Olen sijoittanut kryptovaluuttaan ulkomaisissa kryptopörsseissä. Saako verottaja tietää omistuksistani ja kaupoistani?
Verojuristi Miika Härkönen vastaa:
Verohallinnolla mahdollisuus saada tietoja myös ulkomaalaisilta kryptovaluuttapörsseiltä esimerkiksi virka-apupyynnöillä. Lisäksi Verohallinto käyttää aktiivisesti kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia tiedonsaantioikeuksiaan.
Yksilölliseen kansainväliseen tietojenvaihtoon perustuvien verotustapausten oikaisun määräaika on tuplasti pidempi kuin kotimaisten.
Kun puhtaasti kotimaisten tapausten oikaisu verovelvollisen vahingoksi voidaan vuonna 2023 tehdä vuosille 2020, 2021 ja 2022, voidaan vastaavien kansainvälisten tapauksien oikaisu tehdä pahimmillaan jopa vuosille 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ja 2022.
Verohallinto on tehnyt suomalaisia verovelvollisia koskevia tietopyyntöjä ainakin yhdestä suuresta Euroopassa sijaitsevasta kryptovaluuttapörssistä sekä hyödyntänyt näitä tietoja maksuunpanoesityksissään. Verotarkastus ja maksuunpano viiveseuraamuksineen voi tulla siis jopa kuuden vuoden takaa.
On huomattava, että kryptovaluuttojen verotusta koskevat tulkinnat eivät ole vielä täysin selviä. Tiedossani on, että eri verovelvollisilla on useita tulkintaerimielisyyksiä Verohallinnon kanssa erilaisissa kryptovaluuttoihin liittyvissä verotusasioissa. Aiheesta syntynee myös uutta oikeuskäytäntöä, kun nämä prosessit etenevät.
Viranomaisen muutoksenhakuoikeudesta kannattaa lukaista esimerkiksi syventävä vero-ohje Verotuksen muuttaminen viranomaisaloitteisesti.
Piilotetut miljoonat – miten verottaja kaivaa esiin ilmoittamatta jääneitä tuloja? 23.5.2023
Ennen tarvittiin kateellinen naapuri. Nyt verottajan haavi on tihentynyt ja tiedon saanti myös ulkomailta on parantunut. Mitä voi seurata, jos jätät ilmoittamatta veroilmoituksessa vaikkapa bitcoin-kauppoja tai Only Fansistä saamiasi tuloja? Taloustaito LIVEn vieraana on verojuristi Miika Härkönen Veronmaksajista. Lähetyksen juontaa toimittaja Outi Airaksinen.
Voit katsoa tallenteen Taloustaidon verkkosivuilla.