hyvin täyden palvelun liittymät, joihin on paketoitu rajattomasti puheaikaa, viestejä ja nettiä.

Tällaisissa 4g-liittymissä neljän suuren operaattorin edullisimmat kuukausihinnat pyörivät 25–27 eurossa. Globeteliltä vastaavan liittymän saa 22 eurolla. Tässä liittymätyypissä ja hintaluokassa netin nopeus vaihtelee raisusti 10 ja 300 megan välillä. Kymmenen megabitin sekuntinopeus on tosin kovin vähäinen, kun taas 200–300 megaa on jo asiallinen datavauhti. Moi ja Telian Dot ovat näissä liittymissä nopeimpia vaihtoehtoja.

Nopeampinettiset 5g-dataiset vaihtoehdot liikkuvat tällä hetkellä hinnoiltaan 32 euron (Moi Reilu 5G, kun puheluita ja tekstareita on kertynyt neljän euron maksimiveloituksen verran) ja 60 euron välissä.

Luvatut maksiminopeudet vaihtelevat näissä liittymissä hurjasti 300–1 200 megabitin välillä, mikä selittää osaltaan hintojen vaihteluvälin. Lisäksi Moin kuukausimaksu putoaa maksimissaan kuusi euroa, jos 5g-verkkoa ei ole ja käyttäjä joutuu tyytymään 4g-verkkoon. Globetel ei tarjoa 5g-liittymiä.

7. Tarvitsen puhelimeen rajattoman netin. En soittele enkä tekstaile.

Digihirmujen, jotka eivät soittele tai tekstaile mutta käyttävät runsaasti nettiä, kannattaa harkita liittymää, joka sisältää vain nettiyhteyden. Tällaiset mobiililaajakaistat ovat edullisempia kuin puheluominaisuudet sisältävät, netiltään vastaavat liittymät.

Matkapuhelinverkon soitto- ja viestipalvelut ovat osittain korvattavissa pikaviestimillä, jotka hyödyntävät nettiyhteyttä. Toisaalta monen nettipalvelun toimivuus edellyttää tekstiviestitukea esimerkiksi erilaisissa varmistuksissa. Niinpä pelkkä mobiililaajakaista ilman tekstaritukea ei välttämättä ole aina paras ratkaisu.

Mobiililaajakaistojen hinnat vaihtelevat Telian 50-megaisen 4g-liittymän 19 eurosta ja saman operaattorin 1 000-megaisen 45 euroon. Globetelin rajaton netti maksaa tosin halvimmillaan vain 15 euroa, mutta sen kymmenen megan nopeutta ei voi suositella verkon aktiivikäyttäjälle.

Huomaa myös nämä neljä asiaa, kun valitset kännykkäliittymää

MATKALLA | Jos matkustelet paljon EU-alueella ja käytät nettiä, ota liittymää valitessasi huomioon myös se, minkä verran datakäyttöä EU-alueella kuuluu kuukausihintaan – jos kuuluu. Määrä voi vaihdella nollasta useisiin kymmeniin gigatavuihin kuukaudessa.

PALJOUSALENNUKSET | Paljousalennuksia kannattaa aina kysyä, jos olet hankkimassa useampaa liittymää esimerkiksi muille perheenjäsenille samalla kertaa. Tyypillistä on myös, että vanha asiakas voi saada esimerkiksi uuden mobiililaajakaistan halvalla. Telia antaa Dot-liittymistään kymmenen prosentin alennuksen, kun niitä ostaa vähintään kaksi.

BONUKSET | Liittymän kokonaiskustannuksia ynnäillessä kannattaa huomata myös, että kaikista Moin liittymistä kertyy S-bonusta.

ETUHINNAT | Perehdy myös liittymän tai sen hinnoittelun mahdollisiin määräaikaisuuksiin. On hyvin tavallista, että uudessa liittymässä ensimmäiset 12 kuukautta ovat erityisen halpoja. Uuden etuhinnan saa käytännössä tämän kauden jälkeen, kunhan vain muistaa kysyä sitä operaattorilta. Viimeistään operaattorinvaihdoksella – tai sellaisella uhkaamalla – uusi hyvä hinta järjestynee.

HUOMAA! Kännykkäliittymät ja niiden hinnoittelu muuttuvat nopeaan tahtiin. Jutussa mainitut esimerkkihinnat ovat helmikuun 2024 loppupäiviltä ja varmistettu operaattoreilta oikeiksi.

Kari Ahokas

Kuvassa Viivi Markus, 10 vuotta, valitsemassa kännykkäliittymää tätinsä Krista Kyyhkysen kanssa. Kuva: Ismo Henttonen.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti