Äitini on leski, joka myi omistuksessaan olleen asunnon. Asunto on ollut äidin ja edesmenneen isäni yhteisomistuksessa ja vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti 10 vuotta. Isäni kuoli vuosi sitten, ja äiti sai osituksessa puolikkaan asunnosta maksamatta vastiketta osituksen ulkopuolisilla varoilla. Toisen puolikkaan hän on ostanut itse tuolloin 10 vuotta sitten.
Miten asunnon myyntivoitto lasketaan, kun osituksesta ei ole vielä kulunut kahta vuotta?
Verojuristi Maisa Katisko vastaa.
Äitisi myymän asunnon luovutusvoitto on kokonaan verovapaa. Äitisi on saanut asunnon kahdella eri saannolla. Hankintameno ja omistusaika lasketaan molemmista puolikkaista erikseen.
Ensimmäisen äitisi itse ostaman puolikkaan osalta oman asunnon verovapaan luovutuksen edellytykset täyttyvät, koska äitisi on asunut asunnossa omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.
Toisen puolikkaan asunnosta äitisi on saanut osituksessa. Kun tarkastellaan oman asunnon myyntivoiton verovapautta, osituksessa saadun omaisuuden omistus- ja asumisaika eivät ala ositushetkestä. Omistusaika alkaa ositussaantoa edeltäneestä saannosta eli äitisi kohdalla siitä, kun isäsi osti asunnon.
Jos osituksessa käytettäisiin ulkopuolisia varoja asunnon puolikkaan lunastukseen, asunnon saanto olisi tältä osin vastikkeellinen. Tällöin vastikkeellisen osuuden omistus- ja asumisaika laskettaisiin ositussopimuksen tekohetkestä.
Isäsi kuolema ei vaikuta tässä tilanteessa omistusajan laskentaan. Asumisaika alkaa siitä, kun asuntoa on alettu käyttää luovuttajan vakituisena asuntona eli äitisi kohdalla 10 vuotta sitten. Näin ollen myös toisen puolikkaan kaupassa oman asunnon verovapaan myynnin edellytykset täyttyvät.