Noin 323 000 henkilöllä on maksamatta elokuussa erääntyneitä veroja. Yhteensä veroja on rästissä yli 81 miljoonan euron edestä, Verohallinto kertoo.
Kiinteistöveroa on maksamatta eniten, yhteensä noin 50 miljoonaa euroa. Noin 1,9 miljoonalla kiinteistönomistajalla oli kiinteistöveron eräpäivä tiistaina 6. elokuuta, ja heistä noin 257 000 ei ole vielä maksanut veroa.
Myös jäännösveroa eli mätkyjä on jäänyt maksamatta merkittävä määrä. Elokuussa rästissä on yhteensä 31,2 miljoonaa euroa, jotka koskevat noin 66 000 asiakasta. Jäännösveroa erääntyi 1. elokuuta maksettavaksi noin 293 000 asiakkaalla, yhteensä 102 miljoonan euron edestä.
Jäännös- ja kiinteistöveron eräpäivät ovat eri ihmisillä eri aikaan. Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista eräpäivät ovat joko elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Mätkyjen yleisimmät eräpäivät ovat elokuussa ja syyskuussa.
Verohallinto muistuttaa, että veronsa myöhässä maksavien tulisi tarkistaa maksutiedot Omaverosta, jotta myös viivästyskorko tulee maksettua. Alkuperäistä tilisiirtoa ei kannata käyttää, jos maksaa myöhässä.
”Alkuperäisellä tilisiirrolla maksettu vero kyllä tulee kyllä perille, mutta viivästyskorko jää silloin maksamatta. Kun tiedot tarkistaa Omaverosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla”, sanoo ylitarkastaja Irene Laine Verohallinnosta tiedotteessa.
Veron voi maksaa myös suoraan Omaveron kautta verkkomaksuna. Tarvittavat tiedot ja oikea summa ovat valmiina maksupohjassa, ja maksu veloitetaan tililtä samana päivänä. Suoritus näkyy Omaverossa 1–2 arkipäivän kuluttua.
Maksamattomalle verolle kertyy viivästyskorkoa 11 prosenttia heti eräpäivän jälkeisestä päivästä lähtien. Vuonna 2023 myöhässä maksetuista veroista kertyi viime vuonna 12,2 miljoonaa euroa korkoja.
Jos veron maksaminen on oman taloustilanteen vuoksi vaikeaa, Verohallinnon kanssa voi sopia maksujärjestelystä. Maksujärjestelyä voi hakea Omaverossa, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt on hoidettu ja henkilöllä ei ole veroja ulosotossa.
Minna Petäinen