Jätin pääomatuloja ilmoittamatta vuonna 2022 noin 5 000 euroa. Näistä olisi pitänyt maksaa 1 500 euroa veroa. Asia on nyt verotuksen osalta selvitetty, ja verotusta on oikaistu vahingokseni.
Nyt kuitenkin pohdiskelen näin vuodenvaihteen lähetyessä, että olenko syyllistynyt myös johonkin rikokseen. Voinko kohta huokaista helpotuksesta?
Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:
Pelkän veron määrän perusteella ei voi vielä sanoa, onko asia lähiaikoina rikosoikeudellisesti vanhenemassa, jos olet toiminut tahallisesti. Veropetosrikos edellyttää tahallisuutta.
Korkein oikeus otti äskettäin päätöksessään kantaa siihen, missä kulkee lievän veropetoksen ja veropetoksen raja. Tällä on vaikutusta sekä rikoksesta langetettavaan rangaistukseen että rikoksen vanhentumisaikaan.
Lievä veropetos on kyseessä, jos veropetos huomioon ottaen tavoitellun taloudellisen hyödyn määrä tai muut rikokseen liittyvät seikat on kokonaisuutena arvostellen vähäinen. Lievä veropetos vanhenee kahdessa vuodessa.
Korkein oikeus pohti ratkaisussaan (KKO 2024:51) veropetoksen ja lievän veropetoksen välistä rajanvetoa. Tapauksessa henkilö oli veron välttämistarkoituksessa jättänyt ilmoittamatta verottajalle saamansa pääomatulot, minkä vuoksi hänelle oli jäänyt määräämättä veroa 1 094,08 euroa.
Korkein oikeus katsoi, ettei henkilön veropetosta voitu pitää vähäisenä sillä tavoitellun taloudellisen hyödyn määrän perusteella. Kun tekoon ei liittynyt muitakaan teon vähäisyyttä puoltavia seikkoja, veropetosta ei pidetty lievänä.